Κλείσιμο

Πέντε τρόποι να ερωτευτείς το τρέξιμο

Υπάρχει μια, λανθασμένη, θεωρία όσον αφορά τους δρομείς. Πολλοί πιστεύουν πως εάν κάποιος αγαπάει το τρέξιμο είτε προετοιμάζεται για κάποιον μαραθώνιο και τρέχει μόνο επαγγελματικά είτε μισεί τον κλειστό χώρο του γυμναστηρίου και οποιαδήποτε άλλη μορφή άσκησης. Η αλήθεια είναι όμως πως μπορείς απλά να τρέχεις χωρίς να αποσκοπείς σε κάποιο μετάλλιο και, φυσικά, χωρίς να ακυρώνεις την ιδέα του γυμναστηρίου και όλα τα υπόλοιπα είδη γυμναστικής.

Σε περίπτωση που δεν βρίσκεις κάποιον λόγο να αγαπήσεις και εσύ το τρέξιμο ή έχεις προσπαθήσει στο παρελθόν και δεν τα έχεις καταφέρει, εδώ θα δεις πέντε τρόπους να το κάνεις.

Περπάτα πριν τρέξεις
Ένας σίγουρος τρόπος για να αναπτύξεις μια καλή σχέση με το τρέξιμο, πριν ακόμη ξεκινήσεις, είναι να πας από το 0 στο 100. Έτσι, αντί να δοκιμάσεις να τρέξεις 5 χλμ. την πρώτη σου ημέρα, είναι καλή ιδέα να βελτιώσεις αρχικά τη φυσική σου κατάσταση με κάποιες τακτικές ασκήσεις. Δοκίμασε να περπατήσεις έντονα για δέκα λεπτά την ημέρα, αρκετά γρήγορα αλλά όχι τόσο γρήγορα ώστε να αισθάνεσαι πως δεν μπορείς να μιλήσεις. Ταυτόχρονα, για να αυξήσεις την αντοχή σου μπορείς να εναλλάσσεις το τρέξιμο με μεγαλύτερους περιπάτους, περίπου μιας ώρας. Έτσι, επειδή δεν θα εξαντλείσαι είναι πιο πιθανό να αρχίσει να σου αρέσει αυτή η μορφή άσκησης και να θες να την συνεχίσεις.

Χρησιμοποίησε σωστά τις playlists σου
Σε περίπτωση που έχεις ξεκινήσει στο παρελθόν το τρέξιμο αλλά δεν το συνέχισες, είναι πιθανό να μην ήσουν κατάλληλα προετοιμασμένη. Και όταν λέμε προετοιμασμένη εννοούμε πως μάλλον δεν είχες οργανώσει έτσι την playlist σου που να σου δίνει ενέργεια να συνεχίσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι τραγούδια με 120 BPM (ρυθμούς ανά λεπτό), ή περισσότερους, είναι τα πιο διεγερτικά όταν πρόκειται για άσκηση. Για αυτό άσε τα χαλαρωτικά και ενημερωτικά podcasts για κάποια άλλη περίσταση και προετοίμασε μια λίστα με τραγούδια που να σου φτιάχνουν τη διάθεση.

Τρέξε με τα σωστά παπούτσια
Γενικά είναι πολύ σημαντικό να φοράς τα σωστά παπούτσια γιατί έτσι αποφεύγονται πολλά προβλήματα στα γόνατα ή τη μέση σου. Πιο συγκεκριμένα, για τις ώρες που αθλείσαι θα πρέπει τα παπούτσια σου να είναι άνετα και κατάλληλα για την προπόνηση που θα επιλέξεις. Οπότε πριν ξεκινήσεις το τρέξιμο μπορείς να επισκεφτείς ένα κατάστημα με αθλητικά είδη για να σου δώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Θα δεις πως ακόμα και κάτι τέτοιο που μπορεί να το θεωρείς λεπτομέρεια μπορεί να αλλάξει όλη την προπόνησή σου.

Βρες το κίνητρο και βάλε έναν στόχο
Ο καθένας μας τρέχει για τελείως διαφορετικούς λόγους. Αλλά αυτοί οι λόγοι είναι που σε βοηθούν να έχεις ένα πρόγραμμα και να μένεις πιστή σε αυτό χωρίς να βρίσκεις δικαιολογίες για να το αποφύγεις. Για αυτό βρες τον δικό σου λόγο, ανακάλυψε το κίνητρο που σε ωθεί στο να φορέσεις τα αθλητικά σου -και τα ακουστικά σου- και να ξεκινήσεις να τρέχεις. Βάλε επίσης έναν στόχο και επιβράβευσε τον εαυτό σου με κάτι που σε ευχαριστεί όταν τον επιτύχεις.

Βρες μια ομάδα
Υπάρχουν μερικές σπάνιες περιπτώσεις όπου η κοινωνική πίεση είναι μια ευλογία, και μάλλον το τρέξιμο είναι μία από αυτές. Είναι πολύ πιο εύκολο όταν ξεκινάς ένα χόμπι να το κάνεις με παρέα γιατί ο ένας παρακινεί τον άλλον. Εάν κανείς από τους φίλους σου δεν έχει τον χρόνο ή τη διάθεση να σε ακολουθήσει τότε απλά βρες κάποια ομάδα δρομέων και καλή διασκέδαση!

Διαβάστε ακόμη:

-Πώς θα απαλλαχθείς από τα σπυράκια και τους ερεθισμούς του προσώπου που σου προκαλεί η γυμναστική

«Πράσινο Αλάτι»: Μία υγιής εναλλακτική λύση

Πηγή: Savoirville