Κλείσιμο

Πέντε μύθοι για τη γονιμότητα που ο γυναικολόγος σου θέλει να σταματήσεις να πιστεύεις

Υπάρχουν τόσες πολλές πληροφορίες - και τόσες πολλές διαφορετικές απόψεις - σχετικά με τη γονιμότητα που μπορούν να οδηγήσουν σε παραπληροφόρηση. Για αυτό συζητήσαμε με τον Μαιευτήρα - Γυναικολόγο Χρήστο Μάντζιο για να δούμε τους πιο γνωστούς μύθους σχετικά με τη γονιμότητα, και να τους καταρρίψουμε.

Τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν στειρότητα
Ο πιο κοινός μύθος ίσως σχετικά με τα αντισυλληπτικά χάπια, είναι ότι μπορεί να προκαλέσουν στειρότητα. Εξαιτίας αυτού, πολλοί καταλήγουν να κατηγορούν αυτή τη μέθοδο αντισύλληψης. Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στη γονιμότητα είναι και η αύξηση της ηλικίας. Για αυτό και τα αντισυλληπτικά χάπια δεν πρέπει να λαμβάνονται για τεράστια χρονικά διαστήματα, εάν θέλεις να μείνεις έγκυος. Εάν για παράδειγμα παίρνεις αντισυλληπτικά χάπια για πάνω από 15-20 χρόνια σημαίνει πως έχεις ξεπεράσει τη θεωρητικά πιο γόνιμη ηλικιακή περίοδο. Επιπλέον, πολλές γυναίκες παίρνουν αυτά τα φάρμακα για μη αντισυλληπτικές ενδείξεις όπως σοβαρές κράμπες, ενδομητρίωση, ακανόνιστο κύκλο ή απουσία κύκλου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι υποκείμενες αυτές ενδείξεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα.

Δεν μπορείς να μείνει άμεσα έγκυος, αφότου σταματήσεις τα αντισυλληπτικά
Μπορεί αφότου σταματήσεις τα αντισυλληπτικά χάπια να χρειαστείς κάποιους μήνες πριν ρυθμιστεί ξανά ο κύκλος σου. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις και δεν είναι ο κανόνας. Σε μερικές γυναίκες ρυθμίζεται κανονικά ο κύκλος τους αμέσως μετά τη διακοπή των χαπιών και μπορεί να συμβεί και μια εγκυμοσύνη. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν γυναίκες που έχουν μείνει έγκυες αμέσως μετά τη διακοπή των χαπιών, πριν καν έρθει πάλι η περίοδός τους.

Δεν μπορείς να μείνεις έγκυος μετά τα 40
Ίσως είναι πιο εύκολο να συλλάβεις όταν είσαι νεότερη, αλλά είναι σίγουρα δυνατόν το να μείνεις έγκυος και να γεννήσεις ένα υγιές μωρό στα 40 σου. Οι γυναίκες που βιώνουν περιεμμηνόπαυση (τέσσερα έως οκτώ χρόνια ορμονικών διακύμανσεων πριν από την εμμηνόπαυση) μπορούν να μείνουν έγκυες και θα πρέπει να λάβουν κατάλληλα μέτρα εάν θέλουν να αποτρέψουν την εγκυμοσύνη και φυσικά να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια εγκαίρως αν θέλουν να μείνουν έγκυες και δεν τα καταφέρνουν.

Δεν μπορείς να μείνεις έγκυος φυσιολογικά, εάν έχεις πολυκυστικές ωοθήκες
Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών, σε αναπαραγωγική ηλικία, οι οποίες έχουν πολυκυστικές ωοθήκες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αυτό τους καθιστά αδύνατο το να μείνουν φυσιολογικά έγκυες.

Τα τρόφιμα που τρως επηρεάζουν το φύλο του μωρού
Μπορεί να μην έχεις υπόψη σου αυτόν τον μύθο και να σου φαίνεται εξαιρετικά αστείος. Εάν όμως κάπου, κάποτε άκουσες αυτήν την πληροφορία και σε απασχολεί η εγκυρότητά της μάθε πως: Η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων ενώ προσπαθείς να μείνεις έγκυος δεν θα έχει αντίκτυπο στο φύλο του μωρού σου.

Ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (και το Διαδίκτυο γενικότερα) είναι ένας εξαιρετικός θησαυρός πληροφοριών, να θυμάσαι πως: Δεν είναι όλα όσα διαβάζεις ή βλέπεις αλήθεια. Για ότι αφορά οτιδήποτε ιατρικό - που σχετίζεται με τη γονιμότητα ή με κάτι άλλο - πρέπει να συμβουλεύεσαι πάντα τον γιατρό σου.

Το κείμενο επιμελήθηκε ο Χρήστος Μάντζιος. Γυναικολόγος - Μαιευτήρας, Στρατιωτικός Ιατρός, Επιμελητής Γυναικολογικής Κλινικής 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας. Συνεργάτης Ιασώ - Λητώ - Μητέρα / Ιδιωτικό Ιατρείο: Φειδιππίδου 8 - 2ος όροφος - 211 18 39 180 - 6936967566

Διαβάστε ακόμη:

-Η γυμνή φωτογραφία που θα έπρεπε να έχει κάθε γυναίκα

11 κομμάτια που όρισαν το στιλ της Audrey Hepburn

Πηγή: Savoirville