Πέντε λάθη που πρέπει να αποφεύγεις όταν φτιάχνεις μια σαλάτα

Η σαλάτα αποτελεί ένα ισορροπημένο γεύμα, αλλά κι έναν υγιή τρόπο για να ενσωματώσεις τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή σου.
Ωστόσο, δεν είναι λίγες η φορές, που η κατανάλωση μιας σαλάτας, μπορεί να «σαμποτάρει» τους διατροφικούς σου στόχους. Κάποια από τα βασικότερα λάθη που κάνεις όταν ετοιμάζεις μια σαλάτα, είναι κι εκείνα που πολλές φορές δυσκολεύουν την προσπάθειά σου για απώλεια βάρους.

Ποια είναι όμως αυτά τα λάθη; Ας δούμε μαζί όσα τονίζει η διατροφολόγος, Laura Burak, στο περιοδικό LIVESTRONG.

Ξεχνάς τα υγιή λίπη  

Ναι, τα κορεσμένα λιπαρά, καλό είναι να αποφεύγονται, ιδιαίτερα όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεις εντελώς τα λίπη. Για παράδειγμα, τα λίπη που είναι υγιή για την καρδιά, όπως το αβοκάντο, οι σάλτσες με βάση το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί κι οι σπόροι, είναι οι ιδανικές επιλογές για τη σαλάτα σου. Φυσικά, μην ξεχνάς ότι και τα υγιή λίπη, πρέπει να προστίθενται στο πιάτο σου με μέτρο.

Δεν προσθέτεις πρωτεΐνη

Όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος, λανθασμένα θεωρείς ότι η αφαίρεση διάφορων συστατικών μπορεί να επιφέρει πιο γρήγορα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τη Laura Burak, το να αφαιρείς από τα πιάτα σου την πρωτεΐνη, είναι ένα μεγάλο λάθος.

Κι αυτό γιατί; Γιατί η πρωτεΐνη επιβραδύνει την πέψη και σταθεροποιεί το σάκχαρο στο αίμα, οπότε όταν λείπει από τη σαλάτα σου, πιθανόν δεν θα χορτάσεις.

Σύμφωνα με μια μελέτη του Nutrition & Metabolism, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όχι μόνο αυξάνει τον κορεσμό, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει τη μάζα του λίπους και να βοηθήσει στη διατήρηση του μυός κατά την απώλεια βάρους.

Υγιείς πρωτεΐνες όπως, αυγά, στήθος κοτόπουλου, γαλοπούλα, ψάρι, tofu, ξηροί καρποί και σπόροι, είναι σημαντικά συστατικά που πρέπει να περιέχει η σαλάτα σου.

Δεν προσθέτεις πολλά λαχανικά

Το μαρούλι, είναι συνήθως το μοναδικό λαχανικό που βρίσκεται στη σαλάτα σου. Αυτό είναι ακόμη ένα λάθος. Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Laura Burak, το μεγαλύτερο μέρος της σαλάτας σου, πρέπει να αποτελεί βάση ωμών ή μαγειρεμένων λαχανικών. Όσο πιο πλούσια σε φυτικές ίνες λαχανικά προσθέτεις, τόσο πιο χορτασμένη/ος θα νιώθεις. To μαρούλι, δεν διαθέτει όλα τα θρεπτικά συστατικά των πιο σκούρων χόρτων, όπως το σπανάκι κι η ρόκα. Τα σκούρα, φυλλώδη χόρτα, όχι μόνο έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και σίδηρο, αλλά θα σε βοηθήσουν να νιώσεις ένα αίσθημα πληρότητας.

Παραφορτώνεις τη σαλάτα με toppings

Εντάξει, το topping είναι το καλύτερο μέρος της σαλάτας. Ωστόσο, κι εδώ χρειάζεται μέτρο. Αν παραφορτώνεις τη σαλάτα σου, με τυρί, κρουτόν, μπέικον, αναιρείς όλο το νόημα της σαλάτας και δεν βοηθάς τον εαυτό σου να πετύχει τον στόχο του.

Για ένα ωραίο topping, μπορείς να προσθέσεις λίγα κρουτόν και μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή σπόρους. Ακόμη, μερικά βατόμουρα, θα προσθέσουν στη σαλάτα σου την απαραίτητη γλυκύτητα.

Παραγγέλνεις έτοιμες σαλάτες

Οι έτοιμες σαλάτες περιέχουν περισσότερες θερμίδες και λιπαρά από τις σπιτικές σαλάτες. Σίγουρα, αποτελούν μια εύκολη και γρήγορη λύση, δυστυχώς όμως περιέχουν ανθυγιεινά συστατικά. Επιπλέον, δεν μπορείς να ξέρεις τι υλικά χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή της. Μπορεί να πιστεύεις ότι καταναλώνεις ένα υγιεινό γεύμα, αλλά μια μικρή ποσότητα μπέικον, τυριού και σάλτσας, έχει προσθέσει αμέσως επιπλέον θερμίδες.

Διαβάστε επίσης:

Το λευκό mini φόρεμα που μπορείς να φορέσεις και μετά τον γάμο σου

Είναι τελικά η αυθεντικότητα παρεξηγημένη;
 

Πηγή: savoirville