Οριστική αποχώρηση του Χάρι και της Μέγκαν από τα πριγκιπικά καθήκοντα

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ ενημέρωσαν τη βασίλισσα Ελισάβετ ότι δε θα επιστρέψουν στα καθήκοντα τους ως εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας, ανακοίνωσε το Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Το ζευγάρι είχε αποφασίσει να απομακρυνθεί για ένα δοκιμαστικό διάστημα 12 μηνών από τα πριγκιπικά του καθήκοντα. Η οριστική αποχώρηση από τα καθήκοντα αυτά ανακοινώνεται λίγο πριν από την εκπνοή αυτής της 12μηνης περιόδου.

Η ανακοίνωση του Παλατιού εκφράζει τη λύπη της βασίλισσας για την εξέλιξη, σημειώνοντας ότι ο Χάρι και η Μέγκαν «παραμένουν πολυαγαπημένα μέλη της οικογένειας».

Σημειώνεται επίσης ότι οι επίτιμοι στρατιωτικοί τίτλοι του 36χρονου Χάρι και οι τίτλοι βασιλικής αιγίδας οργανισμών που έχουν απονεμηθεί στον ίδιο και στην 39χρονη σύζυγό του «θα αναδιανεμηθούν μεταξύ των εργαζομένων μελών της βασιλικής οικογένειας».

Σε δήλωση που εκδόθηκε εξ ονόματός τους αναφέρεται ότι οι Σάσεξ παραμένουν αφοσιωμένοι στο καθήκον και στις υπηρεσίες τους προς το Ηνωμένο Βασίλειο και τον υπόλοιπο κόσμο και ότι έχουν προσφέρει τη συνεχιζόμενη βοήθειά τους στους οργανισμούς που υποστηρίζουν, ακόμα και χωρίς επισήμους τίτλους. «Μπορούμε όλοι να ζήσουμε μια ζωή υπηρεσίας. Η υπηρεσία είναι οικουμενική», σημειώνουν.

Πολλά δημοσιεύματα έχουν μεταφέρει τον τελευταίο χρόνο τη δυσαρέσκεια του Παλατιού για τις κινήσεις των Σάσεξ, τελευταία των οποίων η παραχώρηση συνέντευξης «εφ’ όλης της ύλης» στην Όπρα Γουίνφρεϊ που θα προβληθεί τον ερχόμενο μήνα.

Προ ημερών το ζευγάρι ανακοίνωσε ότι η Δούκισσα του Σάσεξ είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί της.