Οι 4 τρόποι να αναβαθμίσεις τις συνήθειες που αφορούν τον ύπνο σου

Ύπνος. Μία λέξη, άπειρα συναισθήματα. Αν με ρωτάς ένας καλός ύπνος είναι σαν μία πολύ καλή και ακριβή ρουτίνα ομορφιάς. Μία ρουτίνα ομορφιάς που λειτουργεί όμως πρώτα εκ των έσω.

Το self care είναι πολλά πράγματα και για τον καθένα είναι κάτι διαφορετικό, η μοναδική όμως πράξη αυτοφροντίδας που είναι κοινή και εξαιρετικά ωφέλιμη για όλους, είναι ο ύπνος. Και ναι, λείπει στους περισσότερους από εμάς. Οι πολύ γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, το άγχος, οι διατροφικές συνήθειες, ο τρόπος ζωής είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο. Είτε την ποιότητα, είτε την ποσότητα του.

Τα καλά νέα είναι, πως με μερικές μικρές αλλαγές στις καθημερινές σου συνήθειες μπορείς να αλλάξεις και την ποιότητα αλλά και την ποσότητα του ύπνου σου.

Δημιούργησε το δικό σου πρόγραμμα ύπνου

Τα μωρά χρειάζονται μία πολύ συγκεκριμένη ρουτίνα πού θα τα βάλει στη διαδικασία του ύπνου. Ομοίως και εσύ πρέπει να δημιουργήσεις τη δική σου ρουτίνα, που θα σε χαλαρώσει και θα σε βοηθήσει να το απολαύσεις περισσότερο τον ύπνο σου. Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου αφήνοντας στην άκρη κινητά και laptop, κάνε ένα χαλαρωτικό ντους και διάβασε το αγαπημένο σου βιβλίο ή δες λίγη από την αγαπημένη σου σειρά. Δημιούργησε μία συνήθεια την οποία θα επαναλαμβάνεις καθημερινά πριν τον ύπνο και θα σε προετοιμάζει για το sleep-care σου.

Περιόρισε την κατανάλωση καφεΐνης

Η προετοιμασία για τον ύπνο ξεκινά στην ουσία πολύ νωρίτερα από την ώρα που ξαπλώνεις στο κρεβάτι. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης λοιπόν κατά τη διάρκεια της ημέρας ή σχετικά κοντά στην ώρα ετοιμάζεσαι για ύπνο μπορεί να ”μπερδέψει” το σώμα σου και να επηρεάσει τη ρουτίνα του ύπνου. Οι ειδικοί συνιστούν ιδανικά να μην καταναλώνουμε καφεΐνη μετά τις 3:00 το μεσημέρι. Πάντως για το placebo, μπορείς να προτιμήσεις κάποιο ντεκαφεϊνέ ρόφημα.

Καλά και τα power naps αλλά θέλουν μέτρο

Τα power naps μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν το σώμα σου ζητά απεγνωσμένα μερικά λεπτά απόλυτης ηρεμίας. Όμως αν το παρακάνεις και με αυτά μπορεί να έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα. Οι sleep experts, συνιστούν τα power naps μέσα στην ημέρα, αλλά κυρίως προς το απόγευμα να περιορίζονται στα 20 λεπτά, ώστε να μην επηρεάζεται η ποιότητα του βραδινού ύπνου που είναι και ο πιο βασικός.

Και ο ύπνος θέλει πειθαρχία

Για να δημιουργήσεις μία συνήθεια το κλειδί είναι η πειθαρχία. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ύπνο. Είναι βασικό να δημιουργήσεις μία συνήθεια, την οποία θα ακολουθείς ευλαβικά κάθε βράδυ ακόμα και τις στιγμές εκείνες που δεν έχεις πολλή όρεξη και το μόνο που θέλεις να κάνεις είναι να σκρολάρεις ατελείωτα. Η συνήθεια αυτή θα βοηθήσει και το εσωτερικό σου ρολόι να ρυθμιστεί και κάπως όλα θα γίνονται αυτόματα και μαγικά.

Ο ύπνος έχει αντίκτυπο σε όλες τις πτυχές της υγείας μας και είναι σημαντικότερος από κάθε άλλο είδος self-care. Και δεν λέω καλές και οι ενυδατικές κρέμες και το concealer για τις δύσκολες μέρες, αλλά ο ύπνος κάνει όντως θαύματα.

Διαβάστε Ακόμη

Έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα περισσότερα ζευγάρια εκεί έξω ξεκίνησαν πρώτα ως φίλοι

Εύκολα μπισκότα βουτύρου αρωματισμένα με λεβάντα 

Πηγή: SAVOIRVILLE