Οι 3 τρόποι να διακόψεις τις ενοχλητικές συνήθειες που επηρεάζουν τη διάθεσή σου

Σίγουρα στην καθημερινότητά σου υπάρχουν συνήθειες που έχεις υιοθετήσει, οι οποίες είναι προς όφελός σου και σε βοηθάνε να πετύχεις τους προσωπικούς στόχους και όνειρά σου. Από την άλλη φαντάζομαι θα έχεις πιάσει τον εαυτό σου αρκετές φορές να κάνει κάποιες σκέψεις που κάθε άλλο παρά θετικές είναι και μάλιστα σε κάνουν να νιώθεις άσχημα και να απομακρύνεσαι από στόχους σου.
Πολλές από τις σκέψεις που κάνεις έχουν γίνει ένα με εσένα, είναι μέρος του εαυτού σου πλέον.

Αυτό οφείλεται είτε στο γεγονός ότι το κάνεις/σκέφτεσαι πολύ συχνά, είτε είναι μέρος της καθημερινότητάς σου είτε ότι το κάνεις εδώ και πολύ καιρό και είναι πλέον ενσωματωμένα στη φύση σου. Επίσης μπορεί να οφείλεται στο γεγονός πως γίνεται “από μόνο” του, αυτόματα. Χωρίς να το σκεφτείς, χωρίς να το προσπαθήσεις και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ίσως και να νιώθεις παράξενα ή “αν-οικεία” αν δεν το κάνεις. Είναι μέρος της ταυτότητας που έχεις ορίσει για εσένα.

Όταν λοιπόν είσαι “εκτεθειμένη” για πολύ καιρό σε σκέψεις που είναι αρνητικές πέρα από το γεγονός ότι απομακρύνεσαι από τους στόχους σου αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους διάφορες ψυχικές ασθένειες.

Κάποιες από αυτές μπορεί να είναι για παράδειγμα η συχνή κακή αυτοκριτική, το να παραμερίζεις τα συναισθήματά σου, οι αρνητικές και ενοχικές σκέψεις, η μόνιμη σύγκριση του εαυτού σου με κάποιον άλλο, η συχνή ανησυχία και άλλα.

Ψυχική ασθένεια είναι η ασθένεια του εγκεφάλου η οποία προκαλεί διαταραχές -άλλοτε σοβαρές και άλλοτε λιγότερο σοβαρές- στη σκέψη αλλά και στη συμπεριφορά. Δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις ακόμα και στις πιο απλές καταστάσεις της ζωής σου. Μπορεί απλώς να δεις αλλαγή στη διάθεσή σου μέχρι και επιθυμία για κοινωνική απόσυρση.

Κάτι που θα βοηθούσε αρκετά θα ήταν να καθίσεις και να “στρέψεις το φακό μέσα σου”. Να παρατηρήσεις ποιες από τις καθημερινές σου συνήθειες (ακόμα και σκέψεις) σε κρατάνε πίσω, ποιες είναι αρνητικές, ποιες δεν σε κάνουν να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου. Να σκεφτείς πόσο συχνά τις κάνεις, αν είναι μέρος της καθημερινότητάς σου, αν μπορείς να μην τις κάνεις και πως νιώθεις όταν δεν τις κάνεις.

Προσπάθησε να αποκτήσεις τον έλεγχο των συνηθειών σου ώστε από τη μια να “εκμεταλλεύεσαι” τις θετικές και παραγωγικές. Και από την άλλη να περιορίζεις τις αρνητικές και μη παραγωγικές. Έτσι οι παραγωγικές θα βρουν περισσότερο έδαφος να αναπτυχθούν και να σε πάνε μπροστά.

Μπορείς να ξεκινήσεις με τους 3 αυτούς τρόπους:
1.
Σπάσε την αλυσίδα των αρνητικών σκέψεων ή της αρνητικής κριτικής που κάνει στον εαυτό σου. Μόλις καταλάβεις ότι ξεκινάς μια σειρά από τέτοιες σκέψεις προσπάθησε να την αντικαταστήσεις με μια σειρά άλλων σκέψεων. Θετικών αυτή τη φορά. Ξεκίνα να απαριθμείς όλα τα καλά και τα θετικά που βλέπεις σε εσένα.

2. Περιόρισε το πόσο συχνά κάνεις αυτές τις σκέψεις/κριτικές. Αν μέσα στην ημέρα σου παρατηρήσεις ότι το κάνεις για παράδειγμα 6 φορές προσπάθησε την επόμενη μόλις φτάσεις στην έκτη, να μην την ολοκληρώσεις.

3. Επαναπροσδιόρισε τον εαυτό σου. Αν έχεις αποφασίσει να δώσεις ένα χαρακτηριστικό στον εαυτό σου και αυτό είναι αρνητικό, προσπάθησε να το αντικαταστήσεις με ένα θετικό. Ξεκινώντας απλώς και μόνο να το λες. Αντί δηλαδή να λες “εγώ δεν κάνω λάθη”, μπορείς να πεις “είναι εντάξει να κάνω λάθη”.

Διαβάστε ακόμη:

-Μπορεί να περάσαμε καραντίνα, αλλά μην βγεις ραντεβού με τον πρώτο που θα στο προτείνει

-Τι μας έδωσε λοιπόν η μοναχικότητα και γιατί εν τέλει ήταν τόσο αναγκαία;

Πηγή: Savoirville