Κλείσιμο

Τι γίνεται όταν συνειδητοποιείς ότι μισείς τη νέα σου δουλειά;

Τι περισσότερες φορές το να ξεκινάς μια νέα δουλειά είναι συναρπαστικό. Εξάλλου, αυτό σημαίνει πως πέρασες από μια μακρά διαδικασία συνεντεύξεων και επέζησες. Αλλά ξαφνικά και δουλεύοντας για κάποιο μικρό διάστημα συνειδητοποιείς ότι μισείς αυτή τη νέα δουλειά. Τι μπορείς να κάνεις; Θα ξαναβρείς το χαμένο σου κίνητρο;

Λοιπόν, πρώτα, πάρε μια ανάσα. Σίγουρα δεν είσαι το πρώτο άτομο που ξεκινάει σε μια νέα δουλειά, και συνειδητοποιεί ότι είναι η λάθος δουλειά. 

Αλλά εδώ είναι το hint: Είναι εντάξει να είσαι αναστατωμένη, απογοητευμένη ή στεναχωρημένη με μια νέα δουλειά. Δεν μπορείς να ξέρεις τα πάντα για μια εταιρεία απ’ έξω και ενώ δείχνεις το καλύτερο σου πρόσωπο κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το γνωρίζουν και αυτοί. Είναι επίσης χρήσιμο να θυμάσαι ότι υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνετε για να βελτιώσεις την κατάσταση —απλώς χρειάζεσαι ένα back up σχέδιο για τον εαυτό σου.

Εάν πιστεύεις ότι το πρόβλημα είναι η δουλειά, θα παρατηρήσεις αμέσως τις κόκκινες σημαίες
Κάποιες από τις κόκκινες σημαίες μπορεί να ήταν εκεί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αλλά τις αγνόησες ή τις έχασες επειδή ήσουν ενθουσιασμένη. Αλλά τώρα που είσαι και επίσημα εδώ, συνειδητοποιείς ότι είναι πολύ μεγαλύτερη υπόθεση.

Για παράδειγμα, είναι ατελείωτες οι ώρες εργασίας; Είναι παράλογες οι προσδοκίες του διευθυντή σου; Επιβραβεύει η διοίκηση την υπερβολική εργασία, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν πάει σπίτι μέχρι αργά το βράδυ; Η εταιρεία ενθαρρύνει τους ανθρώπους να συνεχίσουν να εργάζονται όταν είναι άρρωστοι; Υπάρχουν πολιτικές της εταιρείας ή άτομα που σε κάνουν να νιώθεις άβολα ή ανασφαλής;

Αν δεν νιώθεις ότι σε σέβονται σε αυτή τη νέα δουλειά, εάν η δουλειά ή η εταιρεία δεν ευθυγραμμίζονται με τις βασικές σου αξίες ή εάν τα βράδια της Κυριακής σου φέρνουν δάκρυα στα μάτια, είναι απίθανο να βελτιωθεί η κατάσταση και ίσως πρέπει να αρχίσεις να κοιτάζεις τις επιλογές σου για να φύγεις.

Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου για αυτά που νιώθεις
Oι νέες δουλειές φέρνουν αλλαγές: Γνωρίζεις νέα άτομα, έχεις νέο διευθυντή, χρησιμοποιείς νέο λογισμικό και μαθαίνεις νέες ροές εργασίας. Η κουλτούρα και οι αξίες της εταιρείας είναι πιθανώς διαφορετικές από όσα είχες συνηθίσει. Επιπλέον, η νέα δουλειά μπορεί να φαίνεται σαν ένα “τέντωμα” των δεξιοτήτων σου. Αυτό αφήνει πολλά περιθώρια για την αυτοαμφιβολία ή το imposter syndrome.

Αναρωτήσου λοιπόν: Σου αρέσει αυτό που θα μπορούσε να είναι η δουλειά αλλά μισείς το γεγονός ότι αισθάνεσαι αβέβαιη για αυτό που κάνεις; Αν ναι, μπορεί να υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να εγκλιματιστείς πιο γρήγορα, όπως να μιλήσεις με τον διευθυντή και τους συναδέλφους σου και να τους ζητήσεις βοήθεια.

Μάθε πόσο γρήγορα πρέπει να ενεργήσεις
Όσο δελεαστικό κι αν είναι απλά να τα παρατήσεις, το να ενεργήσεις παρορμητικά μπορεί να βλάψει την καριέρα και τα οικονομικά σου. Μερικές φορές, ο καλύτερος τρόπος δράσης είναι να βρεις τρόπους για να κάνεις τη δουλειά πιο εύκολη για εσένα ενώ αναζητάς κάτι άλλο.

Για παράδειγμα, αν νιώθεις μοναξιά ή σε αγνοούν οι νέοι συνάδελφοι, προσπάθησε να απευθυνθείς σε έναν έμπιστο φίλο από μια πρώην δουλειά. Βοηθά πάντα να έχεις κάποιον άλλον να μιλήσεις και αυτές οι σχέσεις μπορούν να σε βοηθήσουν να επεξεργαστείς αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Αλλά εάν η δουλειά είναι τοξική και βλάπτει τη συναισθηματική και σωματική σου υγεία, πρέπει απλά να φύγεις. Απλά πρέπει να καταλάβεις πώς να το κάνεις με τρόπο που να μπορείς να αντέξεις οικονομικά.

Δικτυώσου για να ζητήσεις βοήθεια
Με άλλα λόγια, απευθύνσου σε πρώην συναδέλφους, διευθυντές και επαφές και δες ποιος προσλαμβάνει.

Εάν δεν πιστεύεις ότι μπορείς να παραμείνεις στην τρέχουσα δουλειά σου, ενώ περνάς από μια μακρά διαδικασία συνέντευξης για μια θέση πλήρους απασχόλησης, ψάξε για μια βραχυπρόθεσμη εργασία που θα σε κρατήσει οικονομικά ασφαλή και θα σε βγάλει από τον ανθυγιεινό χώρο εργασίας το συντομότερο δυνατόν.

Ενημέρωσε το βιογραφικό σου και ξεκίνα τις αιτήσεις
Είτε επιστρέψεις στην παλιά σου δουλειά ή βρεις μια νέα να θυμάσαι ότι δεν έχεις καμία υποχρέωση να συμπεριλάβεις κάθε εργασία στο βιογραφικό σου. Εάν δεν είσαι εκεί για πολύ καιρό και βρεις μια νέα δουλειά αμέσως, δεν πειράζει να την παραλείψεις, ειδικά αν η σύντομη θητεία σε αυτήν τη δουλειά δεν είναι εμπειρία που θέλεις πραγματικά να επισημάνεις ούτως ή άλλως.

Μάθε από αυτήν την εμπειρία 
Τα καλά νέα είναι ότι θα το ξεπεράσεις και μια μέρα, η δουλειά αυτή δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από μια ανάμνηση και μια εμπειρία μάθησης.

Στο τέλος, ξοδεύουμε πάρα πολύ χρόνο στη δουλειά για να είμαστε δυστυχισμένοι. Άρα δεν πειράζει να είσαι επιλεκτική όταν αναζητάς την επόμενη ευκαιρία σου.

Διαβάστε ακόμη:

Δροσερή σαλάτα με φράουλες, μυζήθρα και μαριναρισμένα μανιτάρια

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

 

Πηγή: Savoir Ville