Όσοι προσπαθούν σκληρά να χάσουν βάρος, αναγκάζονται να περιορίζουν τις επιθυμίες τους και πολλές φορές η λύση είναι να πάρουν απλώς μια μυρωδιά από το αγαπημένο τους φαγητό. Κι όμως μια έρευνα έρχεται να αλλάξει ακόμα κι αυτό. Μπορεί μια μυρωδιά να μας παχύνει;

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνια, αποδεικνύεται πως ακόμη και αυτή η πιθανώς αβλαβής πράξη μπορεί να τείνει να σαμποτάρει τον στόχο απώλειας βάρους σας. 

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το να μυρίζουμε το φαγητό πριν φάμε μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal Cell Metabolism υποδηλώνει ότι η αίσθηση της όσφρησης του σώματός μας μπορεί να συνδέεται με τη διαδικασία αποθήκευσης λίπους ή καύσης του σώματος.

Οι ερευνητές το κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά από μια εργαστηριακή δοκιμή σε ποντίκια. Συγκεκριμένα, χώρισαν τα ποντίκια στο εργαστήριο σε τρεις ξεχωριστές ομάδες - μια ομάδα ελέγχου, μια ομάδα με προσωρινή απώλεια όσφρησης και μια ομάδα με εξαιρετικά καλή όσφρηση. 

Όλα τους τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για καθορισμένο χρονικό διάστημα. Στο τέλος, παρατηρήθηκε ότι τα ποντίκια που δεν μπορούσαν να μυρίσουν το φαγητό δεν έβαλαν καθόλου βάρος σε σύγκριση με εκείνα με την καλύτερη όσφρηση, παρόλο που έτρωγαν ακριβώς τα ίδια. 

Πώς παίζει η μυρωδιά με το μυαλό σας

Η λαχτάρα για κάποιο συγκεκριμένο φαγητό συνδέεται με τη συναισθηματική πείνα. Η μυρωδιά του νόστιμου φαγητού μπορεί να αυξήσει την επιθυμία σας και να σας παρασύρει να τρώτε το φαγητό ακόμα και όταν δεν σχεδιάζατε ποτέ να το φάτε. 

Αυτό συχνά κάνει τους ανθρώπους να αποκλίνουν από τον στόχο τους και καταλήγουν σε ανθυγιεινές συνήθειες ή υπερκατανάλωση τροφής.
 

Πηγή: Times of India

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις