Μοχάμεντ Άλι: Το κρυφό του ταλέντο, πέρα από την πυγμαχία, για το οποίο λίγοι γνώριζαν

Ο θρύλος της παγκόσμιας πυγμαχίας Μοχάμεντ Άλι έγινε γνωστός σε όλη την ανθρωπότητα μέσα από την καριέρα του στο μποξ και το κοινωνικοπολιτικό στίγμα που άφησε.

Λίγοι όμως γνώριζαν για την κλίση που είχε για την ζωγραφική. Ή πόσο μάλλον ότι έργα του πουλήθηκαν αυτή την εβδομάδα για εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε δημοπρασία.

Συγκεκριμένα η συλλογή από πίνακες και σκίτσα του αείμνηστου Μοχάμεντ Άλι πωλήθηκε συνολικά για 945.524 δολάρια σε δημοπρασίες Bonhams στη Νέα Υόρκη την Τρίτη.

Το αποκορύφωμα της δημοπρασίας ήταν το γεγονός ότι μια ζωγραφία του με μαρκαδόρο από το 1978  και τίτλο "Sting Like a Bee" πωλήθηκε για 425.312 δολάρια, υπερβαίνοντας κατά πολύ την εκτίμηση της προπώλησής του από 40.000 έως 60.000 δολάρια. Απεικονίζει τον Αλί με τα χέρια πάνω από το κεφάλι του ενώ στέκεται πάνω από έναν ηττημένο αντίπαλο, με τον διαιτητή να φεύγει τρέχοντας από το ρινγκ.

«Ρεφ (διαιτητή), πέταγε σαν πεταλούδα και τσιμπούσε σαν μέλισσα!» διαβάζουμε στο συννεφάκι πάνω από το κεφάλι του αντιπάλου του Άλι ο οποίος έχει σωριαστεί στο έδαφος. «Ναι, αν ήσουν έξυπνος θα έτρεχς; όπως εγώ», λέει ο διαιτητής.

Η φράση αυτή αποτελεί ίσως την πιο διάσημη ρήση του Άλι - «αιωρούμαι σαν πεταλούδα, τσιμπάω σαν μέλισσα, τα χέρια δεν μπορούν να χτυπήσουν ό,τι τα μάτια δεν βλέπουν» - ενόψει της αναμέτρησής του με τον τότε παγκόσμιο πρωταθλητή βαρέων βαρών Sonny Liston.

Για πολλούς, μπορεί να είναι είδηση ​​για εσάς ότι ο Άλι ήταν καλλιτέχνης όλη του τη ζωή», είπε o οίκος δημοπρασιών Bonhams.

«Πρώτα γαλουχημένος από τον πατέρα του Cassius Clay Snr., Επαγγελματία καλλιτέχνη, ο Άλι συνέχισε να ζωγραφίζει και να ζωγραφίζει ερασιτεχνικά καθώς μεγάλωνε».

Ένα άλλο έργο του Ali, ένας πίνακας του 1979 με τις λέξεις "I Love You America" ​​μαζί με μια κόκκινη καρδιά και την αμερικανική σημαία, πωλήθηκε για 150.312 $.

Ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών Μοχάμεντ Άλι ,πέθανε το 2016 μετά από μάχη 32 ετών με τη νόσο του Πάρκινσον.

Πηγή: CNN