Μήπως το παρακάνεις με την απολέπιση;

Όσα οφέλη και αν προσφέρει η απολέπιση, είναι συχνά δύσκολο να την περιορίσεις σε λίγες φορές την εβδομάδα. Θες αυτή τη μαγική λάμψη που προσφέρει καθημερινά! Και όχι άδικα.

Όμως, αργά ή γρήγορα η υπερβολική απολέπιση μπορεί να φθείρει το δερματικό φραγμό σου. Συγκεκριμένα, ενώ η τακτική απολέπιση με scrubs και οξέα προσώπου, μαζί με τη ρετινόλη και τα συνταγογραφούμενα ρετινοειδή, είναι αδιαμφισβήτητα ευεργετική για το δέρμα, η υπερβολική απολέπιση αφαιρεί τόσο πολλά από τα επιφανειακά κύτταρα του δέρματος, που αφαιρεί τα στρώματα που δίνουν υφή στην επιδερμίδα. Ευτυχώς, μπορούμε να επαναφέρουμε την υγεία του επιδερμικού φραγμού!

Είναι το δέρμα σου υπερβολικά απολεπισμένο;
Το βασικό ερώτημα που χρειάζεται να απαντήσεις είναι το εξής. Είναι το δέρμα σου απλώς ξηρό ή μήπως είναι υπερβολικά απολεπισμένο;

Το υπερβολικά απολεπισμένο δέρμα θα φαίνεται γυαλιστερό, καθώς το φως αντανακλάται εύκολα από το δέρμα. Μαζί με το ξηρό, γυαλιστερό δέρμα, πιθανότατα θα παρουσιάζει ερυθρότητα, σφίξιμο, τσούξιμο και ερεθισμό. Έτσι, θα μοιάζει αφυδατωμένο, πέρα από ξηρό.

Ακόμα, όταν κάνεις υπερβολική απολέπιση για μεγάλο χρονικό διάστημα, η παρατεταμένη φλεγμονή μπορεί να προωθήσει τη γήρανση, να καταστρέψει τα υγιή κύτταρα του δέρματος και να αυξήσει την υπερμελάγχρωση. Μάλιστα, αν το δέρμα σου άρχισε ξαφνικά να φαίνεται πολύ πιο γερασμένο και θαμπό, θα μπορούσε να οφείλεται στην υπερβολική απολέπιση. Έτσι, η υπερβολική απολέπιση μπορεί να βλάψει το δέρμα σου περισσότερο από ό,τι αντιλαμβάνεσαι.

Πώς μπορείς να θεραπεύσεις το υπερβολικά απολεπισμένο δέρμα;
Ο πιο προφανής τρόπος για να θεραπεύσεις το δέρμα σου είναι να μειώσεις την απολέπιση. Για λίγες ημέρες, παραμέρισε τα οξέα, τα ρετινοειδή και τα scrubs προσώπου και επικεντρώσου στην ενυδάτωση. Επίσης, προτίμησε ένα ήπιο καθαριστικό χωρίς θειικά άλατα.

Αν το δέρμα σου είναι ερεθισμένο και τσούζει, απόφυγε προϊόντα με άρωμα καθώς μπορεί να αυξήσουν τον ερεθισμό. Επίσης, επέλεξε μια ενυδατική κρέμα με συστατικά που βοηθούν στην αποκατάσταση ενός κατεστραμμένου φραγμού όπως το έλαιο νυχτολούλουδου, ηλίανθου, σόγιας, γλυκού αμυγδάλου ή jojoba. Αν το δέρμα σου είναι ιδιαίτερα ερεθισμένο, μπορείς να εφαρμόσεις μια κρέμα υδροκορτιζόνης στα κνησμώδη, κόκκινα σημεία. Όμως, πριν κάνεις κάποια αλλαγή στη ρουτίνα περιποίησής σου είναι καλύτερο να συμβουλευτείς έναν ειδικό.

Πώς μπορείς να αποφύγεις την υπερβολική απολέπιση;
Έχοντας καταλάβει το πώς μπορείς να θεραπεύσεις το δέρμα σου από τις συνέπειες της υπερβολικής απολέπισης, ας δούμε πώς μπορείς να την αποφύγεις εξαρχής.

Αρχικά, προσπάθησε να ακολουθήσεις τον εξής κανόνα. Μην κάνεις απολέπιση περισσότερο από 5 φορές την εβδομάδα, τη νύχτα. Παρόλο που είναι δύσκολο να γενικεύσουμε μια σύσταση για όλους τους τύπους δέρματος, 4-5 φορές την εβδομάδα είναι αρκετές για τους περισσότερους. Επίσης, βεβαιώσου ότι δεν χρησιμοποιείς κάποιο προϊόν απολέπισης καθημερινά.

Διαβάστε ακόμη:

Μήπως να ξεκινήσεις να παραλείπεις κάποια tasks για να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη;

3 beauty hacks για να δείχνεις άμεσα πιο ξεκούραστη
 

Επιπλέον, το πιο σημαντικό είναι να ακούς πάντα το δέρμα σου. Καθώς επαναφέρεις το δερματικό φραγμό σου, απόφυγε οτιδήποτε κάνει το δέρμα να “τσιμπάει”, να αισθάνεται ξηρό, σφιχτό ή ερεθισμένο. Ενώ ορισμένα προϊόντα μπορεί να κάνουν το δέρμα να τσούζει, θα πρέπει να εξετάσεις αν το προϊόν πρέπει να προκαλεί αυτή την αίσθηση ή όχι. Μάλιστα, αν ο φραγμός υγρασίας σου είναι σε κίνδυνο, προϊόντα που κανονικά δεν θα προκαλούσαν αίσθηση μυρμηγκιάσματος μπορεί να προκαλέσουν. Γι’ αυτό δώσε προσοχή στο πώς αισθάνεσαι τα προϊόντα στο δέρμα σου, για να μην χρησιμοποιήσεις κάτι που θα προκαλέσει περιττό ερεθισμό μακροπρόθεσμα.

Πηγή: SAVOIR VILLE
TAGS: δέρμα