Μήπως το beauty sleep είναι πιο σημαντικό απ’ όσο νομίζεις;

Πιθανότατα έχεις ακούσει για το beauty sleep και τη σημασία του για το δέρμα. Πράγματι, φαίνεται να υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της ποσότητας και ποιότητας του ύπνου σου με την υγεία και την εμφάνιση της επιδερμίδας σου. Επειδή όμως, το beauty sleep είναι πιο εύκολο στη θεωρία παρά στην πράξη, ερευνήσαμε τη σημασία του καθώς και μερικά tips για το πώς να το καταφέρεις.

Σίγουρα έχεις ακούσει για τη σημασία του να κοιμάσαι 7-9 ώρες κάθε βράδυ. Όμως, παρά τις προσπάθειες σου, καταλήγεις συχνά να κοιμάσαι λιγότερο. Αν και αναπόφευκτο κομμάτι της καθημερινότητας, η έλλειψη ύπνου επηρεάζει σημαντικά την υγεία και ευεξία σου. Ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος καθώς επιδιορθώνει το σώμα και το προετοιμάζει για μια νέα μέρα. Γι’ αυτό και είναι καίριο να κοιμόμαστε 7-9 ώρες καθημερινά.

Πέρα από τη σημασία για τη συνολική υγεία και ευεξία, ο καλός ύπνος επηρεάζει και την υγεία της επιδερμίδας
Μια πρόσφατη έρευνα απέδειξε την ευεργετική σχέση μεταξύ του ύπνου και του εξωκυτταρικού δικτύου του δέρματος. Αυτό λειτουργεί ως μικροσκοπική βάση που κρατάει τα κύτταρα του δέρματος ενωμένα και στη σωστή θέση. Μία από τις πρωτεΐνες που στερεοποιούν αυτή τη βάση, είναι το κολλαγόνο. Το κολλαγόνο είναι ένα από τα βασικότερα δομικά στοιχεία των κοκάλων, του δέρματος, των μαλλιών, των μυών, των τενόντων και των συνδέσμων σου. Είναι επίσης ένα από τα βασικά συστατικά που αποτρέπει τη χαλάρωση του δέρματος, αλλά, καθώς τα επίπεδα κολλαγόνου μειώνονται με την ηλικία, χάνεται μέρος της φυσικής ελαστικότητας του δέρματος. Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την επιδερμίδα σου, λοιπόν, καθώς αναπλάθει τις ίνες κολλαγόνου που χάνονται με την καθημερινή λειτουργία του οργανισμού. Με άλλα λόγια, το κολλαγόνο είναι σαν την μπογιά στο τοίχωμα του εξωκυτταρικού δικτύου του δέρματος και χρειάζεται συχνή αναπλήρωση. Εάν δεν αναπληρωθεί όπως χρειάζεται, τα επίπεδα κολλαγόνου στην επιδερμίδα μειώνονται, με αποτέλεσμα να χάσει τη νεανική της όψη.

Πέρα από την αναπλήρωση κολλαγόνου, η έλλειψη ύπνου επηρεάζει και την κατακράτηση υαλουρονικού οξέος στο δέρμα
Αυτό οφείλεται στο ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου αναπληρώνονται τα επίπεδα ενυδάτωσης της επιδερμίδας. Εάν, όμως υπάρξει έλλειψη ύπνου η φλεγμονή που προκαλείται διασπά τη φυσική πηγή υγρασίας του δέρματος, το υαλουρονικό οξύ. Η απώλεια υαλουρονικού οξέως αποδυναμώνει τον επιδερμικό φραγμό, οδηγώντας σε απώλεια υγρασίας. Έτσι, το δέρμα φαίνεται ξηρό και θαμπό. Ο καλός ύπνος όχι μόνο προλαμβάνει τις παραπάνω αρνητικές συνέπειες, αλλά ενισχύει και την υγεία της επιδερμίδας. Το βράδυ και κατά την αρχή του ύπνου ενισχύονται τα φυσικά επίπεδα μελατονίνης και της φυσικής αυξητικής ορμόνης του σώματος. Αυτές οι ορμόνες με τη σειρά τους ενισχύουν την δερματική ανανέωση, εξουδετερώνοντας τη βλάβη από τις UV ακτίνες και αυξάνοντας την κυτταρική αναγέννηση. Επιπλέον, ο καλός ύπνος αποτρέπει την παραγωγή υπερβολικής κορτιζόλης, που σχετίζεται με φλεγμονές και προκαλεί αυξημένη παραγωγή σμήγματος. Έτσι, ο ύπνος ενισχύει μια υγιή, καθαρή και λαμπερή επιδερμίδα! Παράλληλα, αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, επιτρέποντας την βαθύτερη απορρόφηση των προϊόντων περιποίησής σου. Παρά την πληθώρα στοιχείων για τη σημασία και τα οφέλη του καλού ύπνου, κάποιες φορές απλά δεν είναι εφικτός. Μην ανησυχείς όμως! Τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν να πάρεις τα περισσότερα οφέλη από τον ύπνο σου ακόμα κι αν κοιμηθείς λιγότερο!

1. Επίλεξε σωστά το nighttime beauty routine σου
Παρόλο που τα προϊόντα απορροφούνται καλύτερα κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι καίριο να επιλέξεις προϊόντα περιποίησης κατάλληλα για τον τύπο δέρματος σου. Έτσι, εάν έχεις λιπαρή επιδερμίδα ίσως είναι καλύτερα να αποφύγεις κάποια βαριά ενυδατική ακόμα και το βράδυ. Αντίστοιχα, εάν έχεις ευαίσθητο δέρμα είναι καλό να είσαι προσεκτική με πολύ δραστικά προϊόντα όπως η ρετινόλη. Ακόμα και αν το δέρμα σου αντέχει τη ρετινόλη είναι καλό να την ακολουθήσεις με μια καλή ενυδατική που περιέχει συστατικά όπως πεπτίδια και ένζυμα επανόρθωσης του DNA για να επιδιορθώσει και αποκαταστήσει την υγεία της επιδερμίδας σου.

2. Πρόσεξε τη στάση στην οποία κοιμάσαι
Κι’ όμως, η στάση του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε ρυτίδες. Γι’ αυτό συστήνεται να κοιμάσαι ανάσκελα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Ενώ, η χειρότερη στάση είναι να κοιμάσαι μπρούμυτα με το κεφάλι σου βυθισμένο στο μαξιλάρι. Αν και είναι δύσκολο να ελέγξεις τη στάση ύπνου όταν κοιμάσαι βαθιά, υπάρχει ένα άλλο στοιχείο που μπορείς να ελέγξεις. Τη μαξιλαροθήκη σου. Συγκεκριμένα, μια τραχιά βαμβακερή μαξιλαροθήκη μπορεί να ερεθίσει την επιδερμίδα και να συμπιέσει το πρόσωπό σου για ώρες. Το αποτέλεσμα; Ρυτίδες. Γι’ αυτό και αξίζει να επενδύσεις σε μια σατινένια ή μεταξωτή μαξιλαροθήκη η οποία θα ελαχιστοποιήσει τον ερεθισμό και την συμπίεση του δέρματος. Επίσης, μια μαξιλαροθήκη από οξείδιο του χαλκού μπορεί να ελαττώσει τις ρυτίδες στο μέτωπο και γύρω από τα μάτια. Τέλος, ο ύπνος με το κεφάλι σου υπερυψωμένο επίσης βοηθάει την υγεία της επιδερμίδας σου. Μειώνει το ροχαλητό, την παλινδρόμηση οξέος και το στάξιμο της μύτης, βελτιώνοντας την ποιότητα ύπνου σου. Επίσης, μπορεί να μειώσει τους μαύρους κύκλους, τις σακούλες και το πρήξιμο γύρω από τα μάτια.

3. Απόφυγε το blue light στο υπνοδωμάτιο
Η έκθεση σε blue light πριν τον ύπνο μειώνει αρκετά την ποιότητα του. Επηρεάζει σημαντικά τον κιρκαδικό ρυθμού σου ο οποίος ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, τον φυσικό σου κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Επίσης, η έκθεση σε blue light το βράδυ καταστέλλει την μελατονίνη. Αυτή η ορμόνη όχι μόνο σηματοδοτεί την ώρα για ύπνο αλλά σε βοηθά να κοιμηθείς και παίζει ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Γι’ αυτό συνίσταται να αποφεύγεις τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών για 2 ώρες πριν τον ύπνο. Εάν όμως αυτό δεν είναι εφικτό, τότε αξίζει να επενδύσεις σε ένα ζευγάρι blue-light-blocking γυαλιά. Η χρήση τους έχει πρόσφατα αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον ύπνο και τη διάθεση, αλλά έχε στο νου σου να επιλέξεις κάποια με κίτρινους φακούς για να πάρεις όλα τα οφέλη.

4. Θέσε μια υγιεινή βραδινή ρουτίνα
Μια καλή βραδινή ρουτίνα είναι σημαντική για να σηματοδοτήσει στον εγκέφαλο ότι είναι ώρα να χαλαρώσει. Είναι ανάλογο με το πρωί που προετοιμάζεσαι για τη μέρα, πλένοντας το πρόσωπο και τα δόντια σου, πίνοντας καφέ και τρώγοντας πρωινό. Έτσι, μια καλή βραδινή ρουτίνα μπορεί να περιέχει ένα απολαυστικό ζεστό μπάνιο, βούρτσισμα των δοντιών, προετοιμασία του κρεβατιού και αλλαγή σε πιτζάμες, διάβασμα ενός βιβλίου και άλλες χαλαρωτικές δραστηριότητες. Το σημαντικό είναι να χαλαρώσεις κάνοντας πράγματα που απαιτούν ελάχιστη σωματική και πνευματική προσπάθεια.

5. Πρόλαβε τους παράγοντες που μπορεί να σε κρατήσουν ξύπνια
Είναι σημαντικό να εντοπίσεις εάν υπάρχει κάτι που μπορεί να σε κρατήσει ξύπνια και να το αντιμετωπίσεις εγκαίρως. Αυτό μπορεί να είναι η θερμοκρασία στο δωμάτιο, το άγχος ή το κατοικίδιο σου που ροχαλίζει. Παράλληλα, απόφυγε την κατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ και μεγάλων γευμάτων πριν κοιμηθείς. Και τα τρία μπορεί να επιδεινώσουν σημαντικά την ποιότητα του ύπνου σου. Τέλος, αντί για κάποιο φαρμακευτικό βοήθημα προτίμησε να επιλέξεις κάποιο φυσικό χαλαρωτικό ρόφημα χωρίς καφεΐνη.

6. Μην πιέσεις τον ύπνο
Υπάρχουν φορές που ξαπλώνεις στο κρεβάτι και όσο και να προσπαθείς, όσο και να θες, δεν μπορείς να κοιμηθείς. Η καλύτερη στρατηγική σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να μην το πιέσεις καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει περισσότερο άγχος. Σήκω από το κρεβάτι, βγες από το δωμάτιο και κάνε μια χαλαρωτική δραστηριότητα όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου ή η ενασχόληση με ένα χόμπι. Όμως, εάν έχεις αϋπνίες για πολύ καιρό, είναι καλό να συμβουλευτείς έναν γιατρό για τη σωστή αντιμετώπιση τους.

Διαβάστε ακόμα:

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για το νέο αντηλιακό της Wholly Skincare

11 drag queens που πρέπει να ξέρεις αν αγαπάς την μόδα

Πηγή: Savoirville