Μήπως τα ροφήματα που καταναλώνεις ενισχύουν τις φλεγμονές στο σώμα σου;

«Η φλεγμονή είναι ένας μηχανισμός απόκρισης στο στρες του σώματός μας που ενεργοποιείται για να μας προστατεύει από τραυματισμούς», αναφέρει η Jaclyn London, επικεφαλής διατροφής και ευεξίας στα Weight Watchers.

Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή – η χαμηλής ποιότητας ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματός μας με την πάροδο του χρόνου – είναι πολύ πιο ύπουλη.

Αυτό συμβαίνει επειδή αυτός ο τύπος φλεγμονής διαταράσσει και υποβαθμίζει τα κύτταρα, προκαλώντας βλάβη στους ιστούς και τελικά, διάσπαση οργάνων.

Ενώ κάποια υποβάθμιση των κυττάρων σχετίζεται με τη φυσιολογική γήρανση, οι τροφές που καταναλώνουμε στην καθημερινή μας διατροφή μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή.

 «Τα προφλεγμονώδη διατροφικά μοτίβα -η πρόσληψη υπερβολικού κορεσμένου λίπους, πρόσθετης ζάχαρης και νατρίου- προάγουν τη χρόνια φλεγμονή μέσω βιοχημικών αντιδράσεων που ωθούν το σώμα μας να εργάζεται υπερωρίες για να ολοκληρώσει την κανονική του δουλειά, κάτι που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα κύτταρα», αναφέρει η Jaclyn London.

Αυτό ισχύει και για τα ροφήματα που καταναλώνουμε. Προκειμένου να αποφύγεις τις φλεγμονές προσπάθησε να αποφεύγεις τα παρακάτω:

Ποτά με προσθήκη ζάχαρης

Τα ποτά και τα ροφήματα, τα οποία χρησιμεύουν ως η νούμερο ένα πηγή πρόσθετης ζάχαρης στη διατροφή, θεωρούνται προφλεγμονώδη.

Δυστυχώς, στα περισσότερα ποτά και ροφήματα όσο αθώα κι αν φαίνονται κρύβεται πρόσθετη ζάχαρη, όπως:

  • Αναψυκτικά
  • Χυμοί φτιαγμένοι με συμπύκνωμα φρούτων
  • Αθλητικά και ενεργειακά ποτά
  • Ροφήματα καφέ και τσάι με ζάχαρη
  • Ροφήματα με γλυκαντικές ουσίες

Εάν έχεις ήδη κόψει τη ζάχαρη ή προσπαθείς να την ελαττώσεις, μπορεί να μπεις στον πειρασμό να δοκιμάσεις ποτά ή ροφήματα με γλυκαντικά, όπως αναψυκτικά διαίτης ή ορισμένα ποτά με την ένδειξη “χωρίς ζάχαρη”.

Ενώ ορισμένα τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, είναι εγκεκριμένα από τον FDA, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ευαισθησία σε αυτά, τα οποία μπορεί να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσουν φλεγμονώδη απόκριση.

Μακροπρόθεσμα, αυτή η φλεγμονώδης αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές χρόνιες παθήσεις.

Αλκοόλ

Ενώ ένα κοκτέιλ ή ποτό περιστασιακά μπορεί να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις, η κατανάλωση αλκοόλ καθημερινά μπορεί να αυξήσει την εμφάνιση φλεγμονής στο σώμα.

Μια μελέτη του 2017 στο Alcohol Research: Current Reviews​ βρήκε ότι το υπερβολικό ποτό οδηγεί σε φλεγμονή του εντέρου αλλάζοντας τη σύνθεση και τη λειτουργία της μικροχλωρίδας του εντέρου, αποδυναμώνοντας την εντερική επένδυση και θέτοντας σε κίνδυνο την ανοσία του βλεννογόνου των εντέρων.

Να θυμάσαι να βλέπεις πάντα τη λίστα συστατικών κάθε προϊόντος που καταναλώνεις για πηγές ζάχαρης, όπως αγαύη, μέλι, ζάχαρη καρύδας, σιρόπι χουρμά, βιολογική ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, χυμό φρούτων από συμπύκνωμα, σιρόπι γλυκόζης ή δεξτρόζη.

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί το μασάζ στην περιοχή των ματιών μπορεί να είναι μία καλή λύση για τους μαύρους κύκλους

Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή: Όταν μαζί με τις εποχές αλλάζει και η διάθεσή σου
 

Πηγή: savoirville