Κολύμπι τον χειμώνα: Το άθλημα που θα αλλάξει τη ζωή σου

Οι απόψεις, για ακόμα μια φορά διίστανται. Το μόνο που είναι σίγουρο, είναι ότι η κολύμβηση αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές ασκήσεις για το ανθρώπινο σώμα.

Και ναι, μπορεί το καλοκαίρι με τον υδράργυρο στα ύψη, μια βουτιά στη θάλασσα να μοιάζει η παραμυθένια λύση, ωστόσο τον χειμώνα το μόνο που σκέφτεσαι είναι να χουχουλιάσεις όσο περισσότερο μπορείς κάτω από τα σκεπάσματα. Ή μήπως όχι; Σε περίπτωση που είσαι κι εσύ χειμερινή κολυμβήτρια, θα αντιλαμβάνεσαι τι εννοούμε.

Για να μη φλυαρούμε λοιπόν, ποια ακριβώς είναι τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης στον οργανισμό μας; Μπορεί η χειμερινή κολύμβηση να αλλάξει το σώμα μας, να βελτιώσει την ψυχική μας ηρεμία και γενικότερα να δώσει μια άλλη νότα στη ζωή μας; Τι πρέπει να προσέξουμε;

Συμβάλλει στην ψυχική ευημερία 

Η διανοητική διαύγεια είναι ένα από τα αμέτρητα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης. Αν θέλεις να απενεργοποιήσεις τις αποπνικτικές σκέψεις σου, να χαλαρώσεις, να απαλλαγείς από το άγχος και να απολαύσεις μια ψυχική αποτοξίνωση, τότε το χειμερινό μπάνιο είναι όλα όσα χρειάζεσαι.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα  

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί χειμερινοί κολυμβητές εμφανίζουν μειωμένη ευαλωτότητα στα κρυολογήματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κρύο νερό λειτουργεί σαν ένα ήπιο επεισόδιο στρες, που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνοντας τα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία είναι και τα βασικά συστατικά της άμυνας του οργανισμού.

Αναζωογονεί και συσφίγγει το δέρμα

Η χειμερινή κολύμβησή μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα και στο δέρμα σου. Πιο συγκεκριμένα, με την πάροδο του χρόνου η επιδερμίδα γίνεται πιο λεία, πιο λαμπερή και αποκτά ξανά τη νεανική όψη της. Ακόμα, η χειμερινή κολύμβηση είναι η ιδανική επιλογή για να αποβάλλει τις τοξίνες ο οργανισμός σου.

Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος 

Η χειμερινή κολύμβηση συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των αιμοφόρων αγγείων, των φλεβών, των αρτηριών και των τριχοειδών αγγείων. Το κολύμπι σε κρύο νερό αναγκάζει την καρδιά να απελευθερώνει περισσότερο αίμα στα όργανά, αυξάνοντας τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα, απομακρύνοντας τις τοξίνες και βελτιώνοντας την κυκλοφορία.

Ενδυναμώνει τους μυς

Η κολύμβηση (χειμώνα ή καλοκαίρι), έχει τη μαγική ικανότητα να ενδυναμώνει τους μυς, να συμβάλλει στη βελτιωμένη στάση του σώματος, να βελτιώνει την αντοχή και την ευλυγισία. Το καλύτερο; Είναι μια από τις ασκήσεις που δεν καταπονεί τις αρθρώσεις ούτε και τα πόδια.

Βελτιώνει τον μεταβολισμό και συμβάλλει στην καύση θερμίδων 

Η χειμερινή κολύμβηση είναι η ιδανικότερη και πιο αποτελεσματική άσκηση για τη βελτίωση του μεταβολισμού, γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για ανθρώπους που βρίσκονται σε πρόγραμμα διατροφής. Παράλληλα, το κολύμπι σε κρύο νερό υποχρεώνει το σώμα να κάψει πολύ περισσότερες θερμίδες εν συγκρίσει με το κολύμπι σε ζεστό νερό, επειδή πρέπει να καταναλώσει περισσότερη ενέργεια για να παραμείνει ζεστό. Φυσικά, στην προκειμένη περίπτωση, η πρώτη πηγή ενέργειας είναι το αποθηκευμένο λίπος.

Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Ναι, εκτός των όσων αναφέραμε παραπάνω, η χειμερινή κολύμβηση συμβάλλει και στη βελτίωση του ύπνου. Αυτό συμβαίνει επειδή το κρύο νερό βοηθά το σώμα μας να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει. Με τη σειρά του, εκείνο αποκτά μια αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας και στη συνέχεια όλη αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει σε έναν πιο ποιοτικό νυχτερινό ύπνο.

Όλα όσα πρέπει να προσέξεις 

Μπορεί τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης να είναι μυριάδες για τον οργανισμό, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες μικρές λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζεις πριν ασχοληθείς με αυτό το άθλημα. Αρχικά, νια να ασχοληθείς με τη χειμερινή κολύμβηση, επιβάλλεται πρώτα να προβείς σε ιατρικό έλεγχο. Σε δεύτερη φάση, ένα καλό tip που θα σε βοηθήσει να έρθεις ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο σου, είναι να μη διακόψεις τα μπάνια σου μετά τις διακοπές, ώστε το σώμα σου να συνηθίσει στις αλλαγές της θερμοκρασίας. Ακόμα, πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή και σε καμία περίπτωση να μην εξαντλήσεις τον οργανισμό σου.

Αν αισθανθείς δυσφορία ή κούραση, τότε πρέπει να βγεις αμέσως από το νερό και να φορέσεις κάτι ζεστό. Τέλος, ποτέ μα ποτέ δεν βουτάς απότομα στο νερό και πριν ξεκινήσεις συμβουλεύσου κάποιον ειδικό.

Διαβάστε επίσης:

H Lego στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα βάζοντας τέλος στα στερεότυπα φύλου στα παιχνίδια της

Συνταγή για τρουφάκια σοκολάτας με μόνο 3 υλικά

Πηγή: savoirville.gr