Κι όμως, η γυμναστική μπορεί να φθείρει τα μαλλιά σου

Κι όμως, η γυμναστική μπορεί να φθείρει τα μαλλιά σου

Η αξία και το όφελος της συχνής άσκησης για σώμα και πνεύμα είναι ευρέως γνωστά. Όμως, η αγαπημένη σου γυμναστική μπορεί να φθείρει την υγεία των μαλλιών σου.
Και η αιτία δεν είναι άλλη από τον ιδρώτα. Ενώ ο ιδρώτας ωφελεί το σώμα, απελευθερώνοντας τοξίνες, φράζει τους πόρους της κεφαλής και προκαλεί φαγούρα και ξηρότητα στο τριχωτό. Και φυσικά, ο ιδρώτας αφήνει μια δυσάρεστη αίσθηση στα μαλλιά σαν να είναι βρώμικα. Από την άλλη όμως, το να λούζεις τα μαλλιά σου υπερβολικά συχνά, είναι ακόμη πιο επιβλαβές.

Ο ιδρώτας φράζει τους πόρους του τριχωτού της κεφαλής, προκαλώντας ερεθισμό και εμποδίζοντας την ανάπτυξη της τρίχας. Εκείνοι με περισσότερη λιπαρότητα έχουν ακόμη περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις στα μαλλιά. Η λιπαρότητα προκαλεί περίσσεια παραγωγή σμήγματος στο τριχωτό, φράζοντας ακόμη περισσότερο τους πόρους της κεφαλής. Επίσης, ο ιδρώτας μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα στο τριχωτό σαν μικρά κόκκινα σπυράκια.

Παράλληλα, επειδή έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε άλατα, ο ιδρώτας μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο τριχωτό, ειδικά σε βαμμένα μαλλιά. Ακόμα, ο ιδρώτας μπορεί να κάνει τα βαμμένα μαλλιά να σπάνε πιο εύκολα. Από την άλλη, το υπερβολικό λούσιμο μπορεί να οδηγήσει σε φριζάρισμα και ξηρότητα σε βάθος χρόνου.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει τρόπος να διατηρήσεις το workout routine σου και την υγεία των μαλλιών σου. Ξεκινώντας με το πώς μπορείς να μειώσεις την πιθανότητα φθοράς από τον ιδρώτα, δοκίμασε τα εξής. Αντί να λουστείς μετά τη γυμναστική σου, προτίμησε να χρησιμοποιήσεις dry shampoo πριν γυμναστείς. Παρόλο που δεν αντικαθιστά το σαμπουάν, το dry shampoo βοηθάει το τριχωτό να απορροφήσει τον ιδρώτα χωρίς να προκαλέσει ερεθισμούς.

Άλλο ένα καλό εργαλείο για να προστατεύσεις τα μαλλιά σου από τη φθορά του ιδρώτα είναι τα leave-in conditioners
Τα leave-in conditioners λειτουργούν σαν τοίχος μεταξύ του ιδρώτα και του τριχωτού, προστατεύοντας την τρίχα από την ξηρότητα. Επιπλέον, πολλά leave-in conditioners περιέχουν έξτρα ενυδατικά στοιχεία θρέφοντας την τρίχα ενώ έχουν και anti-frizz ιδιότητες διατηρώντας μια ωραία εμφάνιση στα μαλλιά μετά την γυμναστική.

Ένα χρήσιμο αξεσουάρ για να προστατεύσεις τα μαλλιά σου είναι οι βαμβακερές κορδέλες. Εάν φοράς μια βαμβακερή κορδέλα ενώ ασκείσαι, βοηθάει στην απορρόφηση του ιδρώτα στην γραμμή των μαλλιών σου, πριν φτάσει σε όλο το κεφάλι. Βέβαια, είναι σημαντικό να την πλένεις μετά από κάθε χρήση για να διατηρείται καθαρή και να μην δημιουργηθούν βακτήρια.

Ο συνδυασμός γυμναστικής, dry shampoo και leave-in conditioner μπορεί να αφήσει το τριχωτό της κεφαλής σου χωρίς αναπνοή. Γι’ αυτό και συνίσταται να λούζεσαι με ένα clarifying shampoo που όχι μόνο θα καθαρίσει σε βάθος το τριχωτό αλλά θα σε αφήσει με πανέμορφα, λαμπερά μαλλιά. Επειδή όμως είναι πολύ δραστικό, είναι καλό να το χρησιμοποιείς 1-2 φορές το μήνα για να μην αφαιρέσεις όλα τα καλά, φυσικά έλαια από το τριχωτό της κεφαλής σου.

Τέλος, μια λύση που μπορείς να δοκιμάσεις είναι το Botox
Το Botox ενδείκνυται σαν θεραπεία εάν ιδρώνεις σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πρακτικά, μπλοκάρει, για όσο διαρκεί, το νεύρο που δίνει το σήμα για την παραγωγή ιδρώτα στο τριχωτό της κεφαλής. Συνήθως, όταν η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται, το νευρικό σύστημα κινητοποιεί αυτόματα τους αδένες που παράγουν ιδρώτα στην προσπάθεια να μειωθεί η σωματική θερμοκρασία.

Επειδή οι αδένες όσων ιδρώνουν υπερβολικά λειτουργούν περισσότερο από το μέσο, το Botox βοηθάει στην ρύθμισή τους. Η συγκεκριμένη θεραπεία είναι απόλυτα ασφαλής και είναι μια καλή επιλογή για όσους κάνουν έντονη γυμναστική καθημερινά. Φυσικά, όπως και για οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος, πρέπει να συμβουλευτείς το γιατρό ή τον δερματολόγο σου πριν προβείς σε θεραπεία Botox.

Δοκίμασε όποια από τις παραπάνω συμβουλές σου ταιριάζει, ή κάποιον συνδυασμό τους, και απόλαυσε τη γυμναστική σου με υγιή μαλλιά!

Διαβάστε ακόμη:

-Τα παντελόνια με zebra print συνδυάζονται εύκολα με τα ρούχα που έχεις ήδη στη ντουλάπα σου

-Δίαιτα “γιο-γιο”: Ο δρόμος για το “τέλειο” σώμα βλάπτει σοβαρά την υγεία

Πηγή: Savoirville