Κλείσιμο

Οι κανόνες που οφείλει να ακολουθήσει ένας manager για ένα -after covid- επιτυχημένο εργασιακό περιβάλλον

Όσο και εάν δεν μπορείς να το συνειδητοποιήσεις ακόμα, υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα δουλεύουν από το σπίτι. Έτσι ξαφνικά από τη μία μέρα στην άλλη αναγκάστηκαν να αποχωριστούν το γραφείο, και ότι αυτό συνεπάγεται, και να ξεκινήσουν μια νέα εργασιακή ρουτίνα, από το σπίτι.

Αν ανήκεις και εσύ σε αυτήν την κατηγορία εργαζομένων, τότε ξέρεις καλά πως το εργασιακό περιβάλλον άλλαξε τελείως χαρακτήρα. Meetings, προσλήψεις νέων εργαζομένων, απολύσεις, σεμινάρια και εκπαιδεύσεις, όλα έγιναν μέσω οθόνης. Και θα ήταν ψέματα να πεις πως όλο αυτό δεν σε κούρασε.

Η πρόκληση δεν ήταν μόνο στο πως θα ανταπεξέλθουν οι υπάλληλοι σε αυτή τη νέα πραγματικότητα αλλά και το πώς θα διαχειριστούν τις νέες συνθήκες οι Managers τους. Πώς θα έκαναν τους υφισταμένους τους να νιώθουν πως συνεχίζουν να ανήκουν σε μια ομάδα; Πώς θα τους έκαναν να μη χάσουν το κίνητρό τους; Έστω ότι κατάφεραν να μη χαθεί η ισορροπία όλο αυτό το διάστημα.

Τώρα που οι περισσότεροι γυρνάνε στο γραφείο οι προκλήσεις συνεχίζονται.

Οι «ηγέτες» των επιχειρήσεων πρέπει να σκεφτούν πώς θα δημιουργήσουν από την αρχή ένα επιτυχημένο εργασιακό περιβάλλον, μια κουλτούρα που θα μειώσει το χάσμα ανάμεσα στο προηγούμενο έτος και το σήμερα. Μην ξεχνάς πως υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν συναντηθεί μεταξύ τους έως τώρα.

Αρχικά πρέπει να δημιουργήσει νέες εταιρικές αξίες και να επανεξετάσει τις παλιές.

Οι εταιρικές αξίες θέτουν τους κοινούς στόχους για τους εργαζόμενους και αποτελούν το βασικό θεμέλιο για την κουλτούρα της εταιρείας. Αυτό που πρέπει να κάνει ένας ηγέτης είναι να αφήσει τώρα τους εργαζομένους να δημιουργήσουν την εταιρική κουλτούρα. Πώς; Μέσα από τη συζήτηση. Τι ήταν αυτό που τους έλειψε για παράδειγμα από τον εργασιακό τους χώρο και τι όχι; Πώς ένιωθαν για την εταιρεία τους όλο αυτό το διάστημα;

Χωρίς τις σκέψεις όλου του προσωπικού, οι αξίες της εταιρείας είναι απλώς λέξεις χωρίς κανένα νόημα που δεν έχουν βάση.

Επανεξέτασε τη φυσική παρουσία.

Έχουν γίνει χιλιάδες συζητήσεις όλο αυτό το διάστημα για το εάν ωφέλησε κάποιους το working from home, ποιους οφέλησε και με ποιον τρόπο. Το θέμα όμως δεν είναι να μιλάμε γενικά αλλά να δούμε τι συμβαίνει σε κάθε εταιρεία ξεχωριστά. Ναι, υπάρχουν υπάλληλοι που δεν βλέπουν την ώρα να γυρίσουν στο γραφείο. Και ναι, υπάρχουν και αυτοί που προτιμάνε, για δικούς τους λόγους, να συνεχίσουν να δουλεύουν μόνο ή περιστασιακά από το σπίτι. Εάν είσαι ο leader μιας ομάδας πρέπει να ξέρεις τι θέλει ο καθένας. Μόνο έτσι θα αποφασίσεις ποια είναι η κοινή γραμμή που ενώνει το σωστό αποτέλεσμα της εταιρείας με την ικανοποίηση του εργαζομένου.

Τέλος, αναγνώρισε ότι κάθε εταιρεία είναι μοναδική και ότι οι άνθρωποι που την απαρτίζουν είναι επίσης μοναδικοί.

Οι ανοιχτοί και ειλικρινείς διάλογοι είναι απαραίτητοι για να επανασυνδεθούν οι υπάλληλοι και να ανανεωθεί η κουλτούρα του εργασιακού χώρου. Πρέπει να αφιερώσεις χρόνο για να μάθεις τα «γιατί», τα «τι» και τα «για ποιον».

Διαβάστε ακόμη:

Λυκούργος Στέφανος Τσάκωνας: Αν δεν περνούσα μέσα από τον αθλητισμό σήμερα θα ήμουν κάποιος άλλος

To ζάναξ των παιδιών λέγεται tablet, το ζάναξ των ενηλίκων λέγεται Instagram

Πηγή: Savoirville