Τελικά, ήξερε ο πρίγκιπας Κάρολος για την υποτιθέμενη προσφορά Σαουδάραβα επιχειρηματία;

Σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ τουλάχιστον δύο καταγγελίες έχουν υποβληθεί στη μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ένας πλούσιος Σαουδάραβας επιχειρηματίας έκανε δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις του πρίγκιπα Καρόλου για να εξασφαλίσει τιμητικούς τίτλους και βρετανική υπηκοότητα. Λίγο μετά από την γνωστοποίηση της είδησης, όλοι αναρωτιούνται αν ο πρίγκιπας Κάρολος ήταν ενήμερος για το γεγονός.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εν λόγω επιχειρηματίας, Μαχφούζ Μαρέι Μουμπάρακ μπιν Μαχφούζ- που αναφέρεται ως υποστηρικτής στην ιστοσελίδα του ιδρύματος του πρίγκιπα, ένας φορέας φιλανθρωπικού χαρακτήρα,- τιμήθηκε ως μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας το 2016, σε μια ιδιωτική τελετή στο παλάτι του Μπάκιγχαμ προσφέροντας 1,5 εκατ. λίρες για έργα αποκατάστασης της εξοχικής κατοικίας «Dumfries House» στην Σκωτία όπου στον κήπο και στο σιντριβάνι υπάρχει το όνομά του μετά του Καρόλου, και του κάστρου της «Mey» επίσης στη Σκωτία σύμφωνα με τον Guardian. Οι «Sunday Times» ανέφεραν ότι ο Μαχφούζ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε παρατυπία.

Μετά τα δημοσιεύματα των εντύπων «Sunday Times» και «Mail on Sunday» ο Μάικλ Φόσετ, παραιτήθηκε προσωρινά από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ιδρύματος. Εκπρόσωπος του Clarence House είπε: «Ο πρίγκιπας της Ουαλίας δεν γνώριζε την υποτιθέμενη προσφορά τιμών ή βρετανικής υπηκοότητας βάσει δωρεάς σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και υποστηρίζει πλήρως την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη τώρα από το ίδρυμα». Ο πρόεδρος του ιδρύματος, Ντάγκλας Κόνελ, δήλωσε ότι «ο Μάικλ Φόσετ υποστηρίζει πλήρως την έρευνα και έχει επιβεβαιώσει πως θα τη βοηθήσει με κάθε τρόπο».

Ο πρώην υπουργός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νόρμαν Μπέικερ είπε, ότι οι κατηγορίες θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας. Μεταξύ αυτών μια επιστολή, που δημοσιεύτηκε στην «Mail on Sunday», και φέρεται ο Φόσετ να έστειλε σε βοηθό του ιδρύματος Μαχφούζ, την οποία χαρακτηρίζει «εκ πρώτης όψεως» απόδειξη αδικήματος.

Στην επιστολή βόμβα ο Μάικλ Φόσετ φέρεται να έγραψε, στις 18 Αυγούστου 2017, ότι «υπό το φως της συνεχιζόμενης γενναιοδωρίας του Μαχφούζ, είμαστε πρόθυμοι και ευτυχείς να υποστηρίξουμε και να συμβάλλουμε στην αίτηση για ιθαγένεια», ανέφερε η «Mail on Sunday». Πρόσθεσε ακόμα, ότι ήταν πρόθυμοι να επιδιώξουν την αναβάθμιση του CBE σε KBE. Σημειωτέον ότι το Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας διαθέτει πέντε κύριες διαβαθμίσεις και η ανώτατη βαθμίδα αντιστοιχεί στον τίτλο Σερ.

Μια δεύτερη καταγγελία στην αστυνομία έγινε από την αντιμοναρχική οργάνωση «Republic» («Δημοκρατία»). Ο Γκράχαμ Σμιθ, διευθύνων σύμβουλος της «Δημοκρατίας», δήλωσε: «ότι η μη σωστή διερεύνηση αυτών των ζητημάτων θα βλάψει την εμπιστοσύνη του κόσμου προς την αστυνομία, τους βασιλείς και το σύστημα τιμών».

Οι «Times» ανέφεραν ότι ο πρίγκιπας ήταν «100%» πίσω από την προσφορά να βοηθήσει τον Σαουδάραβα δισεκατομμυριούχο. Είχε συναντήσει τον Μαχφούζ στο Ριάντ, στο Clarence House, και στο Dumfries House, το 2014 και το 2015. Ο Φόσετ- που το 2003 απαλλάχθηκε από καταγγελίες για οικονομικό παράπτωμα σχετικά με την πώληση βασιλικών δώρων- έγινε εκτελεστικός διευθυντής του ιδρύματος του Καρόλου το 2018, έπειτα από αναδιοργάνωση των φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών του πρίγκιπα. Ξεκίνησε τη βασιλική του θητεία το 1981 ως βοηθός της βασίλισσας Ελισάβετ.

Πηγή: Must