Κλείσιμο

Η νοοτροπία του slow living σε έναν κόσμο που συνεχώς επιταχύνει

Το slow living για μένα δεν είναι ένα ακόμη trend. Πρόκειται για την ανάγκη μας να ρίξουμε ρυθμούς, να αναπνεύσουμε, να συγκεντρώσουμε τα κομμάτια του εαυτού μας και να ανασυνταχθούμε. Είναι ο τρόπος ζωής που σε μαθαίνει να κατεβάζεις τους διακόπτες αναγνωρίζοντας την επιτακτική ανάγκη που έχεις να ηρεμήσεις. Σε μια εποχή που οι ρυθμοί σε όλα είναι ολοένα αυξανόμενοι, το slow living είναι ριζοσπαστικό. Αλλά φαίνεται πως είναι απαραίτητο.

Οι συνομιλίες, οι πληροφορίες και οι ειδήσεις ταξιδεύουν πιο γρήγορα από ποτέ. Οι άνθρωποι είναι συνδεδεμένοι 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Όσο πιο γρήγορα γίνονται τα πράγματα, τόσο περισσότερο θέλουμε να τα επιβραδύνουμε – και εκεί έρχεται το slow living. Αφορά την ποιότητα, όχι την ποσότητα. Είναι η τέχνη του να κάνεις πράγματα με παρουσία, ζώντας στη στιγμή. Διδάσκει πως είναι εντέλει προτιμότερο να κάνουμε τα πάντα όσο το δυνατόν καλύτερα και όχι όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ο πιο αργός τρόπος ζωής είναι η δημιουργία ευκαιριών για αποσύνδεση, (κυριολεκτικά). Το να κάνεις το πρώτο βήμα προς αυτό συνεπάγεται τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης σου με το τηλέφωνο, το tablet ή άλλα gadget και τη δημιουργία περισσότερου χώρου στη ζωή σου για χρόνο χωρίς οθόνες και διαδίκτυο.

Lifestyle ή βασική ανάγκη;

Ένας ακρογωνιαίος λίθος της αργής ζωής είναι η δημιουργία μιας πιο ισορροπημένης, υγιέστερης, πιο ευτυχισμένης και πιο ανθρώπινης σχέσης με την τεχνολογία. Ως ένα σημείο το slow living, απαιτεί από εσένα το να συνδεθείς με τη φύση, να επιστρέψεις στις ρίζες σου, αν θέλεις. Πιο αργοί ρυθμοί δεν σημαίνει, τεμπελιά ή βαρεμάρα. Σημαίνει ουσιαστικό μοίρασμα του χρόνου σε ένα πράγμα τη φορά. Σημαίνει απόλαυση ενός γεύματος, όχι κάτι γρήγορου στο χέρι, αλλά ουσιαστική σύνδεση με τον εαυτό σου και τη στιγμή. Σε ξαναμαθαίνει τη χαμένη τέχνη του να λες όχι, να δίνεις προτεραιότητες, να αφιερώνεις χρόνο για να κάνεις παύσεις, να προβληματιστείς και να κοιτάξεις τη ζωή σου και να σκεφτείς τι είναι πραγματικά σημαντικό.

Tο slow living αξίζει τον χρόνο και τον κόπο σου

Ο αργός τρόπος ζωής είναι μια νοοτροπία που σου επιτρέπει να επιλέξεις έναν πιο ουσιαστικό και συνειδητό τρόπο ζωής που είναι σύμφωνος με αυτό που εκτιμάς περισσότερο στη ζωή. Επιβραδύνοντας και τοποθετώντας σκόπιμα τις πραγματικές σου αξίες στο επίκεντρο του τρόπου ζωής σου, το slow living σε ενθαρρύνει να ζήσεις με αυτογνωσία και να λάβεις συνειδητές, σκόπιμες αποφάσεις προς όφελος της δικής σου ευημερίας αλλά και του πλανήτη.

Slow living σημαίνει να ζεις καλύτερα, όχι γρηγορότερα.

Διαβάστε επίσης:

10 βαθιές αναπνοές και μερικές ακόμα τεχνικές για να γίνεις πιο υπομονετική μαμά

Το φαινόμενο του Phubbing βλάπτει σοβαρά τις σχέσεις
 

Πηγή: Savoirville