Η Μέγκαν Μαρκλ ζητά 1,5 εκατ. λίρες για δικαστικά έξοδα, μετά τη δικαίωσή της κατά της Mail on Sunday

Βρετανικό δικαστήριο επιδίκασε σήμερα ως προσωρινή χρηματική αποζημίωση το ποσό των 450.000 λιρών υπέρ της Μέγκαν Μαρκλ για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων της, μετά τη δικαίωσή της στην προσφυγή της κατά της εφημερίδας Mail on Sunday, η οποία δημοσίευσε αποσπάσματα από μια επιστολή που η δούκισσα του Σάσεξ είχε γράψει στον πατέρα της.

Τον περασμένο μήνα, δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου είχε αποφανθεί ότι η βρετανική ταμπλόιντ παραβίασε την ιδιωτικότητα της Μέγκαν δημοσιεύοντας αποσπάσματα της πεντασέλιδης επιστολής που είχε γράψει στον πατέρα της Τόμας Μαρκλ, με τον οποίο είχε έρθει σε ρήξη την παραμονή του γάμου της με τον πρίγκιπα Χάρι.

Ο δικαστής Μαρκ Ουάρμπι αποφάνθηκε υπέρ της Μέγκαν Μαρκλ, χωρίς να διεξαχθεί δίκη, με το σκεπτικό ότι τα σχετικά άρθρα, που δημοσίευσε η εφημερίδα, συνιστούσαν ξεκάθαρη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής της. Η εφημερίδα είχε υποστηρίξει ότι η δούκισσα είχε την πρόθεση να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο της επιστολής, η οποία αποτελούσε μέρος της μιντιακής στρατηγικής της.

Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο Ουάρμπι απέρριψε το αίτημα της εφημερίδας να της επιτρέψει να εφεσιβάλει την απόφαση, επισημαίνοντας ότι δεν διακρίνει «καμία πραγματική προοπτική» ότι το εφετείο θα καταλήξει σε διαφορετικό συμπέρασμα. Εντούτοις, η εφημερίδα μπορεί να καταθέσει απευθείας αίτημα στο δικαστήριο.

Η νομική ομάδα της δούκισσας του Σάσεξ ζητούσε την καταβολή 1,5 και πλέον εκατομμυρίου για δικαστικά έξοδα, με το μισό από το ποσό αυτό να πληρωθεί εντός 14 ημερών. Η εφημερίδα περιέγραψε το ποσό ως «δυσανάλογο».

Ο Ουάρμπι συμφώνησε να εκδώσει εντολή προσωρινών εξόδων ύψους 450.000 λιρών, επισημαίνοντας πως το τελικό ποσό «ενδέχεται να είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό», αφότου άλλα εκκρεμή ζητήματα επιλυθούν σε μετέπειτα ακροαματικές διαδικασίες.

Η νομική της ομάδα ζήτησε επίσης, η εφημερίδα να παραδώσει οποιοδήποτε αντίγραφο είχε της επιστολής και καλεί τον δικαστή να δώσει εντολή, προκειμένου η εφημερίδα να δημοσιεύσει μια δήλωση στο πρωτοσέλιδό της με την οποία θα γνωστοποιείται ότι η Μέγκαν Μαρκλ κέρδισε την υπόθεση. Επιπλέον, να υπάρχει ένα σχόλιο στην αρχική σελίδα του ιστότοπου της MailOnline's για «όχι λιγότερο από έξι μήνες», προκειμένου να λειτουργήσει ως «αποτρεπτικός παράγοντας».

Ο δικαστής απάντησε ότι δεν θα εκδώσει, προς το παρόν, εντολή για την παράδοση ή καταστροφή τυχόν αντιγράφων της επιστολής.

Ο δικηγόρος της Μέγκαν Ίαν Μιλ επισήμανε, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ότι δεν επιδιώκουν να τιμωρήσουν την εφημερίδα και θα αποδεχθούν ένα συμβολικό ποσό ζημιών βάσει των κερδών που η Mail αποκόμισε από τη δημοσίευση των άρθρων, τονίζοντας πως αυτό είναι ένα «συμμετρικό» επόμενο βήμα.

Η Mail, από την πλευρά της, σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του δικαστή κι έχει υποβάλει σχετικό αίτημα για να της επιτραπεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ