Κλείσιμο

Η επιστροφή από τις διακοπές μπορεί και να μην είναι τόσο πια τραγική

Το μόνο που μπορεί να χωρίσει έναν αυτοκρατορικό ή έναν macaroni πιγκουίνο από το ταίρι του, είναι οι πολικές συνθήκες. Κατά τα άλλα, ζευγαρώνουν για μια ολόκληρη ζωή. Και οι κάστορες. Όχι απλά διαλέγουν ένα και μοναδικό ταίρι, αλλά διαμορφώνουν και το καθημερινό τους πρόγραμμα με τρόπο τέτοιο, ώστε να είναι βέβαιοι ότι θα έχουν αρκετό χρόνο για να αφιερώσουν στη σχέση τους.

Από την άλλη, στο μέσο κοτέτσι αναλογούν 8 με 10 κότες ανά κόκορα. Αν κάτι γίνει και οι κότες μείνουν κάτω από 6, το πιο πιθανό σενάριο είναι να τις βρούμε τραυματισμένες στην πλάτη. Επειδή ο κόκορας θα ζευγαρώνει με μανία συνέχεια με τις ίδιες και τις ίδιες.

Ο κόκορας, ο κάστορας και ένα bachelor party

Για το αν ο άνθρωπος είναι μονογαμικό ον ή όχι, οι απόψεις διίστανται. Το πιο δημοφιλές σενάριο είναι ότι απλώς δεν είμαστε όλοι ένα από τα δύο. Και ίσως αυτό αλλάζει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ίσως και στον ίδιο άνθρωπο από μια φάση της ζωής του σε μια άλλη.

Διαλέγοντας πάντως το ταίρι μας και λίγο πριν το παντρευτούμε μια για πάντα το ερχόμενο Σάββατο, την Παρασκευή συνήθως τα πλάνα λένε bachelor party. Καμία σχέση με τη θρησκεία και τα έθιμά μας, καμία σχέση με τη μέχρι πρότινος κουλτούρα μας. Σχέση με κάτι, έχει;

Ότι δηλαδή είσαι μεν ζευγαρωμένος, βρήκες τον άνθρωπό σου, επιλέγεις να συμπορευτείς μαζί του για πάντα ή για όσο, αλλά λίγο πριν καν δεσμευτείς με δήμαρχο ή παπά, το θες το διάλειμμά σου. Διάλειμμα όμως από τι; Διάλειμμα παίρνουμε από ό,τι μας κουράζει.

Αν έλεγες στον κάστορα για bachelor τι θα σου έλεγε λες; Θα καταλάβαινε την ανάγκη σου αυτή; Ή θα προτιμούσε αυτό το χρόνο να τον αφιερώσει στις ετοιμασίες του γάμου του; Κι αν το έλεγες στον κόκορα, εδώ τι θα γινόταν; Θα σε κοίταζε ίσως καλά-καλά; Ή θα αναρωτιόταν τι το θες το ένα και μόνο ταίρι, αν πριν καν δεσμευτείς έχεις ανάγκες άλλες;

Όπως και στη δίαιτα, όπως και στη ζωή

Το κάνουμε και στη δίαιτα. Βρώμη, αμυγδαλόγαλο και σπόροι chia το πρωί, ρυζάκι καστανό με αβγό και αβοκάντο το μεσημέρι, ψητό κρέας ή ψάρι το βράδυ, με σαλάτα όχι πάνω από χούφτα. Δευτέρα με Παρασκευή αυτά. Το Σάββατο τρώμε ό,τι να ΄ναι, ό,τι μα ό,τι να ΄ναι. Και την Κυριακή ψάχνουμε να συνέλθουμε από αυτό που του δώσαμε και όνομα, το cheat day.

Είναι βιώσιμο αυτό λες, ή μήπως απλά είναι έναςφαύλος κύκλος; Ο περιορισμός σε κάτι που δε σε εκφράζει, είναι αδύνατον να κρατηθεί για πάντα. Είτε αυτό είναι ταίρι, είτε δίαιτα, είτε η ίδια η ζωή. Όπως το σπίτι σου, έτσι κι εσύ, παράθυρα χρειάζονται όλοι. Για ήλιο και αέρα, ανακούφιση και αναζωογόνηση. Αλλά να μοιάζουν όντως με παράθυρα, όχι με εξόδους κινδύνου ή διαφυγής.

Η υπόσχεση που δεν κράτησες

Καλοκαίρι και διακοπές πάνε πακέτο. Τα πρωινά άνευ ξυπνητηριού, το χάζι στο μπαλκόνι, ο καφές χωρίς βιασύνη. Ο ήλιος που ενώ στην πόλη σε ζεσταίνει, τώρα σε αγαλλιάζει. Οι ξέγνοιαστες βόλτες και τα ατέλειωτα βράδια στη βεράντα ή έξω. Με συζητήσεις πολύ διαφορετικές από τις χειμωνιάτικες και καρπούζια που δε σε πειράζει κι αν σε λέρωσαν. Με χαμόγελο πιο πλατύ και όνειρα που άλλες εποχές θα παρα-έμοιαζαν τολμηρά.

Κι ένας εαυτός σου που πολύ σου αρέσει και λες να τον κρατήσεις. Το είπες και πέρυσι βέβαια τώρα που το ξανασκέφτεσαι, μα μία που γύρισες στην πόλη και σου έσκασαν οι υποχρεώσεις και τα προγράμματα, μία που η υπόσχεση πήγε από εκεί που ήρθε. Στους ξάστερους ουρανούς και τις ξυπόλητες βόλτες στην αμμουδιά.

Γυρνάς και σε πιάνουν τα εποχιακά σου, γυρνάς και νιώθεις πως δεν είσαι εκεί που θα έπρεπε. Αυτά όλα εδώ μοιάζουν να μην είναι για σένα. Και μοιάζει η επιστροφή με βουνό. Όχι από τα πράσινα τα όμορφα, τα γεμάτα πουλάκια και οξυγόνο. Από τα άλλα, τα όλο πέτρα και βράχια, που η γη καίει και σκιά δε βρίσκεις να ξαποστάσεις.

Να θέλεις τις διακοπές, όχι να τις χρειάζεσαι

Να πεις πως ήρθε η ώρα να πακετάρεις τη βαλίτσα της επιστροφής κι αντί για θλίψη να νιώθεις ενέργεια, γίνεται; Σκέφτεσαι να μπορούσε η όρεξη να αντικαταστήσει το άγχος και η ζωντάνια την πίεση; Να ήταν οι διακοπές ένα τρόπος να γεμίσεις κι άλλο, όχι να αδειάσεις.

Γίνεται. Αλλά γίνεται αν δε νιώθεις την ανάγκη να αδειάσεις. Γίνεται αν καταφέρεις να φτιάξεις τη ζωή σου με τρόπο τέτοιο που να μη χρειάζεσαι διακοπές, απλά να τις θέλεις. Έννοιες τόσο διαφορετικές, όσο ο κόκορας κι ο πιγκουίνος. Να είναι η κάθε μέρα σου φτιαγμένη στα δικά σου μέτρα, να μην ψάχνεις από που να δραπετεύσεις και πού να τρέξεις να κρυφτείς.

Βάλε ρυθμό και εαυτό

Να βρεις τα πατήματά σου, εκεί είναι το ζουμί. Να βάλεις τον εαυτό σου μέσα στη ζωή σου, να ζεις τη δική σου ζωή. Με τις δικές σου επιθυμίες, τους στόχους, τις προσδοκίες. Όχι με αυτά που σε έμαθαν πως πρέπει να θες. Και να βάλεις και ρυθμό. Μην είναι όλο ένα πράγμα μονοκόματο και βαρύ, δεν είναι container με εμπορεύματα η ζωή σου.

Θέλει τους χρόνους της, όπως ακριβώς κι εσύ. Χρόνους για εργασία, να νιώθεις χρήσιμος εδώ. Χρόνους για διασκέδαση, να γελάς με την ψυχή σου. Χρόνους ανάπαυλας, σωματικής και πνευματικής. Χρόνους στοχασμού και χρόνους προβληματισμού. Να δεις το μέσα σου, τι κάνεις, γιατί κάνεις ό,τι κάνεις, τι θέλεις να σταματήσεις να κάνεις, τι θέλεις να συνεχίσεις. Και επαγγελματικά, και προσωπικά, και τα πάντα όλα.

Στο δια ταύτα
 

Ξεκούραση συχνά
Όχι μόνο όταν δεν πάει άλλο. Μην περιμένεις να φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Αντί να περιμένεις το καλοκαίρι, βάλε διακοπές μέσα στο χρόνο σου. Μεγαλύτερες ή και μικρότερες. Εκείνο το τάπερ με το φαγητό, μην το φας μπροστά στην οθόνη. Πετάξου σε εκείνο το παγκάκι στο διπλανό πάρκο.

Μικρές χαρές παντού
Δε χρειάζεται να καταφέρεις να αποταμιεύσεις χρήματα για δυο εβδομάδες στο Μπαλί για να κάνεις τη ζωή σου διασκεδαστική. Μπορείς κι αλλιώς. Στο δρόμο για τη δουλειά, πέρνα μια στο τόσο από το μαγαζί με τον αγαπημένο σου καφέ, να γελάσει λίγο ο ουρανίσκος σου.

Όρια και αντιθέσεις
Δουλειά, ξεκούραση, παιχνίδι. Ό,τι παιχνίδι θες εσύ. Φτάνει να υπάρχει, να μην είναι όλα ένα χρώμα. Αν όλη την εβδομάδα τρέχεις και δε φτάνεις, άσε τα Σαββατοκύριακα ελεύθερα. Κι αντίστοιχα, όταν είσαι στη δουλειά, άσε τα υπόλοιπα στην άκρη. Αλλιώς βάζεις τρικλοποδιές στην αποτελεσματικότητα και την πρόοδό σου. Μαζί και στην ηρεμία σου.

Αγάπα σε
Όταν τα πράγματα σκουραίνουν, θυμήσου πως μια μέρα αναπόφευκτα θα ανοίξουν. Σε δύσκολες στιγμές, μην το βγάζεις αυτό από το νου. Κι αν δε βλέπεις φως στο τούνελ, άλλαξε το τούνελ. Μικροπροβλήματα και γκρίνιες πάντα υπάρχουν. Αλλά αν πρόκειται για πιο σοβαρά πράγματα, μην το αφήνεις άλλο. Αν η δουλειά σου μόνο σε δυσαρεστεί, αναθεώρησε το βιογραφικό σου και ψάξου. Αν η σχέση σου μοιάζει τοξική, εμπιστεύσου ένα φίλο καλό και ζήτα βοήθεια και συμβουλές. Ακόμα κι αν το γύρισμα του διακόπτη είναι ζόρικο, συχνά θα δεις πως είναι η μόνη λύση.

Αν γέμισαν οι μέρες σου εμπόδια, καλλιέργησε υπομονή και επιμονή. Είσαι εδώ και είσαι εσύ. Αυτός δηλαδή που έχει τη μεγαλύτερη δύναμη πάνω σου. Αυτός που μπορεί να χαράξει γραμμές και κατευθύνσεις προς μια ζωή που δεν κρέμεται από διαβατήρια και αναχωρήσεις. Τώρα είναι το τώρα, κοίτα να είσαι εδώ.

Διαβάστε ακόμη

Πώς να προστατεύσεις την περιοχή του ντεκολτέ από τον ήλιο

“Miss Dior: A Story of Courage and Couture”: Η συγγραφέας Justine Picardie μας προσφέρει μια αναλυτική βιοφραφία της Catherine Dior

Πηγή: Savoirville