Κλείσιμο

12 hacks για ένα πλέον ευεργετικό lunch break

Αν βράδυ ίσον Σαββατοκύριακο, τότε σίγουρα μεσημέρι ίσον Τετάρτη. Λιτός, σαφής, εμπεριστατωμένος αλγόριθμος. Μη γίνει και αξίωμα καμιά μέρα. Αλλά να εξηγηθώ, σε περίπτωση που δεν γνωριζόμαστε και δεν σου επικοινώνησα τις εγκεφαλικές διαδρομές που ακολούθησα ως εδώ.

Φέτος στην Αθήνα, ο καφές με την κολλητή έγινε σπαζοκεφαλιά. Να βρούμε ένα χώρο, ανοιχτό, εκ πανδημίας αναγκαστικά. Να μην είναι και πεζοδρόμιο ή πίσω αυλή, εκ καύσωνα αναγκαστικά. Ιδέα πρώτη, ενδιάμεση και τελευταία, ταράτσα. Οκ, πάμε. Πού πάτε ρε παιδιά; Δεν υπήρχε ταράτσα για ταράτσα με τραπέζι διαθέσιμο, μάλλον όλοι το ίδιο σκέφτηκαν. Οι λίστες αναμονής έφταναν μέχρι την ώρα που η ταράτσα θα έσβηνε τα φώτα για καληνύχτα. Και, γυρνώντας τις ταράτσες γύρω-γύρω -μιας που η ελπίδα πεθαίνει τελευταία- φτάνατε στο συμπέρασμα ότι ένα καφεδάκι τόση ώρα στο χέρι και κουβέντα βολτάροντας στο δρόμο θα ήταν μια χαρά. Ούτως ή άλλως, ας μη γελιόμαστε, αυτό κάνατε. Απλά το καφεδάκι δεν ήρθε παρέα.

Φθινοπωρινή σοφία

Το έπαθες μία, μυαλό δεν έβαλες, το ξαναπροσπάθησες. Αύγουστος λες, θα έφυγαν διακοπές. Μα ναι, αλλά ήρθαν στη θέση τους τουρίστες. Και ξανά. Σεπτέμβρης λες, θα είναι όλοι φουλ στις υποχρεώσεις. Μα ναι, αλλά έχουν και ανάγκη να ξεσκάσουν μετά, μην πέσει η αυλαία του καλοκαιριού σαν ταινία δίχως τίτλους τέλους.

Και αφού απηύδησες, τώρα πια επήλθε σοφία. Να είναι καλά οι μηχανές αναζήτησης. Βρίσκεις πού θέλεις να πας, το πατάς, το βρίσκεις, βλέπεις ωράριο, βλέπεις όμως και τι κίνηση έχει το μαγαζί την ώρα που σκεφτόσουν να το επισκεφτείς. Να πας, γνωρίζοντας τι σε περιμένει. Ή να πας αλλού, γνωρίζοντας ότι εκεί θα περιμένεις. Αυτό, δική σου υπόθεση, κάνε όπως καταλαβαίνεις.

Εκεί, κοιτώντας τις ώρες, το παρατηρείς. Σάββατο και Κυριακή βαράει κόκκινο η πληρότητα. Για να πέσει στον πάτο τη Δευτέρα, κάπως να ανέβει την Τρίτη, να πιάσει πάλι ύψη την Τετάρτη. Η Τετάρτη λοιπόν. Η μέση της εβδομάδας, εκεί που άρχισες να κουράζεσαι και κάτι χρειάζεσαι σε boost. Μα δεν μπορείς να περιμένεις και το Σαββατοκύριακο για το πλήρες reset το σωστό. Το είδες τώρα; Το βράδυ σου δεν είναι ένα πλήρες reset σωστό, σαν άλλο Σαββατοκύριακο; Κι έτσι λοιπόν, αντίστοιχα, το μεσημέρι σου δεν είναι η Τετάρτη; Η ώρα που άρχισες να κουράζεσαι και θες το boost σου;

Μεσημέρι, όπως Τετάρτη

Την Τετάρτη ξέρεις τι θα κάνεις. Θα βγεις, θα δεις φίλους και αγαπημένους, ίσως φας κάτι σούπερ νόστιμο, μπορεί να πιείς το αγαπημένο cocktail. Και ίσως περπατήσεις, πολύ πιθανόν κάπου με θέα, ακόμη καλύτερα αν παίζει και αγαπημένο παγκάκι στο τέλος της διαδρομής. Με ένα μυρωδάτο ζεστό καφέ στην παλάμη και συντροφιά αντίστοιχης θερμοκρασίας.

Έτσι και το μεσημέρι σου. Το lunch break το γνωστό, που είχαμε και στο χωριό μας. Το μεσημβρινό διάλειμμα τέλος πάντων. Που μπορεί να είναι δεκάλεπτο, μπορεί εικοσάλεπτο, μπορεί μισάωρο, εσύ ξέρεις τι σου επιτρέπουν οι συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που εσύ σου οφείλεις, είναι να το αξιοποιήσεις σαν άλλη Τετάρτη, για να είσαι καλά και να το νιώθεις κιόλας.

1. Φάε κάτι ευεργετικό
Κόντρα στη συνήθεια να γεμίσεις απλά το στομάχι σου γιατί δεν πρόλαβες να φας και πρωινό -αχ αυτό το κακό-, διάλεξε κάτι ενσυνείδητα. Κάτι που να εκτιμάει το σώμα αλλά και ο ουρανίσκος σου, εξίσου σημαντικά και τα δύο. Κάτι υγιεινό που σου μοιάζει με άχυρο θα είναι -ως απόλαυση- σαν να μην έφαγες και κάτι ανθυγιεινό που σου αρέσει σαν γεύση θα είναι -ως θρέψη τώρα- σαν να μην το έφαγες. Ό,τι βρεις που να τα συνδυάζει και τα δυο, πάρε χρόνο να το μασήσεις αργά και χωρίς να κάνεις κάτι άλλο ταυτόχρονα. Και φρόντιζε να αλλάζεις πού και πού τις επιλογές σου. Κάθε μέρα το ίδιο sandwich avocado και θα αρχίσεις να πετάς αβοκάντο στους συναδέλφους, κρίμα.

2. Διαλογίσου
Το νούμερο ένα εργαλείο μείωσης στρες και άγχους, και δε χρειάζεται παρά μόλις 5 με 10 λεπτά από το χρόνο σου. Υπάρχουν πλέον ένα κάρο εφαρμογές ακόμη και για αρχάριους -ακόμη και δωρεάν- οπότε μόλις ξέμεινες από δικαιολογίες. Κάτσε αναπαυτικά, ανέπνευσε βαθιά και αργά. Και άσε το μυαλό με αυτόν τον τρόπο να αδειάσει, εστιάζοντας στην αναπνοή σου και μόνο.

3. Ενυδατώσου
Εσωτερικά και εξωτερικά. Αν έμπλεξες με πολλά και δεν ήπιες όσο νερό θα έπρεπε, τώρα είναι η ώρα να το εξισορροπήσεις. Αλλιώς, αργά ή γρήγορα, ετοιμάσου να καλωσορίσεις πονοκεφάλους, εξάντληση και ζαλάδες. Νεράκι λοιπόν για το μέσα σου. Για το έξω σου, βάστα σε μια γωνιά μια ενυδατική κρέμα χεριών. Λίγο όλα όσα πιάνεις, λίγο τα αντισηπτικά, η υφή τους δε θα είναι πλέον και ιδιαίτερα ευχάριστη. Βάλε λίγη κρέμα στην αρχή του διαλείμματος, να απορροφηθεί πριν αρχίσουν τα δάχτυλα να χοροπηδάνε πάλι στο πληκτρολόγιο.

4. Τεντώσου
Αν η δουλειά σου είναι καθιστική και το σώμα σου στην καρέκλα μπροστά από έναν υπολογιστή για ώρες επί ωρών, δεν μπορείς παρά να καταλήξεςι άκαμπτος και με εντάσεις. Σήκω λίγο, κάνε καμιά διάταση, αφιέρωσε λίγο χρόνο στους μυς σου να πάρουν το χώρο που στερήθηκαν.

5. Βγες έξω
Όσο δελεαστικό κι αν μοιάζει το να φας μπροστά από τον υπολογιστή σου, ενώ παράλληλα απαντάς σε όλα εκείνα τα e-mail που μαζεύτηκαν μπας και καταφέρεις μια φορά να φύγεις στην ώρα σου, όχι. Πάρε το ταπεράκι και βγες στον ήλιο. Αν δεν έχει, στον αέρα, οκ. Όπως και να ΄χει, η ψυχική σου κατάσταση γουργουρίζει για έξω όπως ακριβώς το στομάχι σου για το περιεχόμενο του τάπερ. Λίγη βόλτα για το ξεμούδιασμα και μετά σε μια γωνιά κάπου ήσυχα και φωτεινά και θα γυρίσεις πίσω καινούργιος.

6. Φτιάξε ένα ρόφημα
Καφέ ήπιες και μάλλον θα ξαναπιείς μετά. Οπότε άστον τώρα. Τώρα ετοίμασε ένα αφέψημα από όποιο βότανο σου αρέσει. Σχεδόν όλα μειώνουν αυτομάτως την ένταση και χαρίζουν δροσιά στην αναπνοή, παρότι ζεστά από θερμοκρασία. Βοηθάει και στη χώνεψη, τι άλλο θες;

7. Άκου λίγη μουσική
Χαλαρωτικό και ανεβαστικό ταυτόχρονα σαν την αγαπημένη σου μουσική, δεν έχει. Βάλε ακουστικά και χάσου εκεί για λίγο. Άμα δε σε βλέπει και άνθρωπος, γιατί όχι, χόρεψε κιόλας.

8. Προσκάλεσε ευγνωμοσύνη
Οι ρυθμοί τείνουν με τον ένα τρόπο ή τον άλλο να σου επιβάλλονται κι εσύ τρέχεις να ακολουθήσεις. Όσο ασχολείσαι με αυτό, ξεχνάς όσα υπάρχουν στη ζωή που σε κάνουν ευτυχισμένο. Υγεία, οικογένεια, φίλοι, ένα ωραίο σπίτι, οι αναμνήσεις των διακοπών και η προσδοκία των επόμενων, ο καιρός, εσύ τα ξέρεις αυτά. Μικρά και μεγάλα εδώ δεν υπάρχουν, ούτε επιφανειακά και βαθύτερα. Απλώς δώσε αυτή την ευκαιρία στον εαυτό σου να τα εντοπίσει, ίσως και να τα γράψει, σίγουρα να νιώσει ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα αυτά. Επέλεξε τρία τη μέρα, ίσως έτσι μοιάζει πιο βατό.

9. Δημιούργησε
Ο,τιδήποτε δημιουργικό, μόνο ευεργετικά θα λειτουργήσει. Κάποια χειροτεχνία που σε ταξιδεύει σε νέες ιδέες, ένα παζλ που ενώνεις και ικανοποιείται κάθε ψυχαναγκασμός σου, ένα βιβλίο με σχέδια να γεμίσεις με χρώμα, ό,τι. Ακόμα να χαλαρώσεις;

10. Άκου ένα podcast
Όποιο σε κεντρίζει, να φύγει η προσοχή από τα πριν που έκανες και τα μετά που πρέπει να κάνεις. Ή και ένα καινούργιο. Οι δοκιμές συχνά απαιτούν περισσότερη προσοχή από ό,τι κάτι που μας είναι ήδη γνώριμο.

11. Στείλε μήνυμα σε κάποιον αγαπημένο
Αν όλη η μέρα σου είναι ασφυκτικά γεμάτη και δεν έχεις προλάβει να το κάνεις, επικοινώνησε με τον αγαπημένο φίλο, συγγενή, έρωτα, που όλο έχεις στο νου και όλο δεν το ξέρει. Θα χαρείς που θα το μάθει, θα χαρεί εκείνος που θα το μάθει, και γενικά θα είμαστε όλοι χαρούμενοι. Στα συνη αγάπηπου μοιραζόμενη μεγαλώνει, που θα σου προσφέρει συν τοις άλλοις την αυτοπεποίθηση και τη δύναμη που θα χρειαστείς ως το βράδυ.

12. Αποσυνδέσου
Ειδοποιήσεις, μηνύματα, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, υπενθυμίσεις, οκ. Βομβαρδισμός ψηφιακού θορύβου όλη μέρα, κάθε μέρα. Αφού έστειλες το μήνυμα στον αγαπημένο και άκουσες και το podcast σου, κλείσε τα πάντα όλα. Τράβα την πρίζα ένα πράγμα.

Κάνε και συνδυασμούς, κατά γούστα και ορέξεις. Και ανάλογα το χρόνο που έχεις στη διάθεσή σου φυσικά. Μπορεί και να μην είναι κάθε μέρα το ίδιο. Ίσως σήμερα πιεις νερό, τεντωθείς, ενυδατώσεις χεράκια, πάρεις το τάπερ και βγεις έξω να φας, στο παγκάκι, με μουσική ή το podcast στα ακουστικά. Κι ίσως αύριο αναπνεύσεις και διαλογιστείς, φτιάξεις ένα ρόφημα και στείλεις ένα μήνυμα, λίγο πριν αρχίσεις να χρωματίζεις ποτήρια με καλαμάκια και ομπρελίτσες σε ένα μπλοκ ζωγραφικής. Κάτι σαν εκείνα που θα είχες μπροστά σου αν ήταν Τετάρτη.

Διαβάστε ακόμα:

Η Andie MacDowell στα 28 της είχε τη μεγάλη ευκαιρία καριέρας κι ένα μωρό

Γιατί πρέπει να προστατεύεις τα μαλλιά σου και το τριχωτό της κεφαλής σου από τον ήλιο ακόμα και τον χειμώνα

Πηγή: savoir ville