H Gen Z εφηύρε και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει το «σύνδρομο του πρωταγωνιστή»

Μπορεί αυτό το σύνδρομο να μην έχει αναγνωριστεί επίσημα από κάποιους ιατρικούς φορείς, ωστόσο είναι σίγουρα κάτι που συναντάς πολύ συχνά πλέον. Η σημασία του είναι πολύ απλή. Πολλοί νέοι άνθρωποι προσποιούνται ότι η ζωή τους είναι κάποια πολύ γνωστή ταινία του Hollywood και οι ίδιοι είναι οι πρωταγωνιστές. Ως εδώ, αυτό ίσως να μην μοιάζει απαραίτητα κακό. Τι γίνεται όμως όταν από αυτή τη συνήθεια προκύπτουν ναρκισσιστικές και εγωκεντρικές συμπεριφορές;

Το σύνδρομο του πρωταγωνιστή είναι συχνότερο απ’όσο πιστεύεις

Ένα απλό σκρολάρισμα στο TikTok και σίγουρα θα καταλάβεις τι εννοούμε. Χιλιάδες νέα παιδιά ντύνουν με κινηματογραφικά soundtrack τα βίντεο τους και προσποιούνται ότι πρωταγωνιστούν στις δικές τους ταινίες. Αυτό αποτελεί έναν τρόπο διαφυγής από την καθημερινότητα και όσα τη βαραίνουν. Οι άνθρωποι αυτοί γίνονται πρωταγωνιστές μίας ωραιοποιημένης ζωής η οποία μοιάζει τέλεια μόνο στα social media.

Aυτό φαίνεται να έγινε ακόμη πιο απαραίτητο έπειτα από μία χρονιά σαν κι αυτή. Οι άνθρωποι χρειάζονταν να αισθανθούν πως κάποιος τους βλέπει, κάποιος τους παρακολουθεί και τους προσέχει. Στις ταινίες συνήθως, ο βασικός πρωταγωνιστής, χωρίς να έχει κάνει κάτι ιδιαίτερο, περνάει από ένα δρόμο, ένα διάδρομο ή ακόμη και το σούπερ μάρκετ και στρέφει τα βλέμματα πάνω του. Το TikTok δίνει τη δυνατότητα στους δημιουργούς να κάνουν κάτι αντίστοιχο και να ζήσουν τη δική τους στιγμή.

Όταν οι άνθρωποι παρακολουθούν τι κάνουμε, νιώθουμε ότι αυτό που κάνουμε έχει κάποια αξία

Αυτός όμως δεν είναι ο μόνος τρόπος να αισθανθούμε ότι η ζωή μας έχει κάποια αξία. Αυτό που θα πρέπει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας είναι πως η επιβεβαίωση θα πρέπει να έρχεται από μέσα μας μέχρι πια να σταματήσουμε να τη ψάχνουμε εδώ κι εκεί. Το ίδιο είχε συμβεί πολλά χρόνια νωρίτερα με τα likes στο Instagram. Άνθρωποι πόζαραν σε φιλτραρισμένες φωτογραφίες και πρόβαλαν τις τέλειες ζωές τους στην πλατφόρμα. Έπειτα περίμεναν αγωνιωδώς τα likes φορώντας πυτζάμες και τρώγοντας πατατάκια στον καναπέ.

Πώς αντιμετωπίζουμε το συγκεκριμένο σύνδρομο;

Εφόσον δεν πρόκειται για μία τόσο σοβαρή κατάσταση, η αντιμετώπιση της δεν είναι τόσο περίπλοκη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συνδεθούμε περισσότερο στο εδώ και τώρα. Αν νομίζουμε πως συνεχώς ζούμε σε κάποιου είδους ρομαντική αμερικανική ταινία, αυτό δεν είναι εφικτό. Αν όμως προσπαθήσουμε να αντιληφθούμε τι συμβαίνει γύρω, ίσως το καταφέρουμε.

Διαβάστε ακόμη:

-4 τρόποι να δημιουργήσεις extra χώρο σε ένα μικρό διαμέρισμα

-Έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα; Δοκίμασε να αποφύγεις αυτά τα συστατικά

Πηγή: savoirville