Κλείσιμο

Γιατί χρειάζεσαι stretching στην καθημερινότητά σου ακόμα κι αν δεν αθλείσαι

Ίσως υπάρχει η (λανθασμένη) εντύπωση πως αν δεν αθλείσαι οι διατάσεις ή το stretching δεν είναι κάτι απαραίτητο στην καθημερινότητά σου.

Οι διατάσεις ή το stretching είναι στην ουσία το τέντωμα του σώματος σου για να ανακουφιστεί η ένταση στους μύες, τους τένοντες, τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους, λέει ο Austin Martinez, MS, CSCS, ATC, πιστοποιημένος ειδικός φυσικής κατάστασης και διευθυντής εκπαίδευσης στο StretchLab.

«Συνιστώ στους ανθρώπους να ‘’τεντώνονται’’ κάθε μέρα.Δεν χρειάζεται να έχει μεγάλη διάρκεια, αλλά ακόμη και 10 λεπτά μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στο πώς αισθάνεσαι».

Οι ειδικοί συνιστούν γενικότερα τακτικές διατάσεις καθώς όπως λένε τα αποτελέσματα της έλλειψης τους θα είναι αισθητά μετά από λίγο καιρό.

Όταν είσαι σωματικά δραστήρια, οι μύες σου τείνουν να γίνονται πιο μικροί επειδή συστέλλονται. Αλλά οι μύες σου μπορεί επίσης να μικρύνουν όταν κάθεσαι στο γραφείο σου για πάρα πολλές ώρες κάθε φορά.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτή η αδράνεια καταστρέφει τη συνολική σου κινητικότητα, με αποτέλεσμα να έχεις μικρότερο εύρος κίνησης.

Για τα οφέλη του stretching έχουμε πει πολλές φορές, ωστόσο μία φορά δεν είναι ποτέ αρκετή.

Το stretching χαλαρώνει τους δύσκαμπτους μύες
Ένα από τα πιο άμεσα και αξιοσημείωτα οφέλη των διατάσεων είναι ο τρόπος με τον οποίο ανακουφίζουν τους δύσκαμπτους μύες, κάτι που μπορεί να αντιμετωπίζεις σε τακτική βάση αν κάνεις καθιστική ζωή.

Η ενσωμάτωση ολιγόλεπτων διατάσεων καθημερινά, θα χαλαρώσει τους μύες σου και θα σε βοηθήσει όχι μόνο να κινηθείς καλύτερα, αλλά και να νιώσεις καλύτερα.

Το stretching βοηθά στην πρόληψη και την ανακούφιση του πόνου
Οι διατάσεις διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην αποφυγή της ακαμψίας ή της δυσκαμψίας που σχετίζεται με την προπόνηση – ως εκ τούτου είναι βασικό στοιχείο μιας σωστής ρουτίνας φυσικής κατάστασης.

Μόλις τελειώσεις μια προπόνηση, οι στατικές διατάσεις είναι απαραίτητες και όχι επιλεκτικές.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by StretchLAB (@stretchlab)

Το stretching βοηθά στη μείωση του κινδύνου τραυματισμού
Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι διατάσεις μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη τραυματισμών που σχετίζονται με δύσκαμπτους μύες, κάτι που πρέπει να έχεις κατά νου όταν ασκείσαι.

Όταν τα σώματά μας είναι δύσκαμπτα, δεν κινούνται αποτελεσματικά. Αλλά οι διατάσεις σε τακτική βάση μπορεί να βελτιώσουν την ευλυγισία, να μειώσουν την ένταση στο σώμα και έτσι να μειώσουν την πιθανότητα μυϊκής καταπόνησης ή τραυματισμού των αρθρώσεων.

Το stretching σε κάνει καλύτερη στον αθλητισμό
«Εντάξει, οι διατάσεις μπορεί να μη σε κάνουν “μαγικά” καλύτερη στα αθλήματα, αλλά μπορεί να βελτιώσουν την αθλητική απόδοση, αυξάνοντας πάλι την κινητικότητα των αρθρώσεων καθώς και το πολύ σημαντικό εύρος κίνησής σου», λέει ο Austin Martinez.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by StretchLAB (@stretchlab)

To stretching βελτιώνει τη στάση του σώματος
«Αν κάνεις διατάσεις σε καθημερινή ή τακτική βάση μπορείς να περιμένεις τη βελτίωση της στάσης του σώματός σου, αναφέρει η Lauren Arps, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια γιόγκα.

Το σώμα έχει μνήμη και μετά από λίγο θα ‘’θυμάται’’ τη σωστή στάση του σώματος, καθώς επίσης θα ‘’θυμάται’’ και το πότε πρέπει να διορθώσει τη στάση του από μόνο του.

Σκέψου μόνο, πως η πρώτη κίνηση που κάνεις ασυναίσθητα το πρωί μόλις ξυπνήσεις είναι να τεντωθείς. Το οποίο είναι εθιστικό. Παραδέξου το!

Διαβάστε ακόμη: 

Tα έντονα χρώματα στα παλτό θα φωτίσουν τη διάθεση του χειμώνα

Τα skincare συστατικά που δρουν καλύτερα μαζί

 

Πηγή: Savoir Ville