Γιατί οι κάθετοι κήποι είναι η νέα τάση διακόσμησης και πώς σχετίζονται με τη ψυχική μας υγεία

Οι κάθετοι κήποι είναι η πιο πρόσφατη δημοφιλής τάση με πάνω από 6.6 εκατομμύρια views στο TikTok -κι όπως φαίνεται δεν έρχεται μόνη της αλλά με οφέλη για τη ψυχική υγεία.

Το να είμαστε περιτριγυρισμένοι από τη φύση και το πράσινο έχει πολλές φορές αποδειχτεί ότι μπορεί να κάνει θαύματα για την ψυχική και σωματική μας υγεία. Από τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα έως την αντιστρές φροντίδα των φυτών, υπάρχει κάτι στο πράσινο που μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε ηρεμία και γαλήνη.

Δυστυχώς, για πολλούς κατοίκους πόλεων με περιορισμένο υπαίθριο χώρο δεν υπάρχει η άνεση για κάτι τέτοιο, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί αναζητούν δημιουργικούς τρόπους για να φέρουν την ομορφιά της φύσης σε εσωτερικούς χώρους.

Ένας τρόπος για να το καταφέρεις χωρίς να έχεις πολύ χώρο είναι με τους κάθετους κήπους, οι οποίοι αναπτύσσονται κάθετα σε έναν τοίχο, καθιστώντας τους ιδανικούς για μικρόχωρα, αστικά περιβάλλοντα. Δεν φαίνονται όμορφοι καλά σε οποιονδήποτε χώρο, αλλά έχουν επίσης πολλά οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον.

Τα φυτά στους εσωτερικούς χώρους, μπορούν να σε βοηθήσουν να αισθάνεσαι πιο προσγειωμέν@, χαλαρ@ και πιο κοντά στη φύση – κάτι που έχει γίνει υψίστης σημασίας για όσους περνούν πολύ χρόνο κλεισμένοι σε εσωτερικούς χώρους. Οι κάθετοι κήποι μπορούν όχι μόνο να είναι μια εξαιρετική προσθήκη στο χώρο μας, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής μας υγείας.

Μελέτες και έρευνες αποδεικνύουν ότι τα φυτά μπορούν να μας κάνουν χαρούμενους και μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της συγκέντρωσης, της δημιουργικότητας, του ενθουσιασμού και στη μείωση της απογοήτευσης.

Στο άρθρο του στο Frontiers In Psychology, ο ερευνητής Michael Brian McCullough λέει: «[Τα φυτά] έχουν τη δυνατότητα να προάγουν τη χαλάρωση και την αποκατάσταση από αγχωτικές εμπειρίες». Ίσως αυτός να είναι κι ο λόγος που πολλές επιχειρήσεις, σχολεία και Πανεπιστήμια αρχίζουν να ενσωματώνουν κάθετους κήπους στο περιβάλλον τους, καθώς βοηθούν στην απόδοση και μειώνουν την ψυχική κόπωση.

Ένας κατακόρυφος κήπος στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσεις, να βελτιώσεις τη διάθεσή σου, να αντιμετωπίσεις καλύτερα το άγχος και να μειώσεις την ψυχική κόπωση – ιδανικό ειδικά αν δουλεύεις από το σπίτι.

Επίσης είναι υπέροχο φόντο για τα Zoom call σου κι ένας πολύ καλός τρόπος για να συμπεριλάβεις περισσότερο πράσινο στο σπίτι, αξιοποιώντας στο έπακρο τον διαθέσιμο χώρο.

Οι κάθετοι κήποι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βοτανόκηποι ώστε να έχεις τα δικά σου μυρωδικά ή μικροί λαχανόκηποι για να πειραματιστείς με τις κηπουρικές σου ικανότητες και να έχεις τη δική σου παραγωγή από ντοματίνια. 

Πηγή: savoirville.gr