Έτσι ήταν οι δίαιτες και ο τρόπος ζωής στη δεκαετία του 1950

Διαβάστε τι έτρωγαν οι Marilyn Monroe, Aundrey Hepburn και οι άλλες γυναίκες της δεκαετίας του 1950  

Δεκαετία του '50. H δεκαετία αυτή είναι ορόσημο για πολλά κοινωνικά φαινόμενα που εξέλιξαν την τότε κοινωνία και επηρεάζουν ακόμη και τη σημερινή. Αν μη τι άλλο μην ξεχνάμε ότι ανέδειξε δύο γυναίκες είδωλα, τη Marilyn Monroe και την Audrey Hepburn.

Οι ζωές των δύο αυτών γυναικών αποτελούν πάντα ένα ενδιαφέρον ζήτημα, το οποίο μπορούμε να «ξεψαχνίζουμε» με τις ώρες. Τα δύο αυτά είδωλα της εποχής εκείνη αποτελούσαν και αποτελούν μέχρι σήμερα πρότυπο για πολλές γυναίκες, τόσο για τη στάση ζωής τους, τα μηνύματα που περνούσαν σχετικά με την εμφάνιση και το γυναικείο σώμα και για τη γενικότερη συνεισφορά τους στη μόδα και την ομορφιά. Για αυτό λοιπόν, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μάθουμε ύπο ποιες συνθήκες ζούσαν και ποιες συνήθειες υιοθετούσαν καθημερινώς ώστε να διατηρούν ένα υγιές σώμα. Aφορμή στάθηκε μία νέα μελέτη που παρουσιάζει τις διατροφικές συνήθειες των γυναικών της δεκαετίας του 1950, η οποία δημοσιεύτηκε στο usa-newsposts.com.

Το προφίλ των γυναικών 

Oι γυναίκες ήταν δυναμικές, δραστήριες και αγαπούσαν την άθληση. Συνήθιζαν να περπατούν αρκετά, να κάνουν ποδήλατο και έκαναν αρκετές χειρωνακτικές δουλειές. Με αυτό τον τρόπο κατάφερναν να γυμνάζονται και να διατηρούν ένα υγιές σώμα, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην απαιτητική καθημερινότητα που είχαν. Άλλωστε, δεν είχαν ούτε αυτοκίνητα, πόσο μάλλον ηλεκτρικές συσκευές που θα τους έκαναν τη ζωή ευκολότερη.

Η καθιστική ζωή δεν υπήρχε σαν ορισμός στο λεξιλόγιο τους, ενώ λάτρευαν την ενασχόληση με τη φύση και κατ’ επέκταση την κηπουρική. Με κάποιους γρήγορους υπολογισμούς μία συνηθισμένη γυναίκα της δεκαετίας του 50′ έκαιγε μέσο όρο 1000 θερμίδες την ημέρα, εξαιτίας της δραστήριας ρουτίνας που ακολουθούσε. Σε αντίθεση με τη μέση γυναίκα του σήμερα, που καίει περίπου τις μισές θερμίδες. Ωστόσο, πέρα από τη καύση που κάνανε κατά τη διάρκεια της μέρας, η γυμναστική ήταν μέρος της ζωής τους. Αν έχεις ακούσει ποτέ κάποια να μιλά για δονούμενη γυμναστική, είναι ακριβώς το μοντέλο γυμναστικής που ακολουθούσαν. Σου θυμίζει κάτι το χούλα χουπ;

Τι έτρωγαν όμως οι Marilyn Monroe, Aundrey Hepburn και οι άλλες γυναίκες της δεκαετίας του 1950;

Βρισκόμαστε σε μία μεταπολεμική περίοδο όπου η διατροφή βασίζεται κυρίως σε κρέας, αυγά, ζάχαρη, σοκολάτα, τσάι, βούτυρο και τυρί. Πολλές οικογένειες συνήθιζαν να αγοράζουν κοτόπουλα και μετά να τα εκτρέφουν στην αυλή τους. Οι γυναίκες κατανάλωναν μεγαλύτερη ποσότητα υδατανθράκων από ότι εμείς (55% έναντι 45%) αλλά λιγότερα λιπαρά (32% έναντι 40%), λέει η ειδικός Kate Beavis. Επιπλέον, κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες κρεάτων, ενώ αν σου κάνει εντύπωση γιατί δεν αναφέραμε ήδη τα ζυμαρικά, είναι γιατί εμφανίστηκαν δυναμικά τη δεκαετία του 60′, δηλαδή λίγα χρόνια αργότερα. Όπως και εμείς έτσι και αυτές, πρόσεχαν αρκετά τη σιλουέτα τους τις περιόδους πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, του Πάσχα και φυσικά πριν από το καλοκαίρι. Ωστόσο, ωραίο σώμα θεωρούταν ένα υγιές σώμα, το οποίο δεν στερούταν τροφές και θεωρούσε την άθληση αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας τους.
 

Πηγή: Savoir Ville