Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή: Όταν μαζί με τις εποχές αλλάζει και η διάθεσή σου

Είμαι από τους ανθρώπους που τους αρέσει το φθινόπωρο πιο πολύ απ’ όσο θα περίμενε κανείς. Υπάρχει κάτι στις βροχερές και πιο σκοτεινές μέρες που με χαλαρώνει. Δεν έχω ανακαλύψει ακόμα τι είναι αυτό αλλά συμβαίνει.

Ωστόσο καταλαβαίνω πως δεν αγαπούν όλοι τις μικρότερες, βροχερές και πιο σκοτεινές μέρες. Και υπάρχει λόγος.

Οι μικρότερες και πιο σκοτεινές μέρες επηρεάζουν την ψυχική σου υγεία. Η ηλιοφάνεια είναι κάτι σαν «βαρόμετρο» της ψυχικής υγείας και έχει αποδειχθεί πως τις ηλιόλουστες μέρες οι άνθρωποι είναι περισσότερο χαρούμενοι κι ευδιάθετοι.

Το φθινόπωρο όμως και όσο βαδίζουμε προς τον χειμώνα η διάθεσή σου όμως μπορεί να αλλάξει και δεν είσαι το ίδιο ευδιάθετη.

Πρόκειται για την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (Seasonal Affective Disorder-SAD).

Επί της ουσίας πρόκειται για μία μορφή κατάθλιψης, η οποία εμφανίζεται το φθινόπωρο και τον χειμώνα όπου η διάρκεια της ημέρας μικραίνει. Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή εξαφανίζεται την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Τα καλά νέα είναι πως υπάρχει τρόπο να ισορροπήσεις τα συναισθήματά σου και να νιώσεις καλύτερα. Και είναι πιο απλοί απ’ όσο πιστεύεις.

Ισορροπημένη διατροφή

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mathias Emil (@mathias.emil)

Αν νιώθεις πιο βαριά και νωθρή τους πιο κρύους μήνες, πρέπει να προσαρμόσεις αρχικά τη διατροφή σου στα νέα δεδομένα.

Οι πιο κρύοι μήνες μπορεί να μας κάνουν να λαχταρούμε γρήγορο φαγητό, λιχουδιές και γλυκά, καθώς το σώμα μας χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να ζεσταθεί ενώ εξακολουθεί να κάνει ό,τι κάναμε τους θερμότερους μήνες: δουλειά, άσκηση, καθημερινές δραστηριότητες.

Ωστόσο η ισορροπημένη διατροφή θα βοηθήσει πολύ και την ισορροπία στη διάθεση και την ψυχική σου υγεία.

Κάνε το hygge τρόπο ζωής

Μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά το να απολαύσεις τον πιο κρύο καιρό και να νιώσεις καλά με αυτόν μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη διάθεσή σου. Βρες τρόπους που σε κάνουν να νιώσεις ζεστασιά και χαλάρωση και επικεντρώσου στο πόσο πιο όμορφα θα σε κάνουν να αισθανθείς. Σίγουρα θα βρεις παραπάνω τρόπους να επιτύχεις το πολυπόθητο hygge.

Μην αφήσεις το κρύο να σε κρατήσει πίσω

Μπορεί να αισθάνεσαι λιγότερο κινητοποιημένη όταν φυσάει και βρέχει αλλά αν δεν αφήσεις το κρύο να σε κρατήσει πίσω έχεις κάνει ήδη το πρώτο βήμα για να νιώσεις καλύτερα.

Άλλωστε, υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο η σκανδιναβική έννοια του «friluftsliv» ή της υπαίθριας διαβίωσης είναι τόσο δημοφιλής στις Σκανδιναβικές χώρες κατά τους χειμερινούς μήνες – το να αγαπάς την ύπαιθρο και το να παραμένεις δραστήρια είναι σημαντικό ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου.

Εφόσον λοιπόν οι εποχές θα αλλάζουν πάντα κι αυτό είναι κάτι δεδομένο, ίσως πρέπει να αλλάξουμε εμείς τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε αυτές τις αλλαγές.

Διαβάστε ακόμα

Νιώθεις κι εσύ ότι ότι οι αρθρώσεις σου θέλουν χρόνο να ‘ζεσταθούν’ κάθε πρωί;

Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή: Όταν μαζί με τις εποχές αλλάζει και η διάθεσή σου

Πηγή: Savoirville