Ένας μόνο συνάδελφος αρκεί για να «χαλάσει» το office mood αλλά και τη δική σου διάθεση

Ο εργασιακός χώρος είναι σημαντικός καθώς εκεί περνάς τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Καταλαβαίνεις λοιπόν πως, όσα ακούς, βλέπεις και νιώθεις εκεί, σε επηρεάζουν μέχρι ένα βαθμό. Μπορεί να μη λατρεύεις τη δουλειά σου. Μπορεί να νιώθεις ωστόσο μία ικανοποίηση μέσα από αυτή. Μία ΟΚ μέρα στο γραφείο, μπορεί να μετατραπεί σε πολύ κακή, αν υπάρχει αρνητικότητα γύρω σου.

Το παράδοξο είναι πως δεν θα χρειαστεί μία ολόκληρη ομάδα να σε πείσει για κάτι αρνητικό. Ακόμη και ένας συνάδελφος μπορεί να επηρεάσει το πως βλέπεις τη δουλειά σου.

Αυτός ο ένας συνάδελφος που θα σχολιάσει από το πόσο αργά δουλεύει η μηχανή του καφέ μέχρι το πόσο αγενείς είναι οι πελάτες, αρκεί. Αρκεί για να σε κάνει να υιοθετήσεις όλα όσα ο ίδιος λέει.

Πώς συμβαίνει αυτό, εφόσον όλοι έχουν τη δική τους κρίση και προσωπικότητα;

Υπάρχει κάτι που ονομάζεται κοινωνική και συναισθηματική μετάδοση, “social and emotional contagion”. Το φαινόμενο αυτό αφορά τη διάδοση συμπεριφορών, αντιλήψεων, ιδεών σε μία ομάδα. Η συναισθηματική μετάδοση συμβαίνει όταν ως όντα, αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα των άλλων και τα μιμούμαστε. Αυτό μπορεί να συμβεί τόσο με τα θετικά όσο και τα αρνητικά συναισθήματα. Όσο πιο πολύ ακούς κάτι, τόσο το σκέφτεσαι.

Αν λοιπόν ο συνάδελφος λέει πόσο μισεί τη δουλειά, μήπως κι εγώ τη μισώ; Αν ο συνάδελφός μου νευριάζει, μήπως θα έπρεπε κι εγώ να νευριάσω;

Αυτή η επιρροή δημιουργεί ένα ripple effect. Μία αλυσιδωτή αντίδραση που έχει αντίκτυπο σε σένα και αργά η γρήγορα, σε όλη την ομάδα.

Φυσικά παίζει ρόλο και ποιος συνάδελφος λέει τα όσα λέει. Αν για παράδειγμα, μιλάμε για κάποιον με επιρροή, αυτή θα εξαπλωθεί. Το ίδιο ισχύει και για κάποιον φίλο/ οικείο σου. Αν έχεις εμπιστοσύνη στην κρίση του/της, θα υιοθετήσεις γρηγορότερα τα όσα εκφράζει. Παρόλα αυτά, η οποιαδήποτε ιδεολογία μπορεί να σου ταιριάξει προσωρινά. Αργότερα όμως, πρέπει να δεις το αν πραγματικά συμφωνείς ή όχι.

Προσπάθησε να μένεις κοντά σε εκείνους που εκπέμπουν κάτι θετικό. Εκείνους που ενθουσιάζονται με ότι κάνουν και βρίσκουν κάτι καινοτόμο. Με αυτό τον τρόπο, πολύ σύντομα, θα γίνεις κι εσύ ένας από αυτούς. 

Διαβάστε ακόμη: 

Είναι ΟΚ να «ρίξεις τους ρυθμούς» σου τα Χριστούγεννα, και δεν χρειάζεται να απολογηθείς για αυτό

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για το αζελαϊκό οξύ

Πηγή: savoirville