Έξι λόγοι που ξυπνάς πολλές φορές μέσα στη νύχτα

Έξι λόγοι που ξυπνάς πολλές φορές μέσα στη νύχτα

…Εκτός από την αϋπνία την οποία έχουμε βιώσει οι περισσότεροι στη ζωή μας υπάρχει και μία ακόμα στιγμή μέσα στη νύχτα που σίγουρα είναι ιδιαιτέρως ενοχλητική.

Είναι εκείνη η στιγμή μέσα στη νύχτα, που ξυπνάς χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο και αντιλαμβάνεσαι ότι δεν έχει ξημερώσει και ότι σίγουρα δεν είναι η ώρα για να σηκωθείς. Αλλά δεν μπορείς να ξανακοιμηθείς. Αυτή η μάστιγα.

Για κάποιους το να αποκοιμηθούν είναι δύσκολο, για κάποιους άλλους το δύσκολο είναι να παραμείνουν κοιμισμένοι και να χαρούν τον ύπνο τους.
Η αλήθεια είναι πως αυτό το φαινόμενο, είναι πιο συχνό από ότι πιστεύεις κι αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία των ανθρώπων που ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας, τότε ίσως οι παρακάτω αιτίες να σε βοηθήσουν να κατανοήσεις γιατί συμβαίνει αυτό και να μπορέσεις να το αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά.

Στην πραγματικότητα, η αιτία που ξυπνάς μέσα στη νύχτα συνήθως έχει να κάνει με αυξημένα επίπεδα ανησυχίας που βιώνεις το συγκεκριμένο διάστημα. Εκτός όμως από αυτό υπάρχουν και μερικές ακόμα αιτίες που μπορούν να σε δυσκολεύουν στο να κοιμηθείς και να χαρείς τον ύπνο σου.

Θερμοκρασία του δωματίου
Σε πολλές περιπτώσεις η θερμοκρασία του δωματίου παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα αλλά και την ποσότητα του ύπνου καθώς και το αν θα καταφέρεις να αποκοιμηθείς εύκολα. Αν το δωμάτιο έχει πολλή ζέστη ή υπερβολικό κρύο μάλλον θα δυσκολευτείς να απολαύσεις τον ύπνο σου η ιδανική θερμοκρασία σύμφωνα με τους ειδικούς είναι 19 βαθμοί Κελσίου.

Κατάθλιψη ή αγχώδης διαταραχή
Η αϋπνία είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα της κατάθλιψης αλλά και της αγχώδους διαταραχής. Αν ελοχεύουν κι άλλα συμπτώματα ενδεχομένως να πρέπει να λάβεις τη γνώμη ενός ειδικού.

Κλείσε το κινητό σου
Το φως το κινητού, το οποίο και συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε όλοι πριν από το ύπνο, εκτός από τα μάτια μας επηρεάζει και το βιολογικό μας ρολόι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ‘’χαλάσει’’ και το πρόγραμμα του ύπνου.

Ηλικία
Η αλήθεια είναι πως όσο μεγαλώνουμε τόσο λιγότερες ώρες ύπνου χρειαζόμαστε. Και άρα το σώμα αρχίζει να συνηθίζει σε μία διαφορετική ρουτίνα.

Αλκοόλ πριν τον ύπνο
Ένα ποτηράκι κρασί, μπορεί να σε ζαλίσει και να σε κάνει να θέλεις να πας κατευθείαν για ύπνο. Όμως αν ξεφύγεις λίγο μπορεί να επηρεάσεις αρνητικά τον ύπνο σου και να έχεις τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα.

Άγχος, άγχος και λίγο άγχος
Με τις σκέψεις σου που τρέχουν και τις πολλές δραστηριότητες είναι επόμενο να μην μπορείς να αποκοιμηθείς εύκολα τη νύχτα ή ακόμα και να ξυπνάς ξαφνικά. Προσπάθησε πριν τον ύπνο να κάνεις λίγο διαλογισμό ή να ακολουθείς μία ρουτίνα που σε χαλαρώνει και θα σε βοηθήσει να αποσυμπιεστείς.

Μην ξεχνάς πως ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας. Όπως το φαγητό και το νερό και η ποιότητα αλλά και η ποσότητα του είναι βασική για να μπορείς να ανταπεξέλθεις στο καθημερινό και όχι μόνο πρόγραμμά σου.

Διαβάστε ακόμη:

Η skincare σειρά της Ellen DeGeneres υπόσχεται μια φρέσκια προσέγγιση στην περιποίηση και μια δόση από age positivity

Το “Doomsday Machine” έρχεται 10 χρόνια μετά το “The Social Network” για να πει μία άλλη ιστορία για το Facebook

Πηγή: savoir ville