Εξάντληση: Τα σημάδια που «φωνάζουν» burn out - Τι πρέπει να κάνεις

Μια πρόσφατη ανάρτηση της Tina Vasquez στο Twitter έθεσε την ερώτηση: «Όλοι αντιμετωπίζουμε εξάντληση και δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε σε βασικές εργασίες, σωστά;»

Η ανάρτηση, με πάνω από 54.000 likes και 5 χιλιάδες retweets που συνεχώς αυξάνονται, έλαβε εκατοντάδες απαντήσεις από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ένα από αυτούς σημείωσε για το διάβασμα μετά την πανδημία, γράφοντας: «Δεν κατάφερα να διαβάσω μυθιστόρημα μετά το 2019». Ένας άλλος συμφώνησε με αυτόν τον κοινό αγώνα. «Ήμουν μανιώδης αναγνώστρια. Τώρα, δανείστηκα και επέστρεψα δεκάδες βιβλία τους τελευταίους 18 μήνες χωρίς να ξεπεράσω την πρώτη σελίδα. Απλώς δεν μπορώ να συγκεντρωθώ».

Στις απαντήσεις, οι άνθρωποι μοιράστηκαν τα tasks που τώρα δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν, τα οποία κυμαίνονταν από το πλύσιμο των ρούχων και τη μετακόμιση του σπιτιού μέχρι το να ολοκληρώσουν τον κύκλο της αγαπημένης τους σειράς. «Έχω να βάλω πλυντήριο 2 εβδομάδες. Πρέπει να πλύνω τα ρούχα», έγραψε ένας, ενώ ένας άλλος tweetάρει: «Προσπαθώ να μαζέψω τις βαλίτσες και να μετακομίσω αλλά η αδυναμία μου να συγκεντρωθώ είναι συντριπτική».

«Έκανα το αυτοκίνητό μου στην άκρη σήμερα το πρωί για να απαντήσω σε μια κλήση για πέντε λεπτά και μετά κάθισα εκεί για άλλη μια ώρα», είπε ένας άλλος για να συμπληρώσει με αυτοσαρκασμό «Δεν είμαι σίγουρος αν είχα ανοιχτό το ραδιόφωνο».

Καθώς οι άνθρωποι συνέχισαν να μοιράζονται την προσπάθειά τους να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές εργασίες, το thread έφερε στο φως κάτι που σχεδόν ήδη ξέραμε. Πολλοί περνούν τη ζωή τους με συναισθήματα εξάντλησης χωρίς να αναγνωρίζουν την πραγματική επίδραση που έχουν όλα αυτά στην καθημερινότητά τους και χωρίς να αναζητούν τη θεραπεία τους.

«Μένω άναυδος», έγραψε ένας χρήστης. «Όλα είναι σε χάλια και εμείς πάμε στη δουλειά και συμπεριφερόμαστε σαν να μην συνέβη τίποτα; Είμαι στον αυτόματο πιλότο γιατί αν το σκεφτώ θέλω να κλάψω».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αίσθημα εξάντλησης και τα συμπτώματα burn out είναι κάτι που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι που συχνά δεν τα αναγνωρίζουν καθώς η προσοχή μας αποσπάται από τις καθημερινές μας υποχρεώσεις.

Το thread υπογράμμισε ότι υπάρχει μία συζήτηση που πρέπει να γίνει ώστε να αναγνωρίσουμε τι νιώθουμε πραγματικά και πώς τα συναισθήματά μας μπορούν τελικά να επηρεάσουν θετικά και αρνητικά την καθημερινή μας ζωή. Και σίγουρα ότι είμαστε πολλοί σ’ αυτό.

«Χαίρομαι πολύ που ακούω ότι δεν είμαι μόνος σε αυτό», είπε ένας χρήστης του Twitter κι αυτό είναι κάτι στο οποίο μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε. Αν παρατηρείς συμπτώματα όπως:

1. Σωματικά συμπτώματα: χρόνια κόπωση, πόνοι στην πλάτη και τον αυχένα, διαταραχές στον ύπνο, υψηλή αρτηριακή πίεση, έλκος, καρδιαγγειακές παθήσεις, ημικρανίες.

2. Αλλαγές στη συμπεριφορά: τάση για απομόνωση, απρόσωπη επικοινωνία, προσφώνηση των άλλων με υποτιμητικές φράσεις, συγκρούσεις με συνεργάτες και μέλη της οικογενείας, και ακόμη απόπειρες αυτοκτονιών

3 .Ψυχολογικές επιπτώσεις: θυμός, πλήξη, απογοήτευση, αποθάρρυνση, αδιαφορία, χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη.

Αναζήτησε τη βοήθεια απο τον γιατρό σου για να σε καθοδηγήσει και ενδεχομένως να σε παραπέμψει σε σύμβουλο ψυχικής υγείας.

Διαβάστε ακόμα:  

Beauty & Fashion: Μια ισχυρή συμμαχία που καθορίζει δυναμικά την καθημερινότητά μας

H Dr Wendy Walsh εξηγεί στο TikTok τα 3 είδη φίλων που όλοι χρειαζόμαστε για την ψυχική μας υγεία

Πηγή: savoirville