Είναι πράγματι τόσο κακό να παραλείπεις το πρωινό σου;

Λογικά θα έχεις ακούσει ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Πόση αλήθεια υπάρχει όμως σε αυτόν τον ισχυρισμό; Και πόσο κακό είναι τελικά να παραλείπεις το πρωινό;

Μπορεί το η απουσία πρωινού να οδηγήσει σε αύξηση βάρους;

Από μόνη της η απουσία πρωινού δεν μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Εξάλλου, έχει μεγάλη σημασία η ποιότητα του πρωινού αν θέλουμε να μιλήσουμε για να υγιεινή συνήθεια. Όπως και κάθε γεύμα μέσα στην ημέρα, έτσι και το πρωινό, προκειμένου να προάγει τη διατήρηση ή τη μείωση του σωματικού βάρους, θα πρέπει να αποτελείται από τρόφιμα υψηλής βιολογικής αξίας, όπως οι σύνθετοι υδατάνθρακες (π.χ. βρώμη, δημητριακά ολικής άλεσης κ.τ.λ.), φυτικές ίνες (π.χ. φρούτα, λαχανικά), άπαχη πρωτεΐνη (π.χ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, ομελέτα από ασπράδια αυγών) και καλά λιπαρά (π.χ. αβοκάντο, ξηροί καρποί και σπόροι).

Σε αντίθετη περίπτωση, σε περίπτωση δηλαδή όπου το πρωινό περιέχει επεξεργασμένους υδατάνθρακες, κορεσμένα λίπη, αλάτι και ζαχαρούχα προϊόντα, τότε μάλλον δεν αποτελεί καλή συνήθεια και μπορεί να συμβάλλει εξίσου με οποιοδήποτε άλλο γεύμα σου, στην αύξηση βάρους.

Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι το πρωινό μπορεί τελικά να μην έχει τη φημολογούμενη μεγάλη επίδραση στην ταχύτητα του μεταβολισμού ή στη ρύθμιση της όρεξης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Γιατί λοιπόν όλο αυτό το hype γύρω από το πρωινό;

Το πρωινό γεύμα μπορεί να εμπνεύσει πολλές καλές συνήθειες και να προάγει με ποικίλους άλλους τρόπους την καλή υγεία του οργανισμού. Για να μην πούμε ότι είναι ένα εξαιρετικό κίνητρο για να σηκωθείς από το κρεβάτι όταν αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις.

Για αρχή ας πούμε ότι η κατανάλωση πρωινού γεύματος προάγει τη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Κάτι τέτοιο μπορεί να ευθύνεται για τα μειωμένα ποσοστά εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και αντίστασης στην ινσουλίνη, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας. Επιπλέον, όσο καλύτερα ρυθμισμένο το ζάχαρο του αίματος, τόσο λιγότερες οι πιθανότητες να νιώσεις λιγούρα και να βιώσεις χαμηλά επίπεδα ενέργειας που θα σε στείλουν κατευθείαν να τσιμπολογήσεις.

Παράλληλα, η παρουσία πρωινού μπορεί να συσχετισθεί με ένα πιο υγιεινό μεσημεριανό γεύμα, καθώς τόσο οι λιγούρες όσο και η πραγματική πείνα που αυξάνεται προοδευτικά καθώς προχωράει η μέρα, είναι σαφώς μικρότερης έντασης. Τέλος, όπως και κάθε άλλο γεύμα, έτσι και το πρωινό σου δίνει την ευκαιρία να εφοδιάσεις τον οργανισμό σου με θρεπτικά συστατικά.

Αν λοιπόν αναρωτιέσαι πώς θα καταφέρεις να εντάξεις στο μενού της ημέρας αυτές τις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών, τότε this is your chance. Τουλάχιστον τη μία από τις 5 αυτές επιθυμητές μερίδες μπορείς να την προσφέρεις στον εαυτό σου αμέσως μόλις ξυπνήσεις.

Κι αν δεν σου αρέσει να τρως πρωινό;

Σίγουρα δεν χάθηκε ο κόσμος. Φρόντισε να έχεις μαζί σου μερικά εύκολα και υγιεινά σνακ ώστε όταν αρχίσεις να βιώνεις τα πρώτα συμπτώματα πείνας, να μπορέσεις να κατευνάσεις την επιθυμία σου για φαγητό με τον πιο σωστό και υγιεινό τρόπο. Εξάλλου, είναι σαφές ότι δεν έχουν όλοι οι οργανισμοί τις ίδιες ανάγκες ούτε ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο σε ένα δεδομένο μοντέλο τρόπου ζωής.

Αν πάλι η έλλειψη χρόνου είναι αυτή που σε εμποδίζει από το να καταναλώσεις ένα πρωινό γεύμα, τότε πολύ απλά αποσύνδεσε στο μυαλό σου το συγκεκριμένο γεύμα από την ανάγκη για χρονοβόρες ετοιμασίες. Ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών μαζί με ένα μικρό φρούτο ή ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με βρόμη και λίγο μέλι δεν απαιτούν σε καμία περίπτωση πάνω από ένα τέταρτο για τα ετοιμαστούν. Μια ακόμη εναλλακτική είναι να έχεις ετοιμάσει από το προηγούμενο βράδυ το πρωινό σου γεύμα και να το έχεις αφήσει στο ψυγείο να σε περιμένει.

Τι κρατάμε από όλο αυτό

Δεν είναι όλα τα πρωινά το ίδιο ακριβώς επειδή δεν έχουν όλες οι τροφές την ίδια επίδραση στο σωματικό σου βάρος. Και φυσικά, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι κάτι θα μας επιβαρύνει λιγότερο αν το φάμε για πρωινό παρά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν λοιπόν σε ενδιαφέρει να ενισχύσεις την προσπάθειά σου για απώλεια ή διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, τότε φρόντισε το πρώτο γεύμα της ημέρας σου να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως οι φυτικές ίνες και η άπαχη πρωτεΐνη, και να μην περιλαμβάνει επεξεργασμένα προϊόντα όπως το μπέικον, το λευκό ψωμί, ζαχαρούχα δημητριακά και επαλείμματα.

Αν πάλι δεν μπορείς με τίποτα να φας πρωινό γιατί δεν σου βγαίνει ή δεν σου αρέσει, απλά φρόντισε να επενδύσεις στις κατάλληλες διατροφικές λύσεις, ώστε αυτό να μην σταθεί αιτία για υπερφαγικά επεισόδια ή λήψη κακής ποιότητας τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Διαβάστε ακόμη

“YourPetShow”: Ο Γιάννης Οφίσιαλ στην πρώτη του συνέντευξη μάς συστήνει τον έρωτα της ζωής του, την Σμαράγδα Καρύδη

6 λόγοι που ξυπνάς πολλές φορές μέσα στη νύχτα

Πηγή: SAVOIRVILLE