Career Bucket list: 7 επιτεύξιμοι στόχοι να θέσεις φέτος στον τομέα της καριέρας

Career Bucket list: 7 επιτεύξιμοι στόχοι να θέσεις φέτος στον τομέα της καριέρας

Παρόλου που το 2021 προχωρά ακατάπαυστα, έχουμε άφθονο χρόνο να θέσουμε και να πετύχουμε ορισμένους κύριους στόχους. Αν ψάχνεις ένα boost στην καριέρα σου, γιατί δεν παίρνεις χαρτί και μολύβι για να φτιάξεις ένα career bucket list;

Τα bucket lists δεν χρειάζεται να είναι αποκλειστικά για ταξίδια ή wow δραστηριότητες. Αφιερώνουμε τόσο χρόνο και ενέργεια στη δουλειά οπότε είναι σημαντικό να φτιάξουμε μια καριέρα που μάς ευχαριστεί και ικανοποιεί όσο ένα ταξίδι σε μια νέα ήπειρο, ή ένα skydiving με αγαπημένους φίλους. Αν θέλεις ένα starting point, εδώ έχουμε 7 παραδείγματα στόχων που μπορείς να προσθέσεις στο δικό σου career bucket list.

Ξεκίνα μια part-time εργασία που σ’ ευχαριστεί
Είναι σημαντικό ακόμη και στη μερική απασχόληση να κάνεις κάτι που πραγματικά σου αρέσει και δεν σε εξουθενώνει σωματικά και συναισθηματικά. Πολλοί επιλέγουν μια part-time δουλειά για να βγάλουν επιπλέον χρήματα. Ωστόσο, ακόμη και για τον λίγο χρόνο που θα δουλέψεις σκέψου αν πραγματικά σε ενδιαφέρει και ευχαριστεί αυτό που κάνεις. Είναι κρίμα να σπαταλάς πολύτιμη ενέργεια σε κάτι που σε ευχαριστεί ελάχιστα. Ίσως μετά να είσαι ψυχολογικά φορτισμένος ακόμη και για την καθημερινή σου δουλειά.

Γι’ αυτό δοκίμασε να βρεις μια δουλειά που να ταιριάζει σε εσένα, να σου προσφέρει ικανοποίηση και να σε προωθεί τόσο στην προσωπική όσο και την επαγγελματική σου ζωή.

Βρες ένα μέντορα
Πόσες φορές έχεις επιλέξει να μην γκρινιάξεις για τη δουλειά σου σε οικογένεια και φίλους επειδή ξέρουν ελάχιστα πράγματα για τον κλάδο σου; Ίσως αρκετές. Ωστόσο, να ξέρεις ότι είναι σημαντικό να έχεις κάποιον που μπορείς να μοιραστείς τα προβλήματα, τις ανησυχίες, τις δυσκολίες. Ένας άνθρωπος που έχει περάσει από τη θέση σου είναι ιδανικός για να σου λύσει τις περισσότερες ερωτήσεις και ανησυχίες που έχεις. Μπορεί να μην έχει όλες τις απαντήσεις που ψάχνεις αλλά σίγουρα γνωρίζει κάτι παραπάνω για να σε συμβουλέψει.

Ο μέντορας μπορεί να είναι κάποιος από την εταιρεία σου, κάποιος που θαυμάζεις, ακόμη και κάποιος που ξέρεις ελάχιστα αλλά πιστεύεις ότι μπορεί να σε βοηθήσει. Μη διστάσεις να στείλεις ένα προσωπικό μήνυμα. Ποτέ δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και σίγουρα δεν θα χάσεις κάτι.

Γίνε ένας μέντορας
Αντίθετα, αν είσαι σε θέση να προσφέρεις γνώσεις και συμβουλές σε άτομα που είναι νεότερα ή νέα στον κλάδο, τότε μπορείς να προσφέρεις βοήθεια σε εκείνους όντας ο μέντροάς τους. Αρκετοί φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια ή δεν ξέρουν πως. Αν θέλεις να προσφέρεις βοήθεια, λοιπόν, τότε το να γίνεις μέντορας μπορεί να είναι κάτι που θα σου προσφέρει προσωπική ικανοποίηση αλλά και να σου ανοίξει δρόμους. Τι λέγαμε νωρίτερα για μια μερική απασχόληση που μάς ευχαριστεί; Σκέψου σοβαρά την πιθανότητα να γίνεις μέντορας.

Μάθε μια νέα δεξιότητα
Μερικές φορές είμαστε τόσο προσηλωμένοι στη δουλειά μας που ξεχνάμε να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας και την προσωπική μας βελτίωση. Μαθαίνοντας μια νέα δεξιότητα και αφιερώνοντας λίγο περίσσιο χρόνο σε αυτή μπορεί να βοηθήσει να ξεχαστούμε αλλά και να νιώσουμε ότι κάνουμε κάτι καλό για τον εαυτό μας.

Δοκίμασε να πάρεις ένα online μάθημα, ένα professional certification program, ή ρώτα τον εργοδότη σου αν έχει κάποιο νέο project στο οποίο θα μπορούσε να βοηθήσεις. Μαθαίνοντας νέες δεξιότητες θα μπορέσεις ευκολότερα να πετύχεις τους μακροπρόθεσμους στόχους σου.

Βρες την ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής
Επειδή η ψυχική υγεία μας έχει (ή θα ήταν καλό να έχει) υψηλή θέση στις προτεραιότητές μας, είναι σημαντικό να επιδιώκουμε μια ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής ώστε το ισοζύγιο να μην τείνει περισσότερο προς μια πλευρά.

Προκειμένου να την βρεις, αξιολόγησε τις δεσμεύσεις σου, το πρόγραμμά σου αλλά και τους στόχους έτσι ώστε να βρεις μια ισορροπία που θα σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα. Μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από τη δουλειά σου ώστε να καταφέρεις να ακολουθήσεις το πλάνο σου για καλύτερη ισορροπία.

Προγραμμάτισε το επόμενο μεγάλο βήμα σου
Δεν είναι ανάγκη να σκέφτεσαι πώς θα επιτεύξεις όλους τους επαγγελματικούς σου στόχους τώρα. Αν μπορείς να προσδιορίσεις το επόμενο μεγάλο βήμα στην καριέρα σου, είναι μια υπέροχη αρχή. Η εύρεση κατεύθυνσης και σαφήνειας για την καριέρα σου είναι σημαντικό επίτευγμα. Ξεκίνα να σκέφτεσαι τι θες να πετύχεις από το 2022 και μετά και σχεδίασε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να φτάσεις εκεί.

Επένδυσε στον εαυτό σου
Ίσως αυτός ο στόχος να πρέπει να μπει πρώτος στο δικό σου career bucket list. Επειδή όλοι είμαστε διαφορετικοί, δε θα σου πούμε τι πρέπει να κάνεις για τον εαυτό σου. Θα σου υπενθυμίσουμε όμως ότι όλοι χρειαζόμαστε λίγο (ή πολύ) χρόνο για τον εαυτό μας.

Άλλοι επιλέγουν να πάνε πίσω στο πανεπιστήμιο, άλλοι να αρχίσουν ψυχοθεραπεία, άλλοι να βρουν έναν μέντορα. Οτιδήποτε πιστεύεις ότι χρειάζεσαι είναι καλό φέτος να επενδύσεις σε αυτό. Και θα δεις, η καριέρα σου θα επωφεληθεί.

Διαβάστε ακόμη:

-SKIN MISSION: 4 ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ HOME HACKS ΓΙΑ ΠΙΟ ΥΓΙΗ ΚΑΙ ΛΑΜΠΕΡΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ

-ΡΥΖΙ: ΟΙ ΕΠΤΑ ΕΞΥΠΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΜΥΘΟΣ, ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΣ

Πηγή: Savoirville