Κλείσιμο

Αυτές οι τροφές θα οχυρώσουν τον οργανισμό σου

Μέρα με τη μέρα, καταλαβαίνουμε πως η υγεία είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια στη ζωή μας. Όσο κι αν τείνουμε να κατηγορούμε άλλους παράγοντες, όπως είναι η κληρονομικότητα, το υγιεινό lifestyle μπορεί να αποτελέσει πραγματική πανοπλία για το ανοσοποιητικό σύστημα και να το προστατεύσει από πιθανούς μικρούς ή σοβαρότερους ιούς. Η υγιεινή διατροφή, η άσκηση, τα χαμηλά επίπεδα άγχους και ο αρκετός ύπνος είναι οι πιο βασικοί τρόποι φροντίδας του εαυτού μας. Συγκεκριμένα, υπάρχουν τροφές που μπορούν να ενισχύουν αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σου σύστημα προκειμένου να αποφεύγεις πιθανές ιώσεις στο μέλλον.

Tρόφιμα ζύμωσης

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν προβιοτικά. Τα προβιοτικά αποτελούν τα ωφέλιμα βακτήρια που χρειάζεται ο οργανισμός σου, συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου σου και λειτουργούν αντιοξειδωτικά. Τέτοιες τροφές μπορεί να είναι το γιαούρτι, ο αρακάς, η μαύρη σοκολάτα, το κεφίρ, οι ελιές, τα μαλακά ωριμασμένα τυριά (όπως τσένταρ, γκούντα ή blue cheese) οι πίκλες –ένα κατεξοχήν ζυμωμένο λαχανικό- και φυσικά, το κρασί/μπύρα που έχουν υποστεί ζύμωση αλλά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Μπορεί να μην είσαι φαν των τροφών αυτών αλλά αξίζει να τις δοκιμάσεις. Πίστεψε μας, το πεπτικό σου σύστημα θα σε ευγνωμονεί.

Μανιτάρια

Ακόμη και αν δεν σου αρέσουν, τα μανιτάρια είναι πολύ ευεργετικά για το ανοσοποιητικό σύστημα. Περιέχουν αντιοξειδωτικά και «απολυμαίνουν» τον οργανισμό σου. Φυσικά, υπάρχουν και άλλα τέτοια λαχανικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών, όπως, οι ντομάτες, τα καρότα, οι πιπεριές ή η κολοκύθα.

Σκόρδο

Σε πολλούς μπορεί να μην αρέσει λόγω της γεύσης ή της έντονης μυρωδιάς. Παρόλα αυτά, το σκόρδο περιέχει αντιβακτηριδιακά και αντιοξειδωτικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να λειτουργεί σαν «φρουρός» πολλές φορές για διάφορα κρυολογήματα. Η προσθήκη σκόρδου σε μία συνταγή ή στη σαλάτα μπορεί να κάνει θαύματα.

Νερό

Δεν θα μπορούσε να λείπει το νερό από αυτή τη λίστα. Η ενυδάτωση του οργανισμού σου είναι σπουδαίο κομμάτι που οφείλεις να εκπληρώνεις καθημερινά. Το σώμα σου χρειάζεται το νερό για να βοηθήσει τα κύτταρα και τα ανοσοποιητικό σου σύστημα να λειτουργούν ρολόι. Μην ξεχνάς να πίνεις –ένα μπουκαλάκι νερό όσο δουλεύεις, όσο περπατάς, όσο βλέπεις την αγαπημένη σου σειρά μπορεί να αλλάξει όλη σου την καθημερινότητα!

Ζωμός

Μία τάση στη διατροφή αποτελεί ο ζωμός κρέατος από κόκαλα που βράζουν για αρκετές ώρες-ως και δύο ημέρες για να λιώσουν τα κόκαλα. Ήδη από την αρχαιότητα, οι σπιτικοί ζωμοί αποτελούν πηγές ενέργειας και θρέψης. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά όταν τα κοκάλα σπάνε, ελευθερώνουν θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό σου. Δεν είναι παράδοξο ότι, ο ζωμός αυτός επίσης αποτελεί superfood και για τους αθλητές. Τα υψηλά ποσοστού κολλαγόνου, ασβεστίου, μαγνησίου, αμινοξέων εξυπηρετούν διαφορετικές λειτουργίες του οργανισμού μας, από τους πόνους στις αρθρώσεις μέχρι την καλύτερη πέψη των τροφών. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως πουρέ, σάλτσα ή ενισχυτικό για τη γεύση του κυρίως φαγητού.

Τροφές με ψευδάργυρο

Είναι πολλές οι τροφές που περιέχουν ψευδάργυρο και μπορεί να τις τρως ήδη. Τα αυγά, καρύδια, δημητριακά, το κρέας και το σουσάμι είναι μερικές τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο. Ωστόσο, ο ψευδάργυρος είναι ένα ιχνοστοιχείο που πρέπει να το λαμβάνουμε σε μικρές ποσότητες αλλά η λειτουργία του είναι σπουδαία. Εμποδίζει την ανάπτυξη των ιών από τη στιγμή που εισβάλλουν στον οργανισμό σου και είναι ευεργετικός για το αναπαραγωγικό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Διαβάστε επίσης

Μιά λίστα για τις μέρες που δεν είσαι σίγουρη τι να φορέσεις αυτό το διάστημα

Πώς η καφεΐνη σε βοηθά να αποκτήσεις πιο μακριά και πιο υγιή μαλλιά

Πηγή: savoirville