Απώλεια βάρους: Τα 7 highlights του «η λύση δεν βρίσκεται σε δίαιτες express»

Είτε στοχεύεις σε απώλεια βάρους είτε απλώς θέλεις να υιοθετήσεις έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής για να φροντίσεις τον εαυτό σου (σε συγχαίρουμε για αυτό), η λύση δεν βρίσκεται σε δίαιτες express ή σε πλάνα αποτοξίνωσης.

Η λύση ίσως βρίσκεται στα παρακάτω βήματα.

1. Υιοθέτησε το κατάλληλο mindset

Πριν αρχίσεις να κόβεις τα σάκχαρα και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (καλή κίνηση αλλά hold it for a sec), θα πρέπει πρώτα να δουλέψεις πάνω στη γενικότερη νοοτροπία και στάση σου απέναντι στην απώλεια βάρους. Θέσε ένα ρεαλιστικό στόχο, αναγνώρισε το κίνητρο που τροφοδοτεί αυτήν σου την επιθυμία και προσδιόρισε τα μέσα που έχεις στη διάθεσή σου. Αν δεν υιοθετήσεις το κατάλληλο mindset, τα σκαμπανεβάσματα, η απώλεια κινήτρου, και άλλα νοητικά εμπόδια πρόκειται να δυσκολέψουν πολύ την όλη διαδικασία.

2. Προσδιόρισε το “γιατί” πίσω από τις διατροφικές σου συνήθειες

Αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τον εαυτό σου με αποτέλεσμα να τρως περισσότερο από όσο χρειάζεσαι, το πρόβλημα μάλλον δεν είναι η έλλειψη θέλησης ή πειθαρχίας. Κατά πάσα πιθανότητα, τα αίτια εδράζονται στην καταπίεση κάποιας συναισθηματικής ανάγκης την οποία θεωρείς υποσυνείδητα ότι μπορείς να καλύψεις μέσω του φαγητού.

Η Dr. Adrienne Youdim, παθολόγος με ειδίκευση σε θέματα απώλειας βάρους μέσω διατροφικών συνηθειών, εξηγεί ότι “πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε το φαγητό για να ηρεμήσουμε – αυτό είναι στην πραγματικότητα εγγεγραμμένο στη νευροβιολογία μας. Μπορεί να νομίζεις ότι λαχταράς ένα ντόνατ ή ένα κομμάτι πίτσα, την ίδια στιγμή που το σώμα σου προσπαθεί να σου πει ότι χρειάζεσαι ένα διάλειμμα για ξεκούραση ή εκτόνωση, ανακούφιση από το άγχος, συναισθηματική παρηγοριά, ή κάτι ακόμη βαθύτερο”.

Προσπάθησε, λοιπόν, να αναγνωρίσεις τι ακριβώς επιχειρείς να κατευνάσεις μέσω του φαγητού. Προσδιορίζοντας τη ρίζα της “πείνας”, ίσως να προκύπτει και η λύση στο πρόβλημα της υπερφαγίας.

3. Κάνε τις απαραίτητες αλλαγές στη ρουτίνα σου

Η ρουτίνα είναι ζωτικής σημασίας. Κάθε πρακτική που μας βοηθάει να πετύχουμε απώλεια, βοηθάει και στη διατήρηση ενός υγειούς βάρους. Προσπάθησε να είσαι υπομονετική με το σώμα σου καθώς οι αλλαγές χρειάζονται χρόνο, και επιχείρησε να ανακαλύψεις και να καθιερώσεις υγιεινές συνήθειες, τις οποίες θα μπορείς και να απολαμβάνεις. Ένας καθημερινός περίπατος, μισή ώρα γιόγκα την ημέρα, σπιτικό φαγητό αντί για take away, όλα μπορούν να αποτελέσουν κομμάτια ενός σωστού τρόπου ζωής, που μπορείς ταυτοχρόνως και να αγαπήσεις. Έτσι θα παραμείνεις συνεπής, γιατί όπως είπαμε, αν δεν γίνει τρόπος ζωής, η απώλεια βάρους θα είναι μάλλον παροδική.

4. Σωστές επιλογές αντί για περιορισμούς

Δεν χρειάζεται να μετράς θερμίδες ή μπουκιές, ή να αποκλείεις ολόκληρες ομάδες τροφίμων. Στην πραγματικότητα, ο πολύ αυστηρός περιορισμός μπορεί να αναχαιτίσει την απώλεια βάρους (για να μη μιλήσουμε για τη ζημιά στην ψυχοπνευματική σου υγεία). “Ο περιορισμός αυξάνει πάντα την τάση μας να ενδώσουμε σε αυτό που προσπαθούμε να περιορίσουμε. Εστιάζοντας την προσοχή στην έλλειψη, η στέρηση ωθεί το σώμα στο να πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερο από το ‘απαγορευμένο’ τρόφιμο”, τονίζει η Dr. Youdim. “Ο περιορισμός προκαλεί επίσης πείνα, η οποία πολλές φορές δεν είναι βιώσιμη”, προσθέτει.

Πού βρίσκεται λοιπόν η χρυσή τομή; Σύμφωνα με τη Dr. Youdim, η καλύτερη προσέγγιση είναι να τρώμε πολύ από ό,τι μας εξυπηρετεί, ώστε να έχουμε λιγότερο χώρο για ό,τι δεν μας εξυπηρετεί. Και αυτό μεταφράζεται σε άφθονα λαχανικά σε κάθε γεύμα, συνδυασμένα με άπαχη πρωτεΐνη, και ίσως ένα μικρό treat στο τέλος του γεύματος, ανάλογα με το αν υπάρχει διαθέσιμος ‘χώρος’. Θεωρητικά, ο περισσότερος χώρος θα πρέπει να έχει καλυφθεί ήδη, και το αίσθημα πληρότητας να έχει επέλθει από τροφές χαμηλού θερμιδικού φορτίου.

5. Επένδυσε στην πρωτεΐνη

Κανείς δεν λέει να καταφύγεις σε κάποια συγκεκριμένη χημική δίαιτα όπως η Atkins, η Keto ή οποιαδήποτε άλλη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων. Ενώ το πιο σημαντικό βήμα για να είσαι πραγματικά υγιής είναι το να σταματήσεις να ανησυχείς για καταμετρήσεις και ποσοστά, η Dr. Youdim τονίζει πως η πρωτεΐνη αξίζει ιδιαίτερη προσοχή, “καθώς αποτελεί το πιο χορταστικό μακροθρεπτικό συστατικό”. Προτού όμως κατεβάσεις την εφαρμογή παρακολούθησης μακροθρεπτικών ή εφοδιαστείς με σκόνες πρωτεΐνης, επικεντρώσου στην κατανάλωση μιας ποικιλίας πηγών άπαχης πρωτεΐνης (ψάρι, κοτόπουλο, αυγά, ρεβίθια, φακές), τις οποίες θα συνδυάσεις με άφθονα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Και το βασικό βήμα έχει γίνει.

6. Βελτίωσε τα επίπεδα ύπνου και άγχους

Αν οι μόνοι παράγοντες στους οποίους έχεις μάθει να αποδίδεις την απώλεια βάρους είναι η διατροφή και η φυσική κατάσταση, τότε πάρε το αλλιώς. Τα επίπεδα άγχους και ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικά με το φαγητό και την άσκηση. Πλήθος επιστημονικών μελετών καταδεικνύουν ότι η στέρηση ύπνου έχει ως αποτέλεσμα την έκρηξη των ορμονών της πείνας, με αποτέλεσμα αυξημένη όρεξη για τροφές με πολλές θερμίδες και συνεπώς αύξηση του σωματικού βάρους. Το άγχος είναι επίσης ένας τεράστιος παράγοντας που επηρεάζει την πείνα μας, τόσο φυσιολογικά όσο και συναισθηματικά.

Συνεπώς, η καλή υγιεινή του ύπνου σου και η ανακούφιση του στρες θα πρέπει συνεπώς να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της προσέγγισής σου.

7. Αγάπα τον εαυτό σου έτσι όπως είναι

Ό,τι και να λέμε, everything was hard before it was easy. Όμως, τα καλά νέα είναι ότι για κάποιον που αγαπάς μπορείς να κάνεις τα πάντα, μιας και κάποιος που αγαπάς αξίζει τα πάντα. Αν λοιπόν μάθεις να δέχεσαι τον εαυτό σου έτσι όπως είναι, θα δεις το κίνητρό σου για αλλαγή να αυξάνεται. Και το καλύτερο; Φτάνει να κάνεις την αρχή καθώς μετά το ταξίδι γίνεται πιο εύκολο. Αγάπα λοιπόν τον εαυτό σου και χάρισέ του μια καλή προσπάθεια για καλύτερη ζωή.

Διαβάστε επίσης:

Ανατροφή παιδιών: Οι 3 τάσεις που επικροτούμε και οι 2 που καλύτερα να μείνουν στην προηγούμενη χρονιά

Knee-High Boots ή πώς να πατήσεις στιλιστικά στα πόδια σου
 

Πηγή: savoirville