Άγχος και την Κυριακή; Έτσι θα αντιμετωπίσεις τα Sunday Night Blues

Πάντα αγαπούσα την Παρασκευή. Στο δικό μου μυαλό ήταν η πιο χαλαρή ημέρα της εβδομάδας. Ήταν αρκετά κοντά στο Σαββατοκύριακο και αρκετά μακριά από την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Νομίζω πως δεν αγαπούσα ποτέ τις Κυριακές. Σε αντίθεση με άλλους ανθρώπους οι Κυριακές, μου προκαλούσαν ένα άγχος για τη βδομάδα που έρχεται και για όλα τα πράγματα που θα πρέπει να γίνουν μέχρι να έρθει ξανά η πολυπόθητη Παρασκευή.

Η Κυριακή μου κρατούσε συνήθως μέχρι το μεσημέρι και μετά ξεκινούσε το άγχος της Δευτέρας.

Πάντα αγαπούσα την Παρασκευή. Στο δικό μου μυαλό ήταν η πιο χαλαρή ημέρα της εβδομάδας. Ήταν αρκετά κοντά στο Σαββατοκύριακο και αρκετά μακριά από την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Εάν έχεις νιώσει κι εσύ αυτό το άγχος της Κυριακής, τότε ίσως δεν είσαι και πολύ ήρεμη όσο το σαββατοκύριακο φτάνει στο τέλος του.

Και παρόλο που ξέρω πως είναι αδύνατο να απαλλαγείς από την πηγή της ανησυχίας σου (δεν γίνεται να είναι κάθε μέρα Σάββατο, δυστυχώς) υπάρχουν ορισμένοι τρόποι να το μετριάσεις, κάνοντας ταυτόχρονα και πράγματα που δεν θα προσθέσουν περαιτέρω άγχος στην εβδομάδα σου αλλά αντίθετα θα το μειώσουν.

Ένα από τα καλύτερα αγχολυτικά είναι το καθάρισμα και η τακτοποίηση. Ναι, δεν είναι σίγουρα η πιο συναρπαστική από τις βραδινές δραστηριότητες της Κυριακής, αλλά μπορεί να είναι εκπληκτικά αποτελεσματική. Για δύο λόγους.

Αφενός το καθάρισμα και η τακτοποίηση θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις σε έναν χώρο μαζεμένο και καθαρό, αλλά θα αφαιρέσει από τη λίστα σου και μία δουλειά που θα πρέπει να γίνει μέσα στην εβδομάδα.

Η ακαταστασία είναι, για πολλούς από εμάς, πηγή άγχους – μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε ακατάστατα σπίτια βιώνουν αυξημένα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης – επομένως είναι λογικό ότι  το συμμάζεμα μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις πιο ήρεμη.

Ωστόσο αυτό δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο η τακτοποίηση μπορεί να είναι ένα τόσο αποτελεσματικό εργαλείο για την καταπολέμηση του άγχους.

Η όλη διαδικασία της τακτοποίησης θα μπορούσε να βοηθήσει αποτελεσματικά στη μείωση του άγχους. Σε μια πρόσφατηέρευνα σε 2000 ενήλικες από την Healthspan, σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων είπε ότι η οργάνωση κάτι ή η τακτοποίηση ήταν μια στρατηγική που χρησιμοποιούν όταν αισθάνονται ανησυχία, άγχος ή έντονο στρες.

«Σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας, η τακτοποίηση και η οργάνωση μπορούν να μας βοηθήσουν να νιώθουμε πως έχουμε περισσότερο τον έλεγχο της ζωής μας», εξηγεί η Dr Meg Arroll, εγκεκριμένη ψυχολόγος της Healthspan.

Εκτός από το ότι σου δίνει μεγαλύτερη αίσθηση ελέγχου, η τακτοποίηση μπορεί επίσης να είναι και μια εξαιρετική πηγή ελαφριάς άσκησης, η οποία είναι γνωστή για την ικανότητά της να μειώνει το άγχος και το στρες.

Αν λοιπόν ψάχνεις για έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο για να ανακουφιστείς από το άγχος που νιώθεις  για την εβδομάδα που έρχεται, η τακτοποίηση και το καθάρισμα είναι σύμμαχοι σου.

Α! Βάλε και λίγη μουσική… Θα κάνει θαύματα!

Διαβάστε ακόμη: 

Ποιος είναι Jacob Bongiovi, το φημολογούμενο αγόρι της Millie Bobby Brown;

Επιβεβαιώθηκαν οι επί ένα χρόνο φήμες πως ο Paul Mescal και η Phoebe Bridgers είναι ζευγάρι

 

Πηγή: Savoir Ville