Χατζηχριστοδούλου-ΣΚΑΪ: Αναμένουμε 10.000 κρούσματα ημερησίως -Θα κλείσουν κέντρα διασκέδασης αν χρειαστεί

Πολύ περισσότερα από 130 είναι τα κρούσματα της Όμικρον στη χώρα μας, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Χατζηχριστοδούλου έκανε λόγο για 5 κρούσματα τα οποία είναι επιβεβαιωμένα με ειδικό PCR τεστ για την Όμικρον.

Η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι από ταξίδια, εξήγησε και πρότεινε όσοι έρχονται από το εξωτερικό να μένουν λίγες μέρες καραντίνα. «Αν έχουμε πολλές εισαγωγές στη χώρα, θα έχουμε και πολλά κρούσματα.»

Ερωτηθείς για την πορεία της παραλλαγής Όμικρον, εκτίμησε ότι θα εξαπλωθεί πάρα πολύ γρήγορα και θα επικρατήσει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Για τα κρούσματα είπε ότι αναμένεται να ξεπεράσουν τα 6.000 και να φτάσουν περί τα 10.000.

«Ο ιός μεταδίδεται γρήγορα», τόνισε. Μια μελέτη για ενδοοικογενειακή μετάδοση που συνέκρινε τις μεταλλάξεις έδειξε πως η Δέλτα είχε 2 φορές μεγαλύτερη σε εμβολιασμένους, ενώ η Όμικρον 2 έχει 2 φορές μεγαλύτερη από τη Δέλτα σε εμβολιασμένους. Άρα, και οι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν, ανέφερε. 

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, επεσήμανε, επίσης, ότι «όλοι θα έρθουμε κάποια στιγμή σε επαφή με τον ιό. Οι εμβολιασμένοι, όμως, θα προστατευθούν από νοσηλεία.»

Σχετικά με τη σοβαρότητα του στελέχους της Όμικρον, είπε: 

«Φαίνεται από πολλές μελέτες ότι έχει μειωμένη νοσηρότητα και μειωμένη σοβαρότητα νόσου. Κυμαίνεται από 50% και πάνω, αλλά αυτό το 50% εξουδετερώνεται με την αυξημένη μεταδοτικότητα. Δηλαδή, αν έχω διπλάσια μεταδοτικότητα, το τελικό αποτέλεσμα στις νοσηλείες θα είναι το ίδιο.» 

Τόνισε, μάλιστα, ότι είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας.

Σχετικά με τη λήψη περαιτέρω μέτρων, ανέφερε ότι τα κέντρα διασκέδασης είναι τα πρώτα στα οποία θα ληφθούν μέτρα. Μπορεί να περιοριστεί το ωράριο, αλλά μπορεί να κλείσουν και τελείως, αν τα πράγματα πάνε πραγματικά άσχημα.

Όσον αφορά τα σχολεία, είπε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα επανεξετάσει η Επιτροπή το πρωτόκολλο.

Τέλος, αναφερόμενος στο μέτρο του lockdown, είπε ότι δε μπορούμε να το κάνουμε συνέχεια. «Δεν είναι σωστή λύση το lockdown», επεσήμανε.

Όσο για το πότε θα επανέλθουμε στην κανονικότητα, είπε ότι «δεν θα έρθει το τέλος της πανδημίας, θα έρθει η μεταπανδημική περίοδος. Δεν θα απαλλαγούμε από τους εμβολιασμούς. Η φυσική ανοσία δεν έχει την ίδια ποιότητα με τα εμβόλια. Μελλοντικά, θα γίνει ό,τι γίνεται και με την γρίπη.»
 

Πηγή: skai.gr