Βρετανική μελέτη: Πιο αποτελεσματικά τα mRNA εμβόλια στους ηλικιωμένους

Λιγότερα αντισώματα είναι πιθανό να εμφανίσουν οι ηλικιωμένοι Βρετανοί που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca από εκείνους που έκαναν Pfizer, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές του Imperial College London διαπίστωσαν ότι λιγότερο από το 85% των άνω των 80 ετών είχε ανιχνεύσιμα επίπεδα πρωτεϊνών καταπολέμησης του ιού δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση με AstraZeneca.

Αντίθετα, με τη δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer, οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών ανέπτυξαν αντισώματα σε ποσοστό σχεδόν 98%.

Τα ευρήματα αυτά προήλθαν από τη μεγαλύτερη μελέτη της Βρετανίας, γνωστή ως REACT-2, η οποία εξετάζει τυχαία δείγματα αίματος από εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανούς.

Αν και τα αντισώματα είναι μόνο ένα μέρος της συνολικής ανοσολογικής απόκρισης στο Covid, οι ειδικοί δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δεν ήταν εντελώς απρόσμενα.

Ο καθηγητής Ian Jones, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Reading, δήλωσε στη Daily Mail ότι το βρετανικό εμβόλιο ήταν λιγότερο πιθανό να προκαλέσει ανοσία επειδή βασίστηκε σε έναν εξασθενημένο παγωμένο ιό.

Σε εξέταση των αγγείων, το εμβόλιο της AstraZeneca βρέθηκε επίσης ελαφρώς ασθενέστερο στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης Covid.

Ωστόσο, η πραγματική ανάλυση της διάθεσης εμβολίων στη Βρετανία έδειξε ότι και τα δύο εμβόλια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά έναντι σοβαρών ασθενειών και θανάτου.

Ακόμη και εναντίον της ινδικής παραλλαγής, και τα δύο εμβόλια αποδείχθηκε ότι μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας με τον ιό πάνω από 90%.

Η έρευνα REACT-2 εξέτασε περισσότερους από 207.000 συμμετέχοντες από όλη τη χώρα για αντισώματα καταπολέμησης του Covid.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι κάτω των 39 ετών, δύο εβδομάδες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης τους, είχαν αντισώματα στο 100%. Ωστόσο, το ποσοστό ήταν μικρότερο στις ηλικίες 40-49 ετών (99,4%), 50- 59 ετών (93,8%) και 60-69 ετών (92,1%).

Ειδικά στους άνω των 80 ετών το ποσοστό έφτανε το 83,6%.

Συγκριτικά, το εμβόλιο Pfizer προσέφερε προστασία στο 100% όλων των ηλικιακών ομάδων, εκτός από τις ηλικίες άνω των 80, όπου το ποσοστό ήταν 97,8%.

Τα επίπεδα αντισωμάτων εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανοσία. 

Το σώμα αποθηκεύει στη μνήμη του το μηχανισμό καταπολέμησης του ιού πολύ μετά την πτώση των αρχικών ανοσοποιητικών αντισωμάτων.
 

Πηγή: Daily Mail