Τζανάκης-ΣΚΑΪ: Στους 100 ανθρώπους στην Μύκονο τα 4 είναι κρούσματα- Ποιά είναι η 2η «κόκκινη» περιοχή

Η Μύκονος βαδίζει με ένα τριπλάσιο επιδημιολογικό φορτίο από την αμέσως επόμενη –δεύτερη περιοχή σε επιβάρυνση που είναι το Ρέθυμνο ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Πνευμονολογίας του  πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

«Στους 100 ανθρώπους στην Μύκονο οι 4 είναι κρούσματα»

Για να γίνει κατανοητή η διασπορά στην Μύκονο εξήγησε πως αν το νησί έχει 40.000 κόσμο τώρα, αν περπατήσει κάποιος στα σοκάκια του νησιού στα 100 άτομα που θα συναντάει τα 4 θα είναι ενεργά κρούσματα.

«Οι μισοί μαθητές, τελειόφοιτοι λυκείου, μετά τις εξετάσεις έχουν πάει σε 2-3 νησιά, την Πάρο, την Μύκονο και την Σαντορίνη όπου υπάρχουν ξέφρενα πάρτι κορωνοπάρτι μέχρι πρωίας και όλο αυτό βλέπετε που καταλήγει. Θα ήθελα να δω όλα αυτά κρούσματα τι νοσηλείες και διασωληνομένους θα δώσουν» είπε χαρακτηριστικά.

Θα κολλήσουν 9 ανεμβολίαστοι και 1 εμβολιασμένος

Ο καθηγητής εξήγησε πως το ποσοστό να κολλήσει κάποιος είναι 1 εμβολιασμένος προς 10 ανεμβολίαστους. «Αν ο ιός έρθει σε επαφή με 10 ανθρώπους θα κολλήσουν οι 9 ανεμβολίαστοι και ένας εμβολιασμένος που ίσως δεν ανταποκρίθηκε καλά στο εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι οι επιχειρηματίες της Μυκόνου πρέπει να υιοθετήσουν τα μέτρα και σημείωσε πως δεν είναι εύκολο να μπει φρένο στην διασπορά του κορωνοιού.

Ο ίδιος επεσήμανε πως τα μέτρα θα πρέπει να εξατομικεύονται κατόπιν επιτήρησης και ανεύρεσης των κυρίων αιτιών των συρροών κρουσμάτων.

Παράλληλα, εξέφρασε την δραματική εκτίμηση ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κορωνοιού θα φτάσουν τις 300 την ημέρα.

Όπως ανέφερε αυτή την στιγμή αυτό που άρχισε να κινείται από τους βασικούς πανδημικούς δείκτες είναι οι νοσηλείες. «Έχουμε δει μια μεταστροφή στο αριθμό των εισιτηρίων στα νοσοκομεία περίπου διπλασιασμό την τελευταία βδομάδα. Περιμένουμε ότι θα φτάσει τις 300 την ημέρα το οποίο μπορεί να οδηγήσει στο 60-70% της ισχύος του υγειονομικού συστήματος». 

Σημείωσε πως σε 10 ημέρες θα δούμε το αποτύπωμα σε διασωληνώσεις και θανάτους.

Σχετικά με την μετάλλαξη Δέλτα ανέφερε πως σε ορισμένα γεωγραφικά τμήματα όπως είναι η Κρήτη, η Μύκονος, η Πάρος και ίσως η Αττική βρίσκεται σε ποσοστό πάνω από 70-80% ενώ σε επίπεδο χώρας σε ποσοστό πάνω από 60-70%.

Πηγή: skai.gr