Τρίτη αναμνηστική δόση: Ποιές είναι οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες - Τι είπε η Θεοδωρίδου

Στις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από την χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. 

Όπως εξήγησε επειδή ένας παράγοντας που αναστέλλει πολλούς για τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση είναι οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες υπενθύμισε πως οι συχνότερες είναι απλές δηλαδή αυτές που έχουν ζήσει όλοι με τον εμβολιασμό των παιδιών τους 

Χαρακτηριστικά δήλωσε πως αυτές είναι οι εξής: Πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, κεφαλαλγία, μυϊκός πόνος, σπανιότερα αρθραλγίες που διαρκούν μία έως δύο μέρες και αντιμετωπίζονται εύκολα με ένα αντιπυρετικό αναλγητικό φάρμακο, μικρή πιθανότητα εμφάνισης διόγκωσης των μασχαλιαίων λεμφαδένων από 1-4 εβδομάδες και υποχωρεί χωρίς ειδική θεραπεία. 

Η ίδια τόνισε πως  τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για την παραλλαγή Δέλτα και ασφαλή και ότι ο βασικός πυλώνας παραμένει το σχήμα των δύο δόσεων. Επίσης επισήμανε πως από τις κλινικές μελέτες η ανοσογοτικότητα από την χορήγηση της τρίτης δόσης ήταν σημαντικά ηψηλότερη από την δεύτερη δόση. Μάλιστα αναφέρθηκε σε ένα πιθανό διαφορετικό σχήμα εμβολιασμού με τρεις δόσεις και ετήσια αναμνηστική δόση.

Παράλληλα, σημείωσε πως η επιτροπή εμβολιασμών μελετά τρίτη δόση και σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό.

Πηγή: skai.gr