Θωμαΐδης σε ΣΚΑΪ: Στα μέσα Οκτωβρίου το επόμενο κύμα με 5.000 κρούσματα ημερησίως

Την εκτίμηση του για την πορεία που θα διαγράψουν οι επιδημιολογικοί δείκτες το επόμενο διάστημα, παρέθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή Οι Αταίριαστοι, ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής χτύπησε το «καμπανάκι» για έλευση νέου κύματος τον επόμενο μήνα. Όπως δήλωσε, με βάση τα επικαιροποιημένα μοντέλα ανάλυσης, προβλέπεται πως το επόμενο κύμα θα εκτυλιχθεί περί τα μέσα-τέλη Οκτώβρη, ενώ υπάρχει σενάριο καταγραφής 5 χιλιάδων κρουσμάτων ημερησίως.

«Βρισκόμαστε εκτός κινδύνου προς το παρόν αλλά προβλέπουμε ότι σε λίγο η μεταδοτικότητα θα αυξηθεί. », τόνισε ο κ. Θωμαΐδης.

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι παρόμοια ήταν και η εικόνα και τον περσινό Σεπτέμβρη, δεδομένου βέβαια ότι τότε δεν υπήρχε το εμβόλιο, όταν μετά την επιστροφή των πολιτών από τις διακοπές  παρατηρήθηκε αύξηση της μεταδοτικότητας, με αυτή να αποτυπώνεται στα λύματα.

Αυτή τη χρονική στιγμή ωστόσο, τα στοιχεία από τα λύματα δείχνουν αργή αλλά σταθερή μείωση του ιικού φορτίου η οποία συσχετίζεται με τη μείωση των  κρουσμάτων σε περιοχές όπως η Αττική, ανέφερε ο καθηγητής. «Αυτό δεν σημαίνει τίποτα όμως σε αυτή τη φάση. Το ίδιο συνέβη και τον Ιούνιο και μετά ήρθε το 4ο κύμα», πρόσθεσε.

Για την κατάσταση στα νοσοκομεία, χαρακτηρίζοντας την «πάρα πολύ ανησυχτική», μίλησε επίσης στον ΣΚΑΪ ο ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

Ο κ. Καπραβέλος παρακάλεσε από την πλευρά του να μην υποτιμάμαι τον ιό καθώς σε ημερήσια βάση , διασωληνόνται πολλοί ασθενείς και καταγράφονται απώλειες μέσα στις μονάδες των νοσοκομείων: «Είχαμε 29 εισαγωγές σε μια εφημερία με βαρύτατη πνευμονία. Παράλληλα καταγράφηκαν στη μονάδα μας οι θανάτοι 3 ατόμων 60, 62 και 67 χρονών. Ήταν όλοι ανεμβολίαστοι».

Επιπλέον έστειλε μήνυμα το δικό του μήνυμα προς όλους εκείνους που παραμένουν ανεμβολίαστοι: « Αν δεν εμβολιαστείτε και σας προλάβει ο ιός, κάποιοι από εσάς θα χάσουν τη ζωή τους.Είναι κρίμα να χάνουμε ασθενείς που δεν θέλουν να εμβολιαστούν»

Πηγή: skai.gr