Κλείσιμο

Θεσ/νίκη: Αυξημένο το ιικό φορτίο των λυμάτων (πίνακες) - Γεμίζουν από ανεμβολίαστους οι ΜΕΘ

Αυξητική τάση στη συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης έδειξαν οι τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Η έξαρση της Πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα, προκαλεί έντονη ανησυχία στις Υγειονομικές Αρχές, καθώς ασκεί πίεση στα Νοσοκομεία, με τις Εντατικές να γεμίζουν από ανεμβολίαστους ασθενείς COVID. Απολύτως ενδεικτική είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο 'Παπανικολάου, όπου το ποσοστό κάλυψης των ΜΕΘ πλησιάζει το 100%... την ώρα που ανοίγουν συνεχώς νέες κλίνες για να περιθάλψουν ασθενείς COVID.


Λύματα 

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 29/09 και της Πέμπτης 30/09 είναι:

-Αυξημένη (+28%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 27/09 και της Τρίτης 28/09
-Αυξημένη (+41%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 22/09 και Πέμπτης 23/09

«Καθ' όλη τη διάρκεια του Σεπτέμβρη χαρακτηριστικό της επιδημιολογικής εικόνας των λυμάτων ήταν οι διακυμάνσεις μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων, γύρω όμως από ένα σχετικά υψηλό επίπεδο ιικού φορτίου, που σε κάθε περίπτωση αντιστοιχεί σε σημαντική διασπορά του ιού στην κοινότητα… Συνολικά, όμως, και παρατηρώντας στο σχετικό διάγραμμα τις τελευταίες μέρες βλέπουμε ότι η τάση είναι αυξητική», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Δηλώσεις 

«Είναι ελάχιστες οι κλίνες ΜΕΘ που έχουμε στη διάθεση μας, η πίεση πολύ μεγάλη , αγωνιζόμαστε κάθε μέρα να βρούμε ένα κρεβάτι εντατικής για να καλύψουμε 100% τους ανεμβολίαστους» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος. 

«Μας ανησυχεί η Θεσσαλονίκη, γιατί ήδη το ποσοστό κάλυψης των Μονάδων πλησιάζουν το 100%, δηλαδή είναι πάνω από το 90-95%, άρα λοιπόν ήδη μας ανησυχεί. Περιμένουμε και την επίδραση του Πανεπιστημίου, το οποίο θα ανοίξει, μία μεγάλη αν θέλετε μονάδα με νέους ανθρώπους. Είμαστε επιφυλακτικοί και παρακολουθούμε την πορεία της πανδημίας κάθε μέρα» τόνισε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας. 

«Τα τοπικά lockdown, όπως έχουμε μάθει να τα λέμε  εξαρτώνται πλέον άμεσα από το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης της κάθε περιοχής. Πλέον το μόνο που κοιτάμε σε μία περιοχή είναι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης έχει, 40% πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά. Αν κάνουμε τα ίδια λάθη με πέρσι δεν είμαστε άξιοι του επιπέδου μας» σημείωσε από την πλευρά του στο Open ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Θανάσης Σκουτέλης. 

«Όχι» στις παρελάσεις λένε οι επιστήμονες .. οι οποίες αποφάσεις σύμφωνα με τον υπουργό επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, ενώ ό,τι ισχύσει για τις μαθητικές θα ισχύσει και για τις στρατιωτικές.

«Έχουμε μπροστά μας 25 ημέρες, θα πρέπει να μελετήσουμε τα επίκαιρα δεδομένα, θα ληφθούν αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα, οι οποίες και θα ανακοινωθούν . Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι υπάρχει μία σοβαρή πρόνοια ιδιαίτερα για το ζήτημα της Βόρειας Ελλάδας, υπάρχει πάντοτε η σκέψη να μην έχουμε   μην έχουμε την παρέλαση με τον παραδοσιακό τρόπο που έχουμε γνωρίσει, δηλαδή με την μεγάλη συνάθροιση κοινού . Αν υπάρξει ανάγκη να προφυλαχτούμε από φαινόμενα που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση, είναι προφανές ότι θα πάρουμε μέτρα» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Με εμβολιασμένο το 60% του πληθυσμού στα σχέδια της κυβέρνησης και των ειδικών δεν υπάρχει το ενδεχόμενο του καθολικού λοκντάουν ή το μοντέλο λειτουργίας καταστημάτων με click away. 

«H οικονομία μας δεν πρόκειται να ξανακλείσει. ..γιορτές Χριστουγέννων δεν θα κάνουμε με click away πάλι..θα κάνουμε κανονικό εμπόριο» διαβεβαίωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. 

«Όσο διασπείρεται ο ιός και αρχίζει να μεταδίδεται μέσα στα σπίτια, δεν έχει κανένα νόημα να βάλουμε τον κόσμο στα σπίτια του. Άρα το καθολικό λοκντάουν αρχίζει, και χάνει τη σημασία του όσο εξελίσσεται η πανδημία. Θα πρέπει να συμβούν πολύ καταστροφικά πράγματα για να σκεφτεί κανείς περιορισμό οικονομικής δραστηριότητας σε μεγάλο βαθμό. Νομίζω δεν θα γίνει αυτό. Βέβαια ποτέ κανείς δεν ξέρει για να είμαι απολύτως σαφής» τόνισε για το θέμα αυτό ο κ. Σύψας.

Ανάχωμα στην αύξηση των κρουσμάτων αποτελούν τα εμβόλια, αλλά και τα πολλαπλά εργαστηριακά τεστ που πραγματοποιούνται καθημερινά. 

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ