ΠΟΥ: Μήνυμα σε χώρες Ασίας-Ειρηνικού για υγειονομική ενίσχυση και εμβολιασμό λόγω της Όμικρον

Να ενισχύσουν τα υγειονομικά τους συστήματα και να εμβολιάσουν πλήρως τους πληθυσμούς τους καλεί τις χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ώστε να προετοιμαστούν για μια αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού που μπορεί να προκληθεί από την παραλλαγή Όμικρον.

Για το νέο αυτό στέλεχος του κορονοϊού, που εντοπίστηκε σε χώρες του νοτίου τμήματος της Αφρικής τον περασμένο μήνα και χαρακτηρίστηκε "παραλλαγή ανησυχίας" από τον ΠΟΥ, οι επιστήμονες εξακολουθούν να συγκεντρώνουν στοιχεία για να αξιολογήσουν πόσο μεταδοτικό είναι και την σοβαρότητα της ασθένειας που προκαλεί. Αυτό έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον είκοσι τέσσερις χώρες και άρχισε να κερδίζει έδαφος στην Ασία αυτήν την εβδομάδα, με κρούσματα να αναφέρονται από την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και την Ινδία. Πολλές κυβερνήσεις ανταποκρίθηκαν επιβάλλοντας αυστηρότερους ταξιδιωτικούς κανόνες.

"Οι συνοριακοί έλεγχοι μπορεί να κερδίζουν χρόνο, αλλά κάθε χώρα και κάθε κοινότητα θα πρέπει να προετοιμαστεί για νέες αυξήσεις κρουσμάτων", δήλωσε ο Τακέσι Κασάι, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την περιοχή δυτικού Ειρηνικού σε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

"Ο κόσμος δεν θα πρέπει να στηριχθεί μόνο στα συνοριακά μέτρα. Αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι να προετοιμαστεί για αυτές τις παραλλαγές με δυνητικά υψηλή μεταδοτικότητα. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες που υπάρχουν υποδηλώνουν ότι δεν χρειάζεται να αλλάξουμε την προσέγγισή μας", σημείωσε.

Ο Κασάι πρόσθεσε ότι οι χώρες πρέπει να αντλήσουν από τα διδάγματα που πήραν από την αντιμετώπιση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του νέου κορονοϊού και τις κάλεσε να εμβολιάσουν πλήρως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού τους και να εφαρμόσουν μέτρα πρόληψης, όπως η χρήση προστατευτικής μάσκας και οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Παρά τους περιορισμούς στους διεθνείς ταξιδιώτες, η Αυστραλία ανακοίνωσε μετάδοση στην κοινότητα της παραλλαγής Όμικρον σήμερα, μία μόλις ημέρα μετά τον εντοπισμό της σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ