ΠΟΥ - Ευλογιά των πιθήκων: Πάνω από 3.200 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε χώρες όπου η νόσος δεν είναι ενδημική

Είναι αναγκαία η επαγρύπνηση στην ευρύτερη κοινότητα, προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ

Περισσότερα από 3.200 επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, και ένας θάνατος, έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Είναι αναγκαία η επαγρύπνηση στην ευρύτερη κοινότητα, προειδοποίησε ο Γκεμπρεγέσους, σημειώνοντας πάντως ότι στις χώρες όπου η νόσος δεν είναι ενδημική τα περισσότερα κρούσματα αφορούν κυρίως άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες.

«Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο συνεχίζεται και πιθανότατα είναι υποεκτιμημένη», πρόσθεσε στη συνεδρίαση μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συγκάλεσε ο ΠΟΥ για να αποφασίσει αν θα κηρύξει παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της ευλογιάς των πιθήκων.

Ο χαρακτηρισμός μιας ασθένειας ως «επείγουσας κατάστασης διεθνούς ανησυχίας για τη δημόσια υγεία» είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του ΠΟΥ. Μέχρι σήμερα 48 χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα της νόσου αυτής, που άρχισε να εξαπλώνεται τον Μάιο σε χώρες εκτός της Αφρικής.

Ο Τέντρος είπε ότι από τις αρχές του έτους έχουν αναφερθεί περίπου 1.500 ύποπτα κρούσματα και 70 θάνατοι από ευλογιά των πιθήκων στην κεντρική Αφρική.

Ο ΠΟΥ έχει ζητήσει από τις χώρες μέλη του να μοιραστούν τις πληροφορίες που ενδεχομένως διαθέτουν για τον ιό αφού κάτι τέτοιο θα βοηθούσε τον Οργανισμό να στηρίξει τις χώρες στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την εξάπλωση της ασθένειας.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ