Πώς να προστατεύσεις την περιοχή του ντεκολτέ από τον ήλιο

Η σωστή προστασία από τον ήλιο είναι καίριας σημασίας για να μειώσουμε την πιθανότητα καρκινογένεσης στο δέρμα καθώς και να την εμφάνιση σημαδιών γήρανσης. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η καθημερινή χρήση αντηλιακού στο πρόσωπο είναι must.
 

Όμως, πόσες από εμάς εφαρμόζουν το αντηλιακό τους μέχρι και το ντεκολτέ σε καθημερινή βάση;

Η συνήθως παραμελημένη περιοχή του λαιμού και ντεκολτέ εκτίθεται καθημερινά σχεδόν στον ήλιο και είναι εξίσου ευαίσθητη με το πρόσωπο. Γι’ αυτό και η σωστή προστασία της είναι καίρια, ειδικά εάν αναλογιστείς ότι εκτίθεται καθημερινά και στο blue light. Εάν και ’σύ συχνά αμελείς να βάλεις το αντηλιακό σου στην περιοχή αυτή, μην ανησυχείς. Διάβασε παρακάτω για να μάθεις τους καλύτερους τρόπους προστασίας της αλλά και πώς να αντιστρέψεις την ήδη υπάρχουσα φθορά. Ξεκινώντας με τη σωστή προστασία του ντεκολτέ, το ιδανικό είναι να αποφεύγεις τον ήλιο ή να φοράς ρούχα που καλύπτουν την περιοχή. Καθώς όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, ειδικά το καλοκαίρι στην Ελλάδα, ακολούθησε τα εξής tips. Το πιο απλό που μπορείς να κάνεις είναι αφού εφαρμόσεις αντηλιακό στο πρόσωπο σου το πρωί, να συνεχίσεις εφαρμόζοντας το σε λαιμό και ντεκολτέ. Φρόντισε να βάλεις αρκετή ποσότητα και να το απλώσεις καλά για να έχεις την απαραίτητη προστασία. Επίσης, θυμήσου να το ανανεώσεις όταν ανανεώσεις το αντηλιακό στο πρόσωπο σου. Επιπλέον, ξεκίνησε (αν δεν το κάνεις ήδη) να εφαρμόζεις τα προϊόντα του skincare routine σου σε λαιμό και ντεκολτέ. Ειδικά αν ήδη χρησιμοποιείς προϊόντα με βιταμίνη C και ρετινόλη, θα ενθουσιαστείς με τα αποτελέσματα. Παράλληλα, μην ξεχνάς ότι, όπως και στο πρόσωπο, χρειάζεται να εφαρμόσεις μικρή ποσότητα των προϊόντων λίγες φορές την εβδομάδα και να αυξήσεις τη χρήση όσο αυξάνεται η ανοχή της επιδερμίδας σου σε αυτά. Αυτό είναι σημαντικό για να αποφύγεις ερεθισμούς στην περιοχή. Τέλος, όπως και στο πρόσωπο, είναι καλύτερο να αποφεύγεις τη χρήση έντονων απολεπιστικών προϊόντων όπως scrubs ή βούρτσες απολέπισης.

Πριν περάσουμε στο πώς να ανατρέψεις την υπάρχουσα φθορά στην περιοχή του ντεκολτέ, ας δούμε τα πιο ενδεικτικά σημάδια της. Η φθορά από τον ήλιο μπορεί να πάρει διάφορες μορφές όπως ερυθρότητα και πόνο, φουσκάλες, ρυτίδες και χαλάρωση.

Τα τελευταία, είναι συμπτώματα της πρόωρης γήρανσης που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, ξεφλούδισμα και πανάδες στην περιοχή του λαιμού και του ντεκολτέ. Προχωρώντας στην αντιμετώπιση της φθοράς από τον ήλιο, έχεις δύο επιλογές: θεραπείες στο σπίτι και θεραπείες στο δερματολόγο. Ξεκινώντας με αυτά που μπορείς να κάνεις σπίτι, χρειάζεται να εντείνεις λίγο την καθημερινή ρουτίνα περιποίησης σου. Ξεκίνα να χρησιμοποιείς περισσότερες μάσκες σε λαιμό και ντεκολτέ καθώς και προϊόντα με βιταμίνη C. Η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα βοηθητική για την αντιμετώπιση δυσχρωμιών και πανάδων, βελτιώνοντας την όψη του δέρματος στην περιοχή. Επίσης, όπως σε μια καλή ρουτίνα περιποίησης προσώπου, δεν θα μπορούσε να λείπει και από εδώ το υαλουρονικό οξύ. Το υαλουρονικό οξύ θα κάνει θαύματα για την περιοχή αυτή επειδή ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και ενυδατώνει βαθιά το δέρμα. Έτσι, επιστρέφει στην επιδερμίδα την ενυδάτωση που έχασε από τον ήλιο ενώ μειώνει την εμφάνιση ρυτίδων και λεπτών γραμμών.

Εάν θες να εντείνεις τα αποτελέσματα των παραπάνω, συνδύασε τα με θεραπείες στο δερματολόγο. Οι πιο δημοφιλείς θεραπείες είναι οι ακόλουθες αν και ο δερματολόγος σου θα σε συμβουλεύσει για το ποια είναι η καλύτερη λύση για εσένα.

Μια μη-επεμβατική θεραπεία που μπορείς να δοκιμάσεις είναι το Ultherapy. Το Ultherapy χρησιμοποιεί μικρο-εστιασμένα κύματα υπερήχων για να διεγείρει τις φυσικές διαδικασίες επούλωσης και επιδιόρθωσης των κυττάρων. Στοχεύοντας τα δομικά στρώματα του δέρματος, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, χαρίζοντας πιο σφριγηλή και σφιχτή επιδερμίδα. Τα αποτελέσματα διαρκούν και βελτιώνονται από 2-3 μήνες έως και έξι μήνες αργότερα, ενώ μπορείς να επαναλαμβάνεις τη θεραπεία σε ετήσια βάση. Αμέσως μετά μπορεί να παρατηρήσεις ελαφρύ πρήξιμο, κοκκίνισμα, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στην περιοχή αλλά αυτό περνάει σύντομα. Μια άλλη επιλογή είναι το IPL το οποίο χρησιμοποιεί έντονο παλμικό φως για να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματος. Η θεραπεία αυτή μπορεί να επαναληφθεί σε μηνιαία βάση, ανάλογα την περίπτωση. Υπάρχει περίπτωση να πονέσεις ελαφρά κατά τη διάρκεια της θεραπείας και αμέσως μετά. Τέλος, υπάρχει η επιλογή του Profhilo. Το Profhilo είναι μια ενέσιμη θεραπεία αναδόμησης της επιδερμίδας. Αποτελείται από δύο συνεδρίες κατά τις οποίες πολλές, μικρές ενέσεις υπερκαθαρού συνθετικού υαλουρονικού οξέος εισέρχονται στο δέρμα. Έτσι, η επιδερμίδα αποκτά άμεσα μια πιο ενυδατωμένη και γεμάτη όψη. Στην περίπτωση της ηλιακής φθοράς, το Profhilo μπορεί να βοηθήσει το ξηρό δέρμα να ανακτήσει τη χαμένη λάμψη και ενυδάτωση του ενώ το κάνει πιο σφριγηλό και λείο. Μπορεί να έχεις ελαφρύ πρήξιμο ή μελάνιασμα αμέσως μετά την θεραπεία, τα οποία όμως υποχωρούν σύντομα. Το Profhilo συνήθως αποτελείται από 1 ή 2 θεραπείες ανάμεσα σε 4 εβδομάδες ακολουθούμενες από ένα διάλειμμα τουλάχιστον 6 μηνών πριν την επόμενη θεραπεία.

Διαβάστε ακόμη

Οι hairstyle τάσεις για να υποδεχτείς τον Σεπτέμβριο

“Miss Dior: A Story of Courage and Couture”: Η συγγραφέας Justine Picardie μας προσφέρει μια αναλυτική βιοφραφία της Catherine Dior

Πηγή: Savoirville