Πατούλης: Επίφοβη πιθανή αναζωπύρωση της πανδημίας στην καρδιά της Ευρώπης κάτω από συνθήκες πολέμου

Στις υγειονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και στην ανάγκη να προστατευθεί η δημόσια υγεία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης, στο πλαίσιο του χαιρετισμού του, στο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας, που διεξάγεται στην Αθήνα (28/2 - 2/3 2022), με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων του χώρου, παρουσία του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελου Συρίγου.

Το Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρία Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ) και το Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, υπό την προεδρία της ομότιμης καθηγήτριας ΕΣΔΥ Τζένης Κουρέα - Κρεμαστινού.

«Οι δραματικές πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία, έχουν και μία σοβαρή υγειονομική πτυχή που προκαλεί ανησυχία. Η διασπορά του κορωνοϊού που η Ρωσία κατέγραφε το διάστημα πριν από την εισβολή, τα ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα της Ουκρανίας, καθώς και πολλών πρώην Ανατολικών χωρών, σε συνδυασμό με το μεγάλο κύμα προσφύγων που θα μετακινηθούν από την εμπόλεμη ζώνη προς την Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει κίνδυνος να ανατρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Την ώρα που η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι βαδίζουμε, επιτέλους, προς την έξοδο από την υγειονομική κρίση και η ανθρωπότητα εύχεται να μην υπάρξει νέα μετάλλαξη είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και επίφοβο το γεγονός πιθανής αναζωπύρωσης της πανδημίας στην καρδιά της Ευρώπης κάτω από συνθήκες πολέμου που έτσι κι αλλιώς ευνοούν τις μεγάλες επιδημίες. Θα πρέπει λοιπόν ως χώρα να δείξουμε αυτοσυγκράτηση, στην χαλάρωση των μέτρων δημιουργώντας συνθήκες ασφαλείας για τη δημόσια υγεία. Αυτή την ώρα είναι ακόμα πιο σημαντική η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καθώς και η ατομική ευθύνη, για την διασφάλιση της δημόσια υγείας», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του long covid, τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση του είναι ο δεύτερος βραχίονας δράσης του δικτύου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για το Covid-19 που έχει αναπτύξει ο ΙΣΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, όπως είπε ο κ. Πατούλης, έχουν αναφερθεί πάνω από 200 συμπτώματα που παραμένουν για μήνες μετά την λοίμωξη, σε δέκα συστήματα οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, του εγκεφάλου, της καρδιάς και του εντέρου. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, είναι χρέος της κοινωνίας να αναγνωρίσει την μεγάλη ανάγκη αντιμετώπισης των διαταραχών ψυχικής υγείας. «Θα πρέπει λοιπόν με σταθερά βήματα, να οργανώσουμε ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να αξιοποιήσουμε τις καινοτομίες που εισήχθησαν ως απάντηση στην πανδημία, για να καταστεί το σύστημα Δημόσιας Υγείας της χώρας πιο ανθεκτικό και ικανό να ανταποκριθεί στις τωρινές αλλά και στις μελλοντικές προκλήσεις», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ