Κλείσιμο

Παπαευαγγέλου: Στο 94% οι πληρότητες των ΜΕΘ COVID στη Θεσσ/νίκη – Μεγάλη διαφορά με την επικράτεια 

Οι πληρότητες των ΜΕΘ COVID στη Θεσσαλονίκη είναι στο 94%, τη στιγμή που στην επικράτεια το ποσοστό δεν ξεπερνάει το 66% όπως τόνισε η Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας. Το 90% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι, πρόσθεσε.

Υψηλή θετικότητα στα εργαστηριακά τεστ αλλά και στα σελφ τεστ καταγράφεται στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, δηλαδή σε Πιερία, Δράμα, Κοζάνη, Ροδόπη, Καβάλα, Χαλκιδική, Ξανθή, Σέρρες, Λάρισα και Θεσσαλονίκη. 

 αριθμός των συνάνθρωπων μας που χάνονται καθημερινά λόγω COVID δεν έχει μειωθεί, ανέφερε παράλληλα η κ. Παπαευαγγέλου. Χθες ξεπεράσαμε τους 15.000  θανάτους από COVID. Οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών έχουν 12 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους σε σχέση με τους εμβολιασμένους. 

Όπως διευκρίνισε, οι φοιτητές είναι πολύ καλά εμβολιασμένοι στα περισσότερα πανεπιστήμια, είναι πάνω από το 80% και στα μελή ΔΕΠ πάνω από 90% υπάρχει καλά καθορισμένο πρωτόκολλo, ενώ με το edupass υπάρχει και η ανωνυμία του τι επέλεξες να κάνεις. 

O δείκτης θετικότητας είναι στο 1,1%  παραμένει σταθερός παρά το σημαντικό αριθμό εργαστηριακών τεστ.

Σχολεία

Παράλληλα, ένα μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων στα παιδιά 4 – 18 ετών το ποσοστό των κρουσμάτων παραμένει σταθερό στο 28% του συνόλου. Μειωθήκαν το Σεπτέμβριο σημαντικά τα κρούσματα, συγκριτικά με τον Αύγουστο, περισσότερο στους άνω των 15 ετών. Κατά την πρώτη εβδομάδα της σχολικής χρονιάς σχεδόν 1 στα 3 κρούσματα διαγνώστηκε λόγω συμπτωμάτων, ενώ σήμερα το 84% των νέων κρουσμάτων στα παιδιά του δημοτικού 4- 11 ετών και το 75%  των εφήβων 12 – 18 ετών διαγνώστηκαν λόγω σελφ τεστ. Απομονώνονται δηλαδή έγκαιρα 8 στα 10 παιδιά πριν αναπτύξουν συμπτώματα εξήγησε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

 

 

Πηγή: skai.gr