Ωφελεί τη μνήμη μας το φως του ηλίου; - Μια έρευνα απαντά

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Εμπειρογνώμονες στο Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ εξέτασαν την απόδοση των αρουραίων σε τεστ μνήμης όταν εκτέθηκαν σε μικρής και μεγάλης διάρκειας περιόδους φωτός.

Εντόπισαν μια αξιοσημείωτη σχέση μεταξύ της μικρής διάρκειας της ημέρας και την μειωμένη απόδοση όσον αφορά στη χρήση της μνήμης , κάτι που θα μπορούσαν να βιώνουν οι άνθρωποι τον χειμώνα. «Είναι πιθανό ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στους ανθρώπους» λέει η ομάδα των ερευνητών, υποδηλώνοντας ότι είμαστε πιο επιρρεπείς στη «λήθη» κατά τη διάρκεια μεγάλων χειμώνων.

Στα θηλαστικά, υπάρχει μια φυσική εξήγηση για την απώλεια της βραχυπρόθεσμης μνήμης κατά τη διάρκεια μικρών ημερών, σύμφωνα με τους ειδικούς.«Το καλοκαίρι, τα εποχιακά ζώα τείνουν να αυξάνουν το βάρος, κάτι που τα βοηθά με πράγματα όπως η αναπαραγωγή και η προετοιμασία για το χειμώνα», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ Gisela Helfer. «Αλλά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν υπάρχουν λιγότεροι πόροι όπως φαγητό και λιγότερο φως, το σώμα γίνεται λιγότερο λειτουργικό».

Για παράδειγμα, οι γνωστικές διαδικασίες - ιδίως η μάθηση και η μνήμη - μπορεί να απαιτούν περισσότερη ενέργεια. Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μέθοδο που ονομάζεται δοκιμή αναγνώρισς αντικειμένων, σε εργαστηριακούς αρουραίους, η οποία εκμεταλλεύεται τη φυσική τους τάση να εξερευνούν νέα αντικείμενα.

«Βασικά, οι αρουραίοι τοποθετούνται σε ένα θάλαμο και τους επιτρέπεται να εξερευνήσουν δύο αντικείμενα», δήλωσε η Δρ Helfer.

«Τότε τους δίνουμε ένα νέο αντικείμενο και μετράμε πόσο χρόνο ξοδεύουν για να εξερευνήσουν το νέο αντικείμενο».«Εάν η βραχυπρόθεσμη μνήμη τους παραμείνει άθικτη, θα αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στο νέο αντικείμενο, αλλά οι αρουραίοι που έχουν μειωμένη μνήμη θα εξερευνήσουν και τα δύο αντικείμενα επειδή και τα δύο αντικείμενα θα φαίνονται νέα σε αυτά».

«Άλλες μελέτες έχουν ήδη δείξει μια σχέση μεταξύ της κακής διατροφής και της απώλειας βραχυπρόθεσμης μνήμης, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε συνδέσει την εξασθένησης της μνήμης με τις εποχές», τόνισε η Δρ  Helfer.

Σύμφωνα με την Δρ Helfer, είναι ακόμα «πραγματικά δύσκολο» να πούμε κατά πόσο ισχύουν τα αποτελέσματα των πειραμάτων για τους ανθρώπους. «Είναι αμφίβολο εάν οι άνθρωποι ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τα εποχικά ζώα», είπε.

«Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η φωτοπερίοδος (η περίοδος της ημέρας κατά την οποία υπάρχει ηλιακό φως) έχει αντίκτυπο στη συμπεριφορά των ζώων (π.χ. άγχος, κατάθλιψη, στρες) σε μη εποχιακά ζώα».

Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την περίπωση του ανθρώπου, θα μπορούσε να αναδείξει νέες θεραπείες για ορισμένες καταστάσεις.

«Αυτός είναι ένας πολύ εξειδικευμένος τομέας έρευνας αλλά έχει επίσης τεράστια δυναμική», δήλωσε η Δρ Helfer.

«Πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα, αλλά αυτό θα μπορούσε, για παράδειγμα, να οδηγήσει στη χρήση της θεραπείας φωτοπεριόδου ως ένας είδος θεραπείας για τις συναισθηματικές διαταραχές, την κατάθλιψη και το άγχος».

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο Physiology and Behavior

Πηγή: DailyMail