Κλείσιμο

Metropolitan General: Σπάνια καρδιοχειρουργική επέμβαση σε 23χρονη

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη και σπάνια επιτυχημένη καρδιοχειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς υποβλήθηκε μια ασθενής 23 ετών από τη Βενεζουέλα, στο Metropolitan General από τον Καρδιοχειρουργό Νεαρών και Μέσης Ηλικίας Ενηλίκων, κ. Θεόφιλο Κωλέττη. 

Η ασθενής γεννήθηκε με μια σπάνια συγγενή πάθηση της καρδιάς που ονομάζεται «Μερική ανώμαλη εκβολή των πνευμονικών φλεβών και μεσοκολπική επικοινωνία φλεβώδους τύπου (Partial anomalous pulmonary vein drainage and sinus venosus atrial septal defect)». Κατά την ανατομική αυτή ανωμαλία οι τρεις δεξιές πνευμονικές φλέβες αντί να εκβάλλουν στον αριστερό κόλπο που πρέπει φυσιολογικά, εκβάλλουν στην άνω κοίλη φλέβα ενώ ταυτόχρονα συνυπάρχει μια επικοινωνία (τρύπα) μέσα στην καρδιά που δημιουργεί διαφυγή μεταξύ του αριστερού και δεξιού κόλπου. 

Η ασθενής παρότι ασυμπτωματική για πολλά χρόνια, είχε σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά με διάταση της δεξιάς κοιλίας και χωρίς άμεση χειρουργική επέμβαση θα κατέληγε σε καρδιακή ανεπάρκεια και σε μεταμόσχευση καρδιάς.

Κατά την επέμβαση έγινε ολική διόρθωση της ανωμαλίας με εκτροπή της κυκλοφορίας των τριών δεξιών πνευμονικών φλεβών στον αριστερό κόλπο και σύγκλειση της μεσοκολπικής επικοινωνίας χρησιμοποιώντας αυτόλογο περικαρδιακό μόσχευμα από την ίδια την ασθενή, ενώ με αντίστοιχο περικαρδιακό εμβάλωμα έγινε πλαστική διεύρυνση της άνω κοίλης φλέβας για αποφυγή στένωσης στο μέλλον. Με την τεχνική αυτή του διπλού περικαρδιακού εμβαλώματος έγινε πλήρης διόρθωση και η ασθενής δε θα χρειαστεί κάποια άλλη επέμβαση στο μέλλον.

Η ασθενής με τη μέθοδο ταχείας ανάρρωσης “Fast-track cardiac surgery” που εφαρμόζεται σε όλους τους νεαρούς και μέσης ηλικίας ασθενείς, υποβλήθηκε σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς και εξήλθε από το νοσοκομείο με συνολικό χρόνο νοσηλείας τέσσερις ημέρες!

Ο κύριος Θεόφιλος Κωλέττης είναι Καρδιοχειρουργός στο Metropolitan General με ειδίκευση στις παθήσεις νεαρών και μέσης ηλικίας ενηλίκων, συγγενείς και επίκτητες καρδιοπάθειες ενηλίκων, όπως βαλβιδοπάθειες, ανευρύσματα αορτής, στεφανιαία νόσος σε νεαρούς ενήλικες, σπάνιες εκ γενετής παθήσεις κ.λπ. Έχει εκπαίδευση και πολυετή εμπειρία στις Η.Π.Α και στη Μεγάλη Βρετανία.
 

Πηγή: skai.gr