Μετάλλαξη Όμικρον- Θεοδωρίδου: Η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή σε νοσοκομείο

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς την Όμικρον είναι ανεπαρκής με 2 δόσεις εμβολίου, η χορήγηση ωστόσο και τρίτης δόσης προσφέρει άμεση προστασία, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση η κα Θεοδωρίδου πρόσθεσε πως δεν έχει γίνει ακόμη σαφές το για πόσο χρονικό διάστημα διαρκεί αυτή η προστασία.

H ταχεία επικράτηση της Όμικρον προκάλεσε ισχυρές αναταράξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας παγκοσμίως, ανέφερε προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος του ΠΟΥ Δρ. Τέντρες δηλώνει αισιόδοξος πως το 2022 όχι μόνο θα έχει τελειώσει η οξεία φάση της πανδημίας αλλά θα έχει δρομολογηθεί και η παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια.

Όπως εξήγησε, η πορεία της παραλλαγής Όμικρον έχει καταστήσει απαραίτητη την μελέτη της ανοσολογικής διαφυγής, δηλαδή της μη εξουδετέρωσης του ιού από αντισώματα που παράγονται είτε με τον εμβολιασμό είτε με την νόσηση.

"Το αντικείμενο αυτό της επιστημονικής έρευνας είναι πολύπλοκο κυρίως λόγω της διαφορετικής ανοσιακής κατάστασης του υπό μελέτη πληθυσμού αλλά και λόγω της διαφορετικής μεθοδολογίας και ορισμών, τα διάφορα εμβολιαστικά σχήματα" είπε.

Παρά τις διαφορές, όλες οι μελέτες συγκλίνουν πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον είναι μειωμένη σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές, συνόψισε η κα Θεοδωρίδου προσθέτοντας εν συνεχεία πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς την Όμικρον είναι ανεπαρκής με 2 δόσεις εμβολίου, η χορήγηση ωστόσο και τρίτης δόσης προσφέρει άμεση προστασία χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό ακόμη για πόσο διαρκεί αυτή η προστασία.

Κάνοντας μάλιστα αναφορά σε στοιχεία που προκύπτουν από πρόσφατες μελέτες η κα Θεοδωρίδου εξήγησε πως τα ποσοστά αποτελεσματικότητας κυμαίνονται ανάλογα με την μελέτη και η διακύμανση είναι ευρεία ( Από 33% σε μελέτες της Νότιας Αφρικής έως 55 ή και 80% σε μελέτες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σκωτίας.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο ενδεικτικά, σε 815 άτομα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη Όμικρον η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Πηγή: skai.gr