Κύπρος: Με την Όμικρον ραγδαία αύξηση κρουσμάτων – 95% ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ

Την άποψη ότι αν και εφόσον εντοπιστεί στην Κύπρο η μετάλλαξη Όμικρον, τότε θα έχουμε αυξημένα κρούσματα, διατύπωσε ο καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Λεόντιος Κωστρίκης.

Μιλώντας στο ΡΙΚ το μεσημέρι της Τετάρτης ο κ. Κωστρίκης επεσήμανε ότι «εδώ και περίπου 1 μήνα στην Κύπρο τρέχει ένα πρόγραμμα ελέγχου των μεταλλαγμένων στελεχών από τις εισόδους της ΚΔ». Είπε πως μέχρι τώρα δεν εντοπίστηκε στην Κύπρο η Ο.

«Πρέπει να είμαστε πραγματιστές. Ό,τι και να κάνουμε δεν μπορούμε να σταματήσουμε κάτι, αλλά να καθυστερήσουμε την εξάπλωση. Να δοθεί χρόνος για να προετοιμαστεί η Πολιτεία. Να αναμένουμε ότι θα υπάρξουν καθημερινά μεγάλοι αριθμοί κρουσμάτων. Ελπίζουμε να μην καταλήγουν στα Νοσοκομεία. Αυτό συνδέεται και με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «έστω και με την άφιξη της Ο και με τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων που θα έχουμε ο εμβολιασμός είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που θα φρενάρει το να καταλήξει κάποιος στο Νοσοκομείο».

Ο δρ. Κωστρίκης τόνισε ότι με βάση και τις μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το ποσοστό των Κυπρίων πολιτών που είναι αρνητές είναι λιγότερο από 10%. «Αν θεωρήσουμε ότι αυτή η ομάδα είναι η δύσκολη και δεν πρόκειται να εμβολιαστεί, τότε έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε μέχρι να καλύψουμε το 90%», είπε.

Πηγή: sigmalive.com