Κορωνοϊός: Τραγική κατάσταση στις ΜΕΘ -Τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας εκπέμπουν sos

Γεμάτες είναι οι εντατικές σε πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Όλες οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη είναι ασφυκτικά γεμάτες, ενώ η εφημερία απόψε στο «Παπανικολάου» ξεκίνησε με μηδέν κλίνες. 

Μάλιστα, μέχρι τις 6 το απόγευμα έγιναν περίπου 25 εισαγωγές. Όπως αναφέρουν οι γιατροί 4 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, ενώ 8 ακόμη περιμένουν να διασωληνωθούν.

Παράλληλα, ανοίγουν ακόμη 9 εντατικές με γιατρούς από την Αθήνα. Σύμφωνα με τους γιατρούς στη Θεσσαλονίκη, σχεδόν το 100% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι.

Στο Ιπποκράτειο νοσηλεύονται με κορωνοϊό 8 παιδιά και 3 έγκυες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τον φετινό Οκτώβρη, οι ασθενείς με κορωνοϊό στο Ιπποκράτειο ήταν διπλάσιοι σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Εργαζομένων του νοσοκομείου Χρήστος Τζελέπης, «ο πόλεμος συνεχίζεται. Ζούμε στιγμές του περσινού Νοέμβρη. Είχαμε μία πολύ δύσκολη εφημερία. 70 εισαγωγές περίπου θετικά και ύποπτα. Η μονάδα είναι πάντα γεμάτη και έχουμε και 4 περιστατικά που περιμένουν έξω στα χειρουργεία.»

Στα 28 νοσοκομεία Μακεδονίας και Θράκης νοσηλεύονται 1048 ασθενείς με κορωνοϊό σε απλές κλίνες και 159 σε ΜΕΘ.

Στο Βόλο, επίσης, το νοσοκομείο δε μπορεί να δεχτεί άλλα περιστατικά. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας «το νοσοκομείο έχει καταρρεύσει και κάποιοι φοβούνται να το πουν. Χθες, ήταν ένας γιατρός για 110 ασθενείς.»

Χθες οι γιατροί πάλεψαν με μια 70χρονη ανεμβολίαστη, η οποία έπεσε λιπόθυμη στον διάδρομο, αρνούμενη να διασωληνωθεί. Με παρέμβαση του εισαγγελέα, ωστόσο, διασωληνώθηκε και η κατάστασή της είναι σταθερή.

Υπάρχουν, όμως και 5 περιπτώσεις ασθενών που διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ, καθώς δεν υπάρχει κρεβάτι ούτε για δείγμα.

Στο μεταξύ, SOS εκπέμπει και το γενικό νοσοκομείο Λάρισας που έχει γεμάτες όλες τις κλίνες ΜΕΘ. 

«Την Κυριακή διακόμισα στο Σισμανόγλειο έναν ασθενή και σήμερα διασωληνώσαμε έναν 50χρονο. Ο ίδιος ήταν ανεμβολίαστος.», είπε ο Διευθυντής Α' Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Από αύριο ανοίγουν 23 κρεβάτια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όμως και αυτά δεν είναι αρκετά.

Ίδια εικόνα και στην Πάτρα. 

Νέο ρεκόρ καταγράφουν τα κρούσματα καθημερινά στην Αχαΐα, με τα σημερινά να φτάνουν τα 242, ενώ αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται πάνω από 150 άνθρωποι.

Ιδιάιτερα δύσκολη η χθεσινή εφημερία στην Πάτρα μετά από πολύ καιρό στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα. Περισσότεροι από 40 ήταν οι ασθενείς με κορωνοϊό που έφτασαν στο νοσοκομείο. Από αυτούς 17 εισήχθησαν στην κλινική κορωνοϊού εκ των οποίων οι 14 ήταν ανεμβολίαστοι.

«Ένα 80-85% καταλαμβάνεται από ανεμβολίαστους συμπολίτες μας που πάσχουν βαριά», εξήγησε η υπεύθυνη Κλινικής covid στο νοσοκομείο του Ρίου.

Αντίστοιχα, στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική με 1.455 κρούσματα σήμερα και τα νοσοκομεία να γεμίζουν συνέχεια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του skai.gr, στο Λαϊκό Νοσοκομείο την προηγούμενη εβδομάδα, η μία εφημερία ήταν χειρότερη από την άλλη. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες και ειδικά στην Παθολογική αρκετοί ασθενείς ήταν σε ράντζα και φορεία στους διαδρόμους.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετές κλίνες στα νοσοκομεία έχουν χρησιμοποιηθεί για ασθενείς με κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για ασθενείς με άλλα νοσήματα ή έκτακτα περιστατικά.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, επίσης, δίνει καθημερινά μάχη για να φροντίσει όσους περισσότερους ασθενείς γίνεται.
 

Πηγή: skai.gr