Κορωνοϊός: «Πράσινο φως» από τον ΕΜΑ για τρίτη δόση με το εμβόλιο της Moderna

Η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων του EMA (CHMP) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου για την COVID-19, Spikevax (από τη Moderna) σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Αυτό ακολουθεί δεδομένα που δείχνουν ότι μια τρίτη δόση Spikevax που χορηγήθηκε 6 έως 8 μήνες μετά τη δεύτερη δόση οδήγησε σε αύξηση των επιπέδων αντισωμάτων σε ενήλικες των οποίων τα επίπεδα αντισωμάτων μειώνονταν. Η αναμνηστική δόση αποτελείται από τη μισή δόση που χρησιμοποιείται για το πρόγραμμα αρχικού εμβολιασμού.

Τα τρέχοντα δεδομένα υποδεικνύουν ότι το μοτίβο των ανεπιθύμητων ενεργειών μετά το αναμνηστικό είναι παρόμοιο με αυτό που εμφανίζεται μετά τη δεύτερη δόση. Ο κίνδυνος φλεγμονωδών καρδιακών παθήσεων ή άλλων πολύ σπάνιων παρενεργειών μετά από αναμνηστική δόση παρακολουθείται προσεκτικά. Όπως για όλα τα φάρμακα, ο EMA θα συνεχίσει να εξετάζει όλα τα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του Spikevax.

Σε εθνικό επίπεδο, οι φορείς δημόσιας υγείας μπορούν να εκδίδουν επίσημες συστάσεις σχετικά με τη χρήση αναμνηστικών δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη την τοπική επιδημιολογική κατάσταση, καθώς και αναδυόμενα δεδομένα αποτελεσματικότητας και τα περιορισμένα δεδομένα ασφάλειας για την αναμνηστική δόση.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η CHMP κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αναμνηστική δόση Comirnaty (της BioNTech/Pfizer) μπορεί να εξεταστεί τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Επιπλέον, συνέστησε να χορηγείται μια επιπλέον δόση Comirnaty και Spikevax σε άτομα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τουλάχιστον 28 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ